logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego Passat B5 110km nie daje wystarczającej mocy?

Rebod 12 Lis 2020 11:00 657 6
REKLAMA
  • #1 19038734
    Rebod
    Poziom 2  
    Witam, od 3miesiecy jestem posiadaczem passata B5 110km i problem występuje od samego początku gdy go kupiłem a mianowicie na 1 i 2 biegu w miarę idzie ale gdy już zapne mu 3, 4 i 5 jest mulem. jadąc 90km/h na 5 biegu pod górę samochód zamiast przyspieszać zwalnia. A jak zredukowałem do 4 to chwilę ciągnął a potem chyba całkowicie jakby turbo przestało dmuchać. Mechanik podpiął pod komputer pokazuje nieszczelność w układzie dolotowym ale przejrzałem rurę idącą od kolektora do intercoolera jest cała, zawór n75 zmieniony dalej to samo. Jak myślicie co to może być?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19038954
    Maciius409
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Ostatnio byłem u mechanika z passatem 1.9tdi 90km bo ciekla ropa z pompy wtryskowej A dokładniej z górnej pokrywy. Między czasie mechanik zadzwonił i zapytał się czy wiem że auto jest zamulone i nie ma mocy takiej jaka powinna mieć. Odpowiedziałem że tak jest od wymiany rozrządu. Więc zapytał się czy może pogrzebać jaka jest przyczyna. A okazało się że były zerwane kable od jakiegoś zaworu który steruje turbem. I rzeczywiście auto działa zupełnie inaczej i ma swoje moc i nawet lekki gwizd turbo.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 19040097
    Rebod
    Poziom 2  
    akv100 napisał:
    Czy masz błąd silnika na desce jak przestaje ciągnąć.?
    nie,nie wyświetla się żaden błąd ale może dlatego że mój poprzednik wstawił licznik od polifta...
  • #6 19173416
    Rebod
    Poziom 2  
    Problem dalej nie został rozwiązany.
  • #7 19173439
    rapper3d
    Poziom 20  
    Ocena: 47
    Przewody podcisnienia. Mialem to w seacie z tym samym silnikiem. Sprawdzic wszystkie przewody podcisnienia wokolo zaworu n75 i n47, w poblizu zaworu EGR, klapy gaszacej oraz przewod idacy do tej kuli po stronie wtryskiwaczy. Tam lekka nieszczelnosc daje takie efekty. Jak u mnie mechanik to ogarnal to z 5 biegu przyspiesza bez trudu az do odcinki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Passatem B5 110km, który nie osiąga odpowiedniej mocy, szczególnie na wyższych biegach. Mechanik zdiagnozował nieszczelność w układzie dolotowym, jednak wymiana zaworu N75 i sprawdzenie rury od kolektora do intercoolera nie przyniosły poprawy. Użytkownicy sugerują sprawdzenie wszystkich przewodów podciśnieniowych, w tym tych wokół zaworów N75 i EGR, ponieważ nawet niewielkie nieszczelności mogą powodować utratę mocy. W jednym z przypadków, zerwane kable od zaworu sterującego turbosprężarką znacząco poprawiły osiągi pojazdu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA