logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja sieci domowej z LTE PLUS, routerem HUAWEI 5G CPE PRO2 i systemem Mesh

MaSa_krk 14 Lis 2020 00:12 1305 5
REKLAMA
  • #1 19042434
    MaSa_krk
    Poziom 2  
    Konfiguracja sieci domowej z LTE PLUS, routerem HUAWEI 5G CPE PRO2 i systemem Mesh Cześć,
    Mam prośbę o pomoc w sprawie ogarnięcia internetu w domu.

Pomysł mam taki (tylko proszę nie kpić bo kompletnie się na tym nie znam) :) i dlatego tutaj jestem żeby skorzystać z Waszego doświadczenia, za co z góry dziękuję.

Generalnie w moim domu jedyna opcja na internet to LTE od PLUSa (sprawdziłem już Play, Orange, T-mobile) na routerze HUAWEI 5G CPE PRO2 i na strychu mam prędkość 120mb/s.

Na strychu mam wyprowadzone skrętki praktycznie z każdego pokoju i chciałbym w domu wszystkie urządzenia typu TV, dekoder, konsola podłączyć przez kabel.

Wifi chciałbym używać na telefonach, tabletach, laptopie, ale w taki sposób, żeby nie trzeba było przełączać manualnie sieci wifi kiedy np. na parterze będzie niski zasięg - dlatego myślałem o Mesh.

Czy można zrobić to w taki sposób, żeby ROUTER CPE PRO spiąć ze SWITCHem z którego internet po kablach pójdzie do urządzeń stałych(TV...) a wifi rozszerzyć za pomocą HUAWEI WIFI Q2 PRO ???

Konfiguracja sieci domowej z LTE PLUS, routerem HUAWEI 5G CPE PRO2 i systemem Mesh
  • REKLAMA
  • #2 19042553
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    MaSa_krk napisał:
    Konfiguracja sieci domowej z LTE PLUS, routerem HUAWEI 5G CPE PRO2 i systemem Mesh Cześć,
    Mam prośbę o pomoc w sprawie ogarnięcia internetu w domu.

Pomysł mam taki (tylko proszę nie kpić bo kompletnie się na tym nie znam) :) i dlatego tutaj jestem żeby skorzystać z Waszego doświadczenia, za co z góry dziękuję.

Generalnie w moim domu jedyna opcja na internet to LTE od PLUSa (sprawdziłem już Play, Orange, T-mobile) na routerze HUAWEI 5G CPE PRO2 i na strychu mam prędkość 120mb/s.

Na strychu mam wyprowadzone skrętki praktycznie z każdego pokoju i chciałbym w domu wszystkie urządzenia typu TV, dekoder, konsola podłączyć przez kabel.

Wifi chciałbym używać na telefonach, tabletach, laptopie, ale w taki sposób, żeby nie trzeba było przełączać manualnie sieci wifi kiedy np. na parterze będzie niski zasięg - dlatego myślałem o Mesh.

Czy można zrobić to w taki sposób, żeby ROUTER CPE PRO spiąć ze SWITCHem z którego internet po kablach pójdzie do urządzeń stałych(TV...) a wifi rozszerzyć za pomocą HUAWEI WIFI Q2 PRO ???

Nie potrzebujesz, żadnych meshow tylko Access pointow. Mesh to urządzenia ktore miedzy sobą gadają radiowo. Taki repeater na sterydach. Jeśli dwa urzadzenia sa od siebie daleko to połączenie miedzy nimi bedzie słabe.
    Masz kable zrob to jak należy. AP w każdym pomieszczeniu połączony kablowo do switcha. Proponuje unifi ac light. Nie zauważysz przełączania miedzy ap.

Plusa współczuję. Firma z kiepska oferta i znana z uznaniowego lejka i olewania klienta.
  • REKLAMA
  • #3 19042571
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5761
    A wiesz jak wygląda usługa Plusa i jak działa FUP i plusowy LTE bez limitu. mierzyłeś parametry sygnału na poszczególnych pasmach LTE?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 19042618
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 19043251
    MaSa_krk
    Poziom 2  
    Dziękuje wszystkim za pomoc.

Akurat znalazłem jeden ubi ac lr w domu i spróbuje to złożyć na ap.

Mam tylko pytanie czy ac utworzy kolejna sieć wifi czy rozszerzy istniejąca z routera?
  • #6 19043321
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    MaSa_krk napisał:

Mam tylko pytanie czy ac utworzy kolejna sieć wifi czy rozszerzy istniejąca z routera?
    AP zrobi Ci taką sieć jak skonfigurujesz. Jak jej nadasz taki sam SSID i takie samo hasło i takie samo szyfrowanie, to urządzenia będą się automatycznie do tego AP łaczyły.
REKLAMA