logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Octavia 1.9 ASV - Na zimnym trzęsie silnikiem i leci biało-niebieski kopeć

cyc997 25 Lis 2020 11:34 2952 22
REKLAMA
  • #1 19067916
    cyc997
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam
    Auto ma małe problemy z odpałem na zimnym silniku juz przy +15st. im chłodniej tym gorzej. Niby odpala na dotyk ale trzęsie i kopci. Jak chwile pochodzi wszystko wraca do normy. Jeździ tak jak na 110-tke przystało. Sprawdzane chyba wszystko. Po krótce opisze. Świece ok, prąd do świec ok, dawka ok, zapłon ok, koło na wale sprawdzałem czy się nie poluzowało. Rozrząd ok, sprężanie na zimnym równo po 30. Test szczelności silnika na 70 do 80%. Wtryskiwacze wyciągnięte i sprawdzone rozpylają ładnie. Oleju nie bierze tyle co turbina trochę puszcza i egr się poci, dwumas postukuje szczególnie na zimnym ale słyszałem gorsze. Napinacz paska wielorowkowego tez trochę stuka. Nie wiem co może ją jeszcze boleć. Może być to typowo elektryczna usterka? Np. przepływka lub czujnik położenia wału? Dzieję się to tylko na zimnym silniku.
  • REKLAMA
  • #2 19068135
    xgzresiekx
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Wędrówki powietrza z filtra do pompy przez w filtrze zaworek albo dolną nakrętkę, może przez popękane przewody, albo nawet pompa wpuszcza powietrze. Niemożliwe jest odpowietrzenie go dokładnie i po jeździe pęcherzyki powietrza pojawiają się w rurkach do wtryskiwaczy.
  • REKLAMA
  • #3 19068189
    cyc997
    Poziom 11  
    I stąd to dymienie jakby nieprzepaloną ropą?
  • #4 19068262
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3287
    Nie ma ciśnienia przez powietrze i zamiast rozpylać pluje/leje z wtrysków jak przemieli powietrze to już jest spokój.
  • #5 19068279
    cyc997
    Poziom 11  
    Czyli co radzisz? Pompę uszczelnić? Nigdy się z tym nie spotkałem w tdikach, Z reguły to ciężko mu było zaskoczyć przy zapowietrzeniu. Poza tym w przewodach paliwowych brak pęcherzyków powietrza i co najważniejsze pali na dotyk. Ledwie rozrusznik zakręci silnik pracuje.

Dodano po 6 [minuty]:

Jeszcze dodam, że po kilku godzinach postoju gdy silniki do końca nie ostygł przychodzę i pali oraz pracuje bez zarzutów, dymienia telepania a w lecie to dymienie i telepanie wcale nie występuje. W lecie by się nie zapowietrzał?
  • #6 19068330
    sigwa18
    Poziom 43  
    Masz założone przezroczyste węże do pompy wtryskowej?
  • #7 19068345
    cyc997
    Poziom 11  
    Tak wszystko widać. Nie ma pecherzykow
  • #8 19068914
    sigwa18
    Poziom 43  
    Nawet podczas startu po postoju.
  • REKLAMA
  • #9 19069041
    cyc997
    Poziom 11  
    Muszę zwrócić uwagę. Zaraz po odpale jak zajrzałem pod maskę to nie było powietrza ale to już przepompowalo z filtra świeżej ropy. Nie będę się pierniczył. Wyciągnę wtryski, przykręce przewody cisnieniowe i zobaczę jak rano będzie rozpylać. A temperatura powietrza ma coś do zapowietrzenia? Im zimniej tym bardziej się zapowietrza?
  • #10 19069341
    xgzresiekx
    Poziom 8  
    Hmm czy pompę uszczelniać? Możesz pokusić się o wymianę oringu i wszystkich tych uszczelek, do których wymiany nie będziesz musiał rozregulować pompy. Możliwe, ze przyczynę zlikwidujesz a co najważniejsze, nie będziesz musiał oddawać pompy do regulacji. Tam bez rozłożenia i złożenia nie wyregulują Ci jej na nowo, bo boją się o swoje wtryski probiercze.
  • #11 19069348
    sigwa18
    Poziom 43  
    Rozszerzalność temperaturowa cieczy. Ciecz traci objętość zamiast zassać paliwo zasysa sobie powietrze. Dwa zrby silnik ostygł potrzebuje czasu a paliwo też spływa powoli.
  • #12 19070689
    cyc997
    Poziom 11  
    Sprawdziłem to zapowietrzanie. Dzisiaj rano wyciągnąłem wtryski przykręcilem przewody i z załamaniem stwierdzam że wszystko tryska jak u aktora w ślizgaczu. Cykle zachowane nic nie leje. Powietrza w przewodach brak. Czy czujnik położenia wału może powodować takie odchyły? Bo nie wiem już czego się czepić☹️
  • #13 19128484
    xgzresiekx
    Poziom 8  
    cyc997 napisał:
    Sprawdziłem to zapowietrzanie. Dzisiaj rano wyciągnąłem wtryski przykręcilem przewody i z załamaniem stwierdzam że wszystko tryska jak u aktora w ślizgaczu. Cykle zachowane nic nie leje. Powietrza w przewodach brak. Czy czujnik położenia wału może powodować takie odchyły? Bo nie wiem już czego się czepić☹️

To jak to zrobiłeś? Bo jak ja chciałem wyciągnąć wtryski, żeby to sprawdzić to jak poluzowałem śrubunki to naszło tam powietrza.
    Pozatym jak te wtryski już były na wierzchu i chciałem odpowietrzyć te przewody to musiałem zawołać kolegę z traktorem, który ciągnął mnie 5 km po okolicy.
    Jak już zauważyłem, że wtryski nie plują już ropą z powietrzem to teraz mam zagwozdkę jak tu nagrzać palowo w pompie bo wtryski są już na wierzchu :/.
    Właśnie dziś to robię i jutro z rana mam zamiar sprawdzić, czy nie naszło powietrze.
    Męczyłem się z tym wszystkim do tej chwili, aż sobie przypomniałem, że przecież Ty masz na to wszystko sposób.
  • #14 19128553
    sigwa18
    Poziom 43  
    A po ciągać całość 5km przecież jest rozrusznik to raz. Dwa z wyjętymi wtryskami łatwiej mu kręcić ale wypadało by mieć jakiś prostownik albo drugie auto co by prądu pożyczyć czy podładować aku. Rozrusznik wiadomo praca z przerwami by go nie zajechać. Warto też w początkowej fazie odpowietrzania poluzować nakrętki przewodów przy wtryskach by łatwiej się pozbyć powietrza. Problemem może też być napełnienie samej pompy i problem z uzyskaniem ciśnienie pośredniego wewnętrznego pompy potrzebnego do sterowania kątem wtrysku i prawidłowego napełnienia sekcji wysokiego ciśnienia.
  • REKLAMA
  • #15 19128804
    xgzresiekx
    Poziom 8  
    sigwa18 napisał:
    A po ciągać całość 5km przecież jest rozrusznik to raz. Dwa z wyjętymi wtryskami łatwiej mu kręcić ale wypadało by mieć jakiś prostownik albo drugie auto co by prądu pożyczyć czy podładować aku. Rozrusznik wiadomo praca z przerwami by go nie zajechać. Warto też w początkowej fazie odpowietrzania poluzować nakrętki przewodów przy wtryskach by łatwiej się pozbyć powietrza. Problemem może też być napełnienie samej pompy i problem z uzyskaniem ciśnienie pośredniego wewnętrznego pompy potrzebnego do sterowania kątem wtrysku i prawidłowego napełnienia sekcji wysokiego ciśnienia.

Wziąłem traktor z uwagi właśnie na mniejszy kłopot z akumulatorami, odpowiednimi obrotami i żywotnością rozrusznika. O dwumas się nie bałem, bo z wykręconymi wtryskami kompresja i tak była bliska 0. Teraz zastanawiami się czy nie owinąć pompy wtryskowej złotkiem i podgrzewać. Nie dam rady też przez krótką chwilę rano zaobserwować wszystkich 4 wtrysków na raz. Przydały by mi się 3 kamery poklatkowe hmmm.

Niemniej jednak, Kolega cyc997 zdaje się, że wie jak to wszystko ogarnąć. Najlepiej jak by się wypowiedział.
  • #16 19181776
    cyc997
    Poziom 11  
    Nie ogarnąłem auta. Pali jak paliło. Raz gorzej raz lepiej. Nie wiem czego się czepić. Nie ma sensu się ciagac. Odkręciłem przewody od wtrysków, wykręciłem wtryski, zakręciłem na wytryskach luźno przewody a kumpel kręcił rozrusznikiem, gdy ropa z pod nakrętek zaczęła chlapać to dokrecalem po kolei nakrętki. Chwilę pokrecilem aby przepompować resztki powietrza z wtrysku i zostawiłem na noc. Następnego dnia rano pryskalo elegancko. Dokręc dupkę na pompie. Może pomoże.
  • #17 19182034
    xgzresiekx
    Poziom 8  
    Chłopie,. Równowartość 20km normalnej jazdy potrzeba żeby odpowietrzyć taką pompę. Pod warunkiem, że nic nie cienkie. Wiem, twierdzisz, że w przewodach powietrza nie ma. Możesz mi pokazać filmik, żeby mi szczęka opadła?
  • #18 19185538
    cyc997
    Poziom 11  
    Przecież sam kiedyś napisałeś, że powietrze może się pojawiać w przewodach z pompy do wtryskiwaczy? Dlatego wtryski wyciągnąłem żeby sprawdzić czy na zimnym pluje powietrzem z ropą czy ładnie rozpyla. a same przewody z pompy do wtrysków i wtryski to się moment odpowietrza. Pompy się nie czepiałem wcale. W przewodzie z filtra do pompy powietrza nie widać. Jedyne co ostatnio kumpel mechanik mi zrobił to dokręcił dupkę na pompie bo jego sąsiadowi to kiedyś pomogło ale dokręcając uszkodził uszczelkę i teraz kapie ropa. Mam drugie auto benzynowe i na razie odpuszczam skode do wiosny jak się cieplej zrobi.
  • #19 19186115
    xgzresiekx
    Poziom 8  
    cyc997 napisał:
    bo jego sąsiadowi to kiedyś pomogło ale dokręcając uszkodził uszczelkę i teraz kapie ropa.

Nie mogę wyjść z podziwu😁. Znając prawa fizyki przeanalizuj co się dzieje kiedy gasisz silnik i już nie kapie.

To, że bąbelków nie widzisz da się jakoś wytłumaczyć.
  • #20 19186696
    cyc997
    Poziom 11  
    Akurat dzisiaj ja odpalałem przy sporym mrozie po kilku dniach stania bo musiałem sąsiada szarpnąć i zapaliło auto na dotyk mimo wycieku z sekcji. Podejrzewam, że silnik padaka tylko jakimś cudem na teście szczelności wyszło dobrze. Może źle test był zrobiony. Jakby zapierścieniować silnik to by mu pewnie przeszło bo głowica ok skoro sprężanie ma po 30 barów. Pompy też się nie odpowietrza ciągnąć auto przez 20 km albo zarzynać rozrusznik tylko wziąć gruche, przepompować dobrze, potem poluzować rurki na wtryskach, przekręcić parę razy i jak zacznie chlapać to dokręcić i po temacie. Akurat te pompy dobrze się odpowietrza😁
  • #22 19191708
    cyc997
    Poziom 11  
    Trudno, kupi sobie nowy😂
  • #23 19191711
    cyc997
    Poziom 11  
    Trudno, kupi sobie nowy😂

Dodano po 1 [minuty]:

Temat nie rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z odpalaniem silnika 1.9 ASV w Skodzie Octavia, szczególnie w niskich temperaturach, co objawia się drżeniem i dymieniem. Sprawdzono wiele elementów, w tym świece, wtryskiwacze, ciśnienie paliwa oraz rozrząd, ale problem nadal występuje. Dyskusja koncentruje się na możliwych przyczynach, takich jak zapowietrzenie układu paliwowego, uszczelnienie pompy wtryskowej oraz wpływ temperatury na działanie silnika. Użytkownicy sugerują różne metody diagnozy i naprawy, w tym wymianę uszczelek oraz sprawdzenie czujnika położenia wału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA