logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Porównanie techniczne systemów automatyki domowej: Ampio vs. KNX

serpico90 26 Lis 2020 11:07 4143 1
REKLAMA
  • #1 19070262
    serpico90
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Dzień dobry

Przeszukuję internet w celu znalezienia odpowiedzi w czym jeden system góruje nad drugim. Z tego co udało mi się wyczytać oba systemy mogą w zasadzie wszystko. Czy jest coś, w czym Ampio jest gorsze od KNX? Bardziej interesują mnie kwestie techniczne niż finansowe.
    Muszę dokonać wyboru systemu automatyki w domu jednorodzinnym (prawie 900m2) i skłaniam się ku Ampio, ale tylko dlatego że z KNX-em jestem gorzej obeznany.
    Z wymaganych funkcjonalności:
    - Sterowanie oświetleniem (czy ampio ma możliwość ustawienia scen z poziomu paneli? np. wieczorem przygaszam światło i zasłaniam rolety jednym przyciskiem na panelu dotykowym),
    - Sterowanie roletami, żaluzjami, zasłonami,
    - Sterowanie ogrzewaniem, wentylacją, klimatyzacją, alarmem i CCTV (W ampio mam moduł z wejściem ethernetowym i z tego co wiem to wystatczy do kontrolowania urządzeń podłączonych do sieci, np. podgląd z kamer IP),
    - w domu będzie basen, więc fajnie byłoby mieć sterowanie temperaturą wody, sceny świetlne,
    - sterowanie wybranymi urządzeniami, np. gniazdka, brama wjazdowa,
    - intergacja z alarmem, cctv, wideodomofonem itd.
    Będę bardzo wdzięczny za wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 19071402
    ak
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Cześć,

miałem podobny dylemat jakieś 7 lat temu jak wykańczałem swój dom.
    Brałem pod uwagę zasadniczo tylko systemy przewodowe, analizowałem kilka polskich systemów, m.in. Ampio oraz KNX.

Finalnie zdecydowałem się na KNX - bynajmniej nie ze względu na jakieś braki funkcjonalne w tych polskich systemach, ale ze względu na dostępność.
    Każdy system własnościowy wg. mnie jest ryzykowny - nikt nie jest w stanie zagwarantować że dany producent będzie istniał za 15-20-30 lat. Może upaść, może zostać wykupiony przez konkurencję, itp. I wtedy każda awaria dowolnego komponentu może oznaczać ryzyko wymiany całej instalacji.
    Tu KNX ma kolosalną przewagę - ze względu na to że jest mnóstwo producentów robiących sprzęt w tym standardzie.

Cenowo też nie wychodzi źle - do swojej instalacji elementy KNX zamawiałem w niemieckich sklepach internetowych - mają lepsze ceny niż u nas oferowały hurtownie dla instalatorów.
    I jeszcze co do integracji - w KNX znajdziesz interfejsy do praktycznie wszystkiego, chociaż ceny potrafią być spore.

Pozdr
    Arek
REKLAMA