logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupię żarówki 12V 50mA, które nie wypalą się po miesiącu?

Rozer 27 Lis 2020 14:44 1197 9
REKLAMA
  • #1 19072957
    Rozer
    Poziom 9  
    Ocena: 28
    Witam

Do podświetlenia panelu w samochodzie potrzebuję żarówek 12V 50mA o średnicy 3mm i wysokości 7mm.
    Gdzie kupię żarówki 12V 50mA, które nie wypalą się po miesiącu?
    Zakupiłem takie w nowym elektroniku, jednak po miesiącu się wypalają (większe 100mA nie sprawiają żadnych problemów).
    Nie mogę zastosować ledów, ponieważ wymagane jest światło rozproszone.

Czy ktoś może polecić miejsce, gdzie można zakupić takie żarówki o normalnej żywotności (markowe) ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19072978
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1155
    Może zastosować rezystor o nie wielkiej (dobranej) wartości w szereg z żarówką? Rezystor ograniczy prąd "rozruchowy" na zimno, który jest dużo większy niż w czasie normalnego świecenia i z reguły jest przyczyną przepalania żarówek.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19073011
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 542
    W samochodzie rzadko występuje 12V, szukaj na wyższe napięcie 14V-15V
  • #5 19073140
    Rozer
    Poziom 9  
    Marian B napisał:
    Może zastosować rezystor o nie wielkiej (dobranej) wartości w szereg z żarówką? Rezystor ograniczy prąd "rozruchowy" na zimno, który jest dużo większy niż w czasie normalnego świecenia i z reguły jest przyczyną przepalania żarówek.

No właśnie tam jest oprawka t3 (najprawdopodobniej), więc na rezystor nie ma miejsca.
    Na rozruchu dochodzi do 14.5v, więc jakaś mocniejsza żarówka by się przydała (która to zniesie dłużej niż miesiąc).

Edit :
    https://allegro.pl/oferta/zarowka-licznika-zegarow-t3-12-14v-0-56w-5-szt-9762402973
    Znalazłem coś takiego, tutaj drut jest ewidentnie dłuższy (przynajmniej w wersji na zdjęciu).
  • REKLAMA
  • #7 19073285
    Rozer
    Poziom 9  
    78db78 napisał:
    Ja kupowałem w sklepie elektronicznym takie jak potrzeba ma 14V i były latami.

I tak będę musiał zrobić. bo niestety ja brałem na 12V i z Waszych wypowiedzi wynika, że tutaj leży przyczyna.

A czy możecie polecić jakieś ledy T5W ?
    Ja już dwa razy zmieniałem, bo po miesiącu zaczynają migać.
    Praca ciągła, podświetlenie zapalniczki i półki.
    Kupowałem 2 różne firmy, ale żadna nie wytrzymuje ciągłej pracy dłużej niż miesiąc (a chłodzenia lub zabezpieczeń w takich małych diodach brak).
  • REKLAMA
  • #9 19082990
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19084762
    Rozer
    Poziom 9  
    pawlik118 napisał:

Zaletą jest, że stoi za nimi jakaś marka + Twoja opinia.
    Trochę droga wysyłka, ale jeżeli są skuteczne to zamawiam !

A byłbyś może w stanie polecić jakieś led`y T5W ?
    Kupiłem niby markowe (no niestety philips to nie jest) i po miesiącu pracy ciągłej migają (zapewne przegrzanie).
    W takich małych żaróweczkach radiatorów nie ma, zaś luminacja powinna być jak największa (zwiększanie rezystora niestety temu przeczy).
    Czy istnieje producent, który sobie z tym poradził ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje żarówek 12V 50mA o średnicy 3mm i wysokości 7mm do podświetlenia panelu w samochodzie, które nie wypalą się po miesiącu. Po zakupie żarówek w nowym elektroniku, zauważył ich szybkie przepalanie. Użytkownicy sugerują zastosowanie rezystora w celu ograniczenia prądu rozruchowego, co może pomóc w wydłużeniu żywotności żarówek. Rekomendowane są również żarówki o wyższym napięciu (14V-15V) oraz konkretne modele dostępne w sklepach internetowych, takie jak te z TME i Cyfronika. Użytkownik rozważa również użycie diod LED T5W, jednak ma problemy z ich trwałością przy ciągłej pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA