Jak naprawić losowy bluescreen KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED pojawiający się po uruchomieniu Windows 10, gdy w trybie awaryjnym komputer działa normalnie?
Najpierw wykonaj czysty rozruch, usuń lub odinstaluj Avast, zainstaluj najnowsze sterowniki karty graficznej i sprawdź pliki .dmp z C:\Windows\Minidump oraz SMART dysku, bo taki BSOD najczęściej wskazuje na konflikt sterowników albo problem z systemem [#19076404][#19083806][#19088390] Jeśli dumpy sugerują pamięć, przetestuj RAM Memtestem przez kilka godzin i w razie potrzeby przełóż kość do innego slotu albo sprawdź inną kość; podobnie warto podmienić kabel SATA i sprawdzić wszystkie porty SATA [#19078459][#19079864][#19081065] W tej sprawie diagnostyka pamięci Windows nic nie wykazała, ale Memtest i tak był zalecany jako dokładniejsze narzędzie [#19079811][#19079853] Ostatecznie problem zniknął po zmianie systemu z Windows 10 na Windows 7, więc najbardziej prawdopodobna była przyczyna sterownikowa [#19135988]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
Witam, mam problem ze swoim pc. Od dłuższego już czasu podczas włączania komputera wyskakuje blue screen z informacją 'kmode exception not handled'. Błąd wyskakuje od 1 sekundy od pobytu na pulpicie do max 10min od pobytu na pulpicie. Czasem się też zdarza, że już podczas samego uruchomienia komputera wyskakuje ten blue screen. Czytałem na tym i na kilku innych forach jak mogę rozwiązać problem ale żaden ze sposobów nie był w stanie mi pomóc. Dodam jeszcze, że komputer w trybie awaryjnym działa bez zarzutu. Jakby któryś z użytkowników był w stanie mi pomóc w rozwiązaniu problemu od a-z to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam
Podeślij zrzuty z plików dump https://www.bleepingcomputer.com/download/bluescreenview/ Należałoby zrobić test pamięci memtestem, a także po-podglądać temperatury procesora.
Podrzuć pełną specyfikację komputera/system operacyjny. .
W0j734 napisał:
Dodam jeszcze, że komputer w trybie awaryjnym działa bez zarzutu.
Czy wykonałeś to co wyżej, czy już kłopoty ustąpiły? Wrzuć jeszcze screen SMART dysku.
W0j734 napisał:
Dzisiaj jak próbowałem wejść na jakąkolwiek witrynę internetową pisało mi, że strona jest niebezpieczna.
To akurat może być kwestia wygasłych certyfikatów dla określonych stron, albo problemów z certyfikatami, albo wchodzisz na złe strony i system (ewentualnie program antywirusowy) blokuje. Wrzuć screen z sytuacji.
Zdarza się. Jeśli chcesz na własne ryzyko otworzyć daną stronę, robisz to poprzez Zaawansowane. Po prostu takie strony mogą mieć np. wygasły certyfikat i system to zgłasza. Dodatkową osłoną jest tutaj na przykład pełna wersja programu Malwarebytes Anti-Malware chroniące w czasie rzeczywistym. Na bieżąco aktualizuj przeglądarkę.
A jak próbuje wejść w ustawienia sieci i internetu to od razu mnie wyrzuca z ustawień
Dodano po 2 [minuty]:
Podobnie nie mogę nic wpisać w lupce obok startu ponieważ po wpisaniu czegokolwiek lupka na chwilę znika po czym się pojawia
Dodano po 5 [minuty]:
Włączenie trybu pasywnego w avast nic nie dało, cały czas wyskakuje że połączenie nie jest prywatne
Dodano po 5 [minuty]:
A gdy wchodzę w avast pisze, że nie mam internetu, a pokazuje że internet działa. Po kliknieciu opcji rozwiąż problemu wyskakuje takie coś:
Dodano po 13 [minuty]:
To jest wszystko czego próbowałem przed napisaniem na forum: przeinstalowałem system. Na youtube'ie obraca się w sumie jeden i ten sam tutorial w celu naprawieniu błędu mianowicie: msconfig > usługi > wyłączenie usługi zarządzania aplikacjami w przedsiębiorstwach (u mnie usługa w ogóle nie chce się wyłączyć. Po kliknięciu "zapisz" i "OK" usługa nadal jest włączona). Podmieniłem kartę graficzną - nie pomogło. Podmieniłem Dysk - nie pomogło. Próbowałem przywrócić system do momentu gdy nie występował błąd a także odzyskiwanie systemu.
Dodano po 3 [minuty]:
Nie mam pojęcia. Aktualnie robie przywracanie systemu Windows do stanu początkowego. Zobaczę czy chociaż te błędy o których dzisiaj pisałem ustąpią
Prosiłem o czysty rozruch i wysłanie plików .dmp w celu analizy.
Powinieneś mieć tez zapasowo jakiegoś live Linuxa na pendrive albo dvd.
Skoro
W0j734 napisał:
komputer w trybie awaryjnym działa bez zarzutu
częśćiowo to wyklucza problemy sprzętowe. Za bardzo robisz sobie bałagan w głowie czytając różne opinie. W ogóle odinstaluj sam Avast albo nie instaluj w ogóle go, on potrafi wprowadzić własne reguły.(Czasem nie można go nawet poprawnie odinstalować... https://support.avast.com/en-in/article/Uninstall-Antivirus-Utility )
W0j734 napisał:
A gdy wchodzę w avast pisze, że nie mam internetu, a pokazuje że internet działa. Po kliknieciu opcji rozwiąż problemu wyskakuje takie coś:
W menedżerze urządzeń odinstaluj kartę sieciową bez usuwania sterowników i zrestartuj komputer.
W0j734 napisał:
Próbowałem przywrócić system do momentu gdy nie występował błąd a także odzyskiwanie systemu.
Ja swój system mam bez reinstalacji na tym komputerze już 6 rok. Punkty przywracania robię regularnie. Reinstalacja systemu to ostateczność, ale jeśli nie możesz (nie umiesz) wykonać moich próśb ma to sens, możesz wróćić do tematu jeśli problemy wrócą.
Póki co napisałeś, że:
W0j734 napisał:
Zapomniałem dodać, że w sprawach "komputerowych" jestem zielony
a skoro część problemów tyczy się ustawiania sieci, bez zrozumienia podstawowych pojęć będziesz tylko zgadywał. Owszem można w ostateczności - podkreślam - korzystać z programów typu https://www.rizonesoft.com/downloads/complete-internet-repair/ (robimy punkt przywracania -> odhaczyć opcje 6,7,8) jest to dość skuteczne, ale może prowadzić do reinstalacji OS...
Także tak. Dzisiaj się nie odzywałem na forum z powodu takiego, że stawiałem na nowo cały system Windows 10. Od tego momentu będę pobierał/robił to co Pan napisze.
Dodano po 7 [minuty]:
Błędy o których pisałem wczoraj ustąpiły, natomiast blue screen wywala caly czas
Czy masz jedną kość RAM? Program wskazuje na uszkodzenie pamięci. Wyłącz komputer, wyjmij bateryjkę CMOS, wyjmij kośc RAM, włóż kość z powrotem porządnie, bateryjkę również - po około minucie. Jeśli bluescreen znowu będa się pojawiać należy wykonać test pamięci programem Memtest https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic658189.html
Wszystko masz podane na tacy na ekranie. Wejdź do BIOS, ustaw datę i czas (klawisz F2 albo Del). Zapisz zmiany (Save). Potem wejdź do systemu, zobacz jaka sytuacja z bluescreenami, ewentualnie zrestartuj i wejdź do BIOS znowu; ustaw pendrive jako pierwszy napęd bootowalny (Albo klawiszem F11 przy starcie kompa). Zapisz zmiany. Memtest powinien uruchomić się automatycznie po restarcie komputera. Jeśli chcesz spróbować wejść od razu do systemu teraz, klawisz F1.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który regularnie wyświetla niebieski ekran z błędem "kmode exception not handled". Błąd występuje od momentu uruchomienia systemu Windows 10, a komputer działa poprawnie w trybie awaryjnym. Użytkownik dostarczył szczegółowe informacje o konfiguracji sprzętowej, w tym zasilacz LC-Power 600W, kartę graficzną NVIDIA GeForce GTX 580, procesor Intel Core i5-2500, oraz płytę główną ASRock P67 Pro3. W odpowiedziach zasugerowano wykonanie testów pamięci (Memtest), sprawdzenie temperatury procesora, a także wykonanie czystego rozruchu systemu. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym reinstalacji systemu, ale problem nadal występował. Ostatecznie, po zmianie systemu operacyjnego z Windows 10 na Windows 7, problem zniknął, co sugeruje, że przyczyną mogły być niekompatybilne sterowniki. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.