logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrala 452 mps: Diagnostyka podczas programowania - DL10 tylko świeci

radus158 28 Lis 2020 17:32 1071 11
REKLAMA
  • #1 19075296
    radus158
    Poziom 4  
    Witam.
    Podłączyłem centralkę wg schematu. Chce ją zaprogramować. Przyciskam przycisk f- na jedną sekundę, albo na powyżej 3 sekundy, dl 10 powinien mrugać. U mnie tylko świeci i nic się nie dzieje. Czyżby coś nie tak było podłączone czy może zworki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19076970
    radus158
    Poziom 4  
    centralka reaguje na pilot.na centralce zapala sie dioda open a
    Załączniki:
    • Centrala 452 mps: Diagnostyka podczas programowania - DL10 tylko świeci 20201128_142601.jpg (3.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 19077110
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3619
    No tak.
    Co robi pomarańczowy kabelek między 11 a radiem? Jeśli chciałeś z radia mieć funkcję furtki, powinien on być wpięty w zacisk 10 (i ciekawe, gdzie go podpiąłeś do radia....)
    Zacisk 11 to STOP (przecież jest w instrukcji jak byk). Dla działania bramy ma być zmostkowany z minusem czyli 14, 15 lub 16.
    Sądząc z kabelków -masz fotki - ale podpiąłeś je na otwieranu zamiast - jak mniemam - na zamykaniu - czyli niebieski kabelek z fotki do 12 a biały mostek do 13.
  • #5 19077210
    radus158
    Poziom 4  
    no fakt 11 dalem do nc na radiu.a fotki zrobilem na otwieraniu. czyli zle.jezeli to zmienie to brama powinna zadzialac.interesuje mnie kwestia ustawienia bramy by ruszyla.a zworki.sila silownikow 4.logika ep.funkcji furtki nie potrzebuje narazie.chce by dzialala w standardzie.
  • #6 19077258
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 402
    No ja proponuję Ci jeszcze raz i jeszcze raz przestudiować instrukcję, bo nikt Ci nie poradzi co jak zrobić bo nie wiemy co chcesz.
    Też miałem problem z uruchomieniem, ale też mam małą wiedzę o prądzie. Nie, że chcę Ci dogryźć, ale jak podpinasz pod OPEN_B jeden kabelek to raczej u nie jest dobrze, bo to tak jakbyś baterię chciał podpiąć jednym kablem, Obwód musi być.
    Może i zaoszczędzisz na montażu, ale żeby się nie okazało, że kosztem tej oszczędności będziesz musiał kupować nową centralę.
    Ja to zrobiłem tak
    https://www.youtube.com/watch?v=dYa8hQww7XE
  • #7 19077301
    radus158
    Poziom 4  
    widzialem ten filmik.super sobie pan to zrobil.jutro sprobuje pozmieniac
  • REKLAMA
  • #8 19077366
    gadek80
    Poziom 31  
    Warto kilka razy przeanalizować, bo szkoda wydanych pieniędzy na późniejsze wymiany zepsutych części.
    Zasilanie 220V widzę jest dobrze podpięte, ale fotokomórki i niskie napięcie trzeba dobrze przeanalizować. Mnie to zajęło tydzień, bo tyle miałem czasu zanim brama była gotowa, ale przez to kilka pomysłów powstało przy okazji, jak podpięcie dzwonka 220V pod domofon 12 woltowy.
  • #9 19077387
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3619
    11 musi być zmostkowany z minusem bo brama w ogóle nie ruszy.
    Jedną czynność musisz wykonać - wykrywanie czasów ruchu skrzydeł (najlepiej w trybie zaawansowanym) - bez tego zestaw albo nie będzie domykał bramy, albo bez potrzeby będzie długo pracował na zamknięciu/otwarciu.

PS
    Cytat:
    le jak podpinasz pod OPEN_B jeden kabelek to raczej u nie jest dobrze, bo to tak jakbyś baterię chciał podpiąć jednym kablem, Obwód musi być

w tym konkretnym przypadku owszem - potrzebne 2 kable (przewód z OPEN_B centralki łączysz z wejściem NO radia, minus centralki z COM radia).
    Ale jest wyjątek... w przypadku innego radia - popularnego u Faaca systemu Fix - wystarczy jeden przewód - minus w nim jest podany z centralki do radia złączem szpilkowym i wystarczy podpiąć tylko wyjście NO (zresztą innych zacisków to radio nie ma) z OPEN_B
  • #10 19077694
    gadek80
    Poziom 31  
    Programowanie zaawansowane jest proste. Naciskasz przycisk na centralce a potem pilotem każde skrzydło przyciskiem OPEN_A w momencie kiedy chcesz, żeby zaczęło zwalniać przed końcem otwarcia kiedy już się otworzy i potem tak samo przy zamknięciu. I tak oba skrzydła.
    Nie pamiętam jak się to robiło w instrukcji to jest, ale wato wyłączyć opóźnienie otwierania bramy względem lampy. Jeśli jest to włączone to pierw przez chyba trzy sekundy miga lampa a potem dopiero się zaczyna otwierać brama. Po wyłączeniu tego od razu po na naciśnięciu pilota brama sie otwiera.
    Przy otwarciu też mam włączone opóźnienie otwierania pierwszego skrzydła względem drugiego. Jeżeli masz to wyłączone skrzydła strzelają często o siebie, przy zamykaniu tam samo mam to włączone.

Lampę sygnalizacyjną masz 24V czy 220V?
  • #11 19081904
    radus158
    Poziom 4  
    dziekuje koledze za podpowiedz.brama ruszyla.co prawda musze zmienic kabelki od silownika bo jedno skrzydlo sie otwiera a drugie zamyka
  • #12 19081914
    gadek80
    Poziom 31  
    Tak tylko pamiętaj, że musisz to sprawdzić po odłączeniu centralki od zasilania, dopiero po włączeniu i włączeniu bramy zamieniasz w tym co się zaczęło zamykać.
    Brama po odłączeniu zasilania domyślnie ustawiona jest na "zamknięta"

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z programowaniem centralki 452 mps, gdzie dioda DL10 świeci, ale nie mruga, co sugeruje błąd w podłączeniu. Odpowiedzi wskazują na konieczność sprawdzenia poprawności podłączeń, w tym zworki oraz kabli między zaciskami. Użytkownicy sugerują, aby zmostkować zacisk 11 z minusem oraz upewnić się, że kable są prawidłowo podłączone do funkcji otwierania i zamykania. Wskazówki dotyczą również analizy instrukcji oraz przeprowadzenia ustawień zaawansowanych, aby brama działała poprawnie. Po wprowadzeniu poprawek, użytkownik potwierdził, że brama zaczęła działać, ale wymaga dalszych korekt w podłączeniach silowników.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA