logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Polo - Metody na zapobieganie zamarzaniu odmy: przewiercenie korka oleju, modyfikacje w odmie

seebbek 29 Lis 2020 11:30 4428 12
REKLAMA
  • #1 19076686
    seebbek
    Poziom 12  
    Ocena: 76
    Witam potrzebuje rozwiązać problem zamarzania odmy w nieszczęsnych polo. Zagłębiając się w temat znalazłem kilka możliwości:
    - Wyłamać przegrodę w odmie, co według mnie chyba nie wiele da,już wcześniej np samym króćcu na który zakłada się wąż łączący filtr z odmą jest zwężenie gdzie zbiera się "smar".
    - Przewiercenie korka wlewu oleju, i za pomocą węża i trójnika włączyć go w fabryczny wężyk łączący filtr o odmą.
    - Przewiercić korek oleju,małym wiertłem,awaryjnie, nie wiem czy wtedy nie będzie chlapać olejem?

Może ktoś ma jakiś inny sprawdzony pomysł?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19076762
    seebbek
    Poziom 12  
    1.4 60km APQ

Zatykanie odmy to norma w tych silnikach, chciałbym to jakoś rozwiązać.
  • Pomocny post
    #4 19076775
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 876
    Dałem ci odpowiedź wyżej .
    Miałem to samo , lało się z odmy jak z kranu.
    Wymontowałem wypłukałem z tego syfu w środku , ropa , benzyna , zostawiłem na noc aby się wymoczyła , wysuszyłem , założyłem na nowym oringach i śmiga Wiem że to jest problem zamarzająca odma .
    Zacznij od tego co już ja sprawdziłem i działa to .

Dodano po 56 [sekundy]:

I nic nie wierć ani nie zmieniaj w odpowietrzaniu skrzyni korbowej w silniku .
    Tam jest poprostu syf w tej odmie.
    Porządne płukanie i bedzie działać .
  • #5 19077222
    cyc997
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    W przewód który najczęściej zamarza na załamaniach wsadź sprężynę i po sprawie
  • Pomocny post
    #6 19077342
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3563
    Wymienia się przewód odmy na taki z grzałką, kwestia podciągnięcia kawałka instalacji np od przekaźnika pompy paliwa
    Link
  • REKLAMA
  • #8 19087149
    swierszcz.uk
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Otwór w dolocie do którego przychodzi odma zaslepic to 1sza rzecz którą trzeba zrobić w każdym aucie bo tylko syfi silnik i nic po za tym.
    Ściągnąć cała odmę wymyć dobrze zamontować kupić kawałek peszla zamontować no wylot z odmy i puścić go tak żeby spaliny uchodziły bokiem olej nie wypływa z tamtą litrami w sumie w ogóle nie wypływa. Masz problem rozwiązany i czysty dolot przy okazji
  • #9 19087157
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 876
    Spoko ale tak to można było robić w Fiat 126p , 125p czy polonezie.
    Raz wyczyszczona odma i szczelna nie jest problemem.
    A jak już naprawdę wali olejem do dolotu to oznacza silnik do remontu .
    I takie rozwiązanie które proponujesz było modne 20 lat temu .
    Dalej widzę żyjemy komuną .
  • #10 19087194
    swierszcz.uk
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Coś ty wymyślił?
    W każdym aucie odłączam odmę gdyż tylko brudzi dolot jest to tylko dla ekologi tak samo jak EGR i dpf. Pokaż mi auto nawet 3 letnie z czystym dolotem. Jak przez odmę wylatuje olej to silnik zużyty😅 no to nowość slysze

Dodano po 4 [godziny] 36 [minuty]:

Kolejna sprawa to taka że nie we wszystkich autach występuje odma z separatorem oleju
    W ogóle nie wiele jest takich które mają w niej separator oleju zazwyczaj ta funkcję pełni odma a dokładnie jej budowa/konstrukcja
  • REKLAMA
  • #12 19106794
    seebbek
    Poziom 12  
    Ok wychodzi że najlepszą opcją będzie montaż tego podgrzewacza.
    W kwestii podłączenia jedyna opcja to tylko podprowadzenie przewodu pod bezpieczniki/przekaźnik?
    Nie ma opcji podłączenia go gdzieś "bliżej" posiadam instalację LPG.
  • #13 19107697
    jurek131313
    Poziom 15  
    Ocena: 111
    Odma z dołu ? To średni pomysł , wilgoć zbiera się na górze - wiercić dekiel i zrobić przewietrzanie - proponuję zerknąć na ten system w 1.9 jtd jak się można rozwinąć ...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zamarzania odmy w Volkswagen Polo, szczególnie w silnikach 1.4. Użytkownicy dzielili się różnymi metodami rozwiązania tego problemu, w tym: czyszczeniem odmy i przewodów, co przyniosło pozytywne rezultaty, oraz montażem przewodu z grzałką, co wymaga podłączenia do instalacji elektrycznej. Inne sugestie obejmowały wprowadzenie sprężyny do przewodu, aby zapobiec zamarzaniu, oraz modyfikacje w systemie odpowietrzania. Wiele osób podkreślało, że kluczowe jest dokładne czyszczenie odmy, aby uniknąć problemów z zanieczyszczeniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA