logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zintegrowane sterowanie roletami: WiFi, pilot RF, przycisk lokalny i centralny

david8213 01 Gru 2020 08:14 5001 10
REKLAMA
  • #1 19081362
    david8213
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    Czy da radę zrobić zamykanie centralne wszystkich rolet z jednego przycisku (dzwonkowego lub podobnego) oraz za pomocą pilota przy zastosowaniu touch paneli do sterowania roletami ? Tj. na zdjęciu poniżej

Rolety maja być sterowane po WiFi + z pilota RF + z przycisku lokalnego oraz z centralnego.

Moderowany przez Marek_Skalski:

Przeniosłem do właściwego forum.

• REKLAMA
  • #2 19081631
    *paweł*

Specjalista Automatyk
    Ocena: 95
    Jeśli tak to podłączysz a powiedzmy we wszystkich będą wyjścia przekaźnikowe to ich nie uszkodzisz, ale zauważ że każdy będzie natychmiast sterował pozostałymi.
    Konto firmowe:
    Automation-Systems
    Domatków 36, Kolbuszowa, 36-100 | Tel.: 17 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: automatyka-sklep.eu
  • REKLAMA
  • #3 19082046
    david8213
    Poziom 19  
    Można to zrobić w prosty sposób z wykorzystaniem tych paneli dotykowych Wifi RF ?
    chodzi mi o dołożenie centralnego zamykania rolet (wszystkie rolety razem)
  • #4 19082842
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2097
    david8213 napisał:
    Można to zrobić w prosty sposób z wykorzystaniem tych paneli dotykowych Wifi RF ?
    chodzi mi o dołożenie centralnego zamykania rolet (wszystkie rolety razem)

Kolega wyżej już zaznaczył, jaki kolwiek sterownik uruchomi wszystkie rolety.
    Masz wyjścia sterowników (góra/dół) połączone równolegle. Trzeba zastosować przekaźniki, które rozdzielą to sterowanie.
  • REKLAMA
  • #5 19084863
    david8213
    Poziom 19  

Czy ma ktoś pomysł jak zrobić zabezpieczenie przed wysterowaniem przycisku lokalnego gdy wysterowany jest przycisk centralny. Żeby nie podać fazy jednoczesnie na otwieranie i zamykanie.

Dodam że przyciski są elektroniczne i wolałbym nie ściągać zasilania z przycisku lokalnego podczas gdy wysterowany jest centralny bo też tak można zrobić przez przekaźnik.

Myślałem żeby dodać styk NC za LOCALNYM i rozwierać w momencie zadziałania centralnego ale może ktoś ma inny pomysł

do takiej instalacji potrzebuję 9 żył do każdej puszki bo przekaźniki będą nie w puszkach tylko w skrzynce w centralnym punkcie. (Instalacja składać sie będzie z 9 rolet)
  • #6 19121041
    david8213
    Poziom 19  

Można zrobić to prościej wykorzystując powyższe sterowniki Moes ?
  • Pomocny post
    #7 19121875
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3614
    Liznąwszy opisy to są między innymi (a może przede wszystkim) przełączniki WiFi - aplikacją chmurową SmartLife na smartfona (ale jak mniemam - chmura chinska) można wyczyniać różności włącznie ze sterowaniem grupowym. Jest jeszcze możliwość sparowania tej apki z Google Assistant albo Amazon Alexa i gadanie do rolet przez smartfona "rolety w górę/dół".....

Jeden z pilotów radiowych możesz dopisać do wszystkich przełączników i masz sterowanie grupowe.

Kablami - nie wystarczy 6 przewodów do każdego?

Trzeba by dorzucić jeszcze układzik podtrzymania przekaźników przełącających (bistabil albo czasówkę) ale szło mi o ideę.
    Zdublowane styki przekaźników NC - po to, aby w jednym przekaźniku realizowało się podpinanie fazy i jednoczesne całkowie odpinanie obu wyjść przełącznika ściennego - w ten sposób wykluczymy mechanicznie możliwość jednoczesnego podania open i cloce na któryś napęd oraz przy okazji fizycznie niemożliwe będzie podanie fazy ze sterowania grupowego na wyjście ściennego.

PS - namalowałem dla uproszczenia 2 wielkie przekaźniki (chyba trzeba by centralę tel. Penta-Conta użyć jako dawcę)- realnie dla każdego ściennego trzeba dać po jednym przekaźniku, z dwoma parami styków zwierno-rozwiernych
  • #8 19122018
    david8213
    Poziom 19  
    Czasówki nie trzeba bo te włączniki mają czasówkę na stałe do 105s :)
    Sterowanie grupowe przez pilot to można zrobić bez problemu ..to wiem ;) ale chodzi mi o centralne sterowanie po kablu z przełącznika.
    Chciałem to zrobić bez centrali bo po co ... zrobiłem jak na rysunku ..tylko pytam czy ktoś może wpadł na pomysł czy można to uprościć .. przekaźniki w puszce ? Wolałbym wszystkie w jednym miejscu a nie każdy osobno w puszce :)

Widzę że zastosowałes przekaźnik 6 stykowy .. faktycznie mniej kabli.
    Prościej chyba się już nie da :)
    Dzięki
  • REKLAMA
  • #9 19122222
    kotbury
    No w sumie możesz przekaźniki wbić do puszki , wtedy ilość przewodów zmniejszy się do czterech (przy sterowaniu cewek przekaźników z 230V) lub pięciu - dla przekaźników sterowanych niskim napięciem DC , ale do upchnięcia tego w puszce trzeba sporowatej puszki.
    Ilość styków w samych przekaźnikach będzie trochę większa to i on/one same trochę miejsca zajmą (przeważnie :) mają tyle zwiernych ile rozwiernych, czyli w każdym wypadku zostaną niewykorzystane 2 styki NC) - czyli musisz na 1 roletę użyć jednej szuki przekaźnika miniaturowego klasycznego z 4 parami styków zwierno rozwiernych lub 4 sztuk przekaźników mikro - każdy z jedną parą styków zwierno-rozwiernych - dla takich obwód sterowania musisz zrobić niskonapięciowy z zasilaczem.
  • #10 19123005
    david8213
    Poziom 19  
    Pozwoliłem sobie zobrazować schemat po swojemu

Mi wyszło dwa przekaźniki 3 stykowe na jedną roletę [NC/NC/NO] (bo też takie sprzedają, ewentualnie 4 stykowe z jednym stykiem NO niewykorzystanym)
    W puszce nie chcę instalować przekaźników, wolę jak wszystko będzie w punkcie centralnym :)

Ty piszesz że potrzeba po kilka przekaźników na jedną roletę ?
  • #11 19123157
    kotbury
    Cytat:

Ty piszesz że potrzeba po kilka przekaźników na jedną roletę

Tylko w przypadku montażu w puszkach - przekaźniki mikro 3 szt. będą gabarytowo mniejsze od jednego klasycznego z 4 parami styków a mają tylko po jednym styku NO/NC. Ale skoro wszystko umieszczasz w rozdzielnicy - nie było tematu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy centralnego sterowania roletami za pomocą przycisku, pilota RF oraz paneli dotykowych WiFi. Uczestnicy podkreślają, że można zrealizować centralne zamykanie rolet, łącząc wyjścia sterowników równolegle i stosując przekaźniki do rozdzielenia sygnałów. Wskazano na potrzebę zabezpieczenia przed jednoczesnym otwieraniem i zamykaniem rolet, sugerując użycie styków NC. Proponowane są różne metody instalacji przekaźników, w tym umieszczanie ich w centralnym punkcie, co zmniejsza ilość przewodów. Uczestnicy rozważają również wykorzystanie przełączników WiFi, które mogą być zintegrowane z aplikacjami takimi jak SmartLife, umożliwiając sterowanie głosowe przez Google Assistant lub Amazon Alexa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA