logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć sterownik dla dwóch diod LED sterowany jednym przyciskiem?

geos 01 Gru 2020 18:44 945 21
REKLAMA
  • #1 19082734
    geos
    Poziom 9  
    Ocena: 22
    Robię prezent i jednym z jego elementów ma być ustrojstwo z dwiema diodami LED (lub jedną dwukolorową) sterowane jednym przyciskiem. Nie znam się na elektronice, ale chciałbym dokończyć ten prezent i od strony elektronicznej brakuje mi tego ustrojstwa. Z góry przepraszam za używane -- zapewnie niefachowe -- słownictwo.

Przycisk chyba nie ma "stanu" stabilnego włączenia tj. jego przyciśnięcie zwiera między końcówkami, a zakończenie wciskania -- rozwiera. I teraz chciałbym, aby ustrojstwo działało tak:
    *) pierwsze przyciśnięcie - zapala się dioda LED nr. 1.
    *) drugie przyciśnięcie - zapala się dioda LED nr. 2.
    *) trzecie przyciśnięcie - żadna z diód się nie pali.
    I tak w kółko.

Mógłbym zastosować taki stary przełącznik wielopozycyjny z 3 pozycjami i po prostu przełączać, ale chciałbym coś nowocześniejszego, miniaturowego, aby zmieściło się w obudowie. I teraz mam pytanie: jak nazwać to, co chciałbym zrobić? Sterownik czego? Czy są gotowe układy, które mogą zrealizować taką funkcjonalność? Może znacie schematy? Części kupię, polutuję, dam radę. Jakich słów kluczowych używać do szukania takich układów?

pozdrawiam
    geos
  • REKLAMA
  • #2 19082769
    zyzy52
    Poziom 28  
    Ocena: 366
    Możesz poszukać takiego przełącznika w chińskich latarkach LED i zaadoptować do swoich potrzeb.
  • REKLAMA
  • #3 19082799
    geos
    Poziom 9  
    Dziękuję. Jest to jakieś rozwiązanie, które może zadziałać, ale widzę kilka wad. Pierwsze to szukanie latarki, która ma przełączanie 3 trybów. Drugie, rozbebeszanie tego bez nadziei, że uda mi się zaadaptować. Trzecie, muszę kupić latarkę i ją zniszczyć, aby to zrobić. I tak sie zastanawiam, czy nie prościej/bardziej prostoliniowo byłoby kupić kilka części i po prostu poskładać. Diody mam, przełącznik mam -- czego brakuje? Jak to nazywa, jeśli w ogóle się nazywa? Czego szukać?
  • #4 19082803
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2021
    Witam,
    z elektronicznego punktu widzenia problem rozwiazuje licznik np. CD4040 i odpowiedniki lub SN7490/93 zaleznie co masz/mozesz zdobyc.
    Przycisk geruje impuls dla licznika a ten zmienia swoj stan na kolejny za kazdym wcisnieciem przycisku i pierwszy stan to bedzie 00, potem 01, 10 i 11 itd ale te nas juz nie interesuja. LED podlaczone anoda do wyjsc licznika zachowaja sie nastepujaco 00-zadna nie swieci, 01 swieci prawa, 10 swieci lewa i 11 swieca obie ale ten stan nie jest pozadany wiec wykozystamy go do zerowania licznika czyli natychmiastowego powrotu do stanu 00.
    Twoj licznik bedzie sie zachowywal w ten sposob: 00-01-10-00-01-10-00.... czyli prawa/lewa/zadna itd.
    Jezli opis jest zrozumialy to narysuje ci schemat
    Pozdrawiam
  • #5 19082902
    geos
    Poziom 9  
    @viayner , Dziękuję!

Rozumiem to tak:
    nie wiem do ilu możne zliczać ten licznik, ale mi są potrzebne tylko 3 zliczenia/stany: 00, 01, 10.
    00 - nic nie świeci
    01 - świeci LED1
    10 - świeci LED2

następny stan byłby 11, ale on będzie "przywracał" stan 00, czyli nic nie świeci.

kolejne stany -- jeśli są, bo nie wiem -- tj. 100, 101, 110, 111, wykorzystywałyby następne wyjścia itd. i nie będą mi potrzebne bo licznik do nich nawet nie zliczy, gdyż wcześniej 11 będzie przywracał 00.

i teraz diody ptrzeba podłączyć anodami do odpowiednich wyjść licznika.
    tak sobie to wyobrażam, że jak ten układ ma kilka nóżek dla wyjść, to one odpowiadają kolejnym pozycjom liczby binarnej opisującej stany. potrzebuję wykorzystać wyjście o najniższej wadze i wadze o jeden większej, aby mieć dwa wyjsćia do zaświecania diod (01, 10). jeśli na oby wyjściach bęzie 1 to trzeba jakoś zresetować licznik.

gdybyś mógł mi narysować schemat byłbym bardzo wdzięczny. układ zasilałbym albo z akumulatorków AA lub AAA, albo +5V z USB. gdyby to było mało prądożerne to może jakieś zasilanie z baterii guzikowych?
  • #6 19082954
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19083232
    geos
    Poziom 9  
    atom1477 napisał:
    Prościej użyć CD4017.
    Wtedy nie trzeba bramki logicznej do generowania resetu. Wystarczy Q3 połączyć wprost do RESET.

Dziękuję! Dlaczeog Q3 a nie Q2? Czy to ma wyglądać tak naszkicowałem poniżej (z Q2)?

Jak stworzyć sterownik dla dwóch diod LED sterowany jednym przyciskiem?P_20201201...R_On_1.jpg (578.11 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 19083714
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1320
    Bo jak podłączysz Q2 to będziesz przełączał diody na przemian, a Ty chcesz 3 pozycje.
    Led2 - Led2 - Off.

Q0 nie podłączę nigdzie, Q1 do Led1, a Q2 do Led2.
  • #9 19083887
    geos
    Poziom 9  
    Justyniunia napisał:
    Bo jak podłączysz Q2 to będziesz przełączał diody na przemian, a Ty chcesz 3 pozycje.
    Led2 - Led2 - Off.

Q0 nie podłączę nigdzie, Q1 do Led1, a Q2 do Led2.

Dziękuję. Czyli tak powinno być OK?

Jak stworzyć sterownik dla dwóch diod LED sterowany jednym przyciskiem?P_20201202...R_On_1.jpg (487.2 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 19083947
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Tak.
    Teraz dalej - układ eliminacji drgań styków i autoreset, po włączeniu zasilania.
  • REKLAMA
  • #11 19083975
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #12 19084019
    geos
    Poziom 9  
    dziękuję Wam, super wskazówki! właśnie coś mi nie pasowało i później doczytałem, że ten drugi układ nie zlicza binarnie tylko dziesiętnie, i już rozumiem dlaczego Q3.

znalazłem coś takiego w internetach pod hasłem "eliminacji drgań styków":

Jak stworzyć sterownik dla dwóch diod LED sterowany jednym przyciskiem?AVR_RESET_...ond_02.gif (5.39 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

tylko to jest dla RESET. czy jak zrobię to samo dla CLK1, to będzie dobrze?

jeśli chodzi o autoreset po włączeniu zasilania to mam problem, aby coś znaleźć. wydaje mi się, że chodzi o to, aby po włączeniu zasilania na chwilę automatycznie poszła napięciowa logiczna "1" na RESET, aby zresetować układ i ustalić jego stan, a później ta "1" może być odłączona. czy moglibyście mnie naprowadzić na jakąś stronę, gdzie jest prosty schemat jak to powinno być zrobione? bo goole podaje mi dużo stron z licznikami samochodowymi.

i jeszcze doczytałem, że "nie zostawia się pływających wejść, to nie TTL". czy w takim razie pozostałe wyjścia Q4, Q5.. do masy? czy coś jeszcze na sztywno do masy?

aktualizacja: chyba coś znalazłem:
    Jak stworzyć sterownik dla dwóch diod LED sterowany jednym przyciskiem?6672216500...894917.jpg (65.55 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

czy ten układ MCP100T trzeba zastosować, czy można jakoś na rezystorach, diodach, kondensatorach?

aktualizacja:
    a może ten RESET tak trzeba zrobić? kondensator 0,1uF. tak znalazłem.

Jak stworzyć sterownik dla dwóch diod LED sterowany jednym przyciskiem?P_20201202...R_On_1.jpg (223.42 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 19084341
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Dokładnie tak.
    Q to wyjście, nie wolno podłączać ich do masy ani do +.

Podłącza się nieużywane WEJŚCIA, jeśli scalak ma kilka bramek, przerzutników i co tam jeszcze, a nie korzystasz ze wszystkich.

Tutaj ENA podłączona jest do masy, ale nie dla tego, że jest nieużywana, tylko zezwala na reakcję na sygnal CLK wtedy jak sama ma stan niski.

Ten schemat do eliminacji drgań musisz przerobić tak, żeby guzik podawał plus.
    Wejście CLK CD4017 reaguje na stan wysoki.
  • #14 19084374
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 19084470
    geos
    Poziom 9  
    Jeszcze raz dziękuję Wam.

Podsumowujący schemat -- czy tak będzie już dobrze i kompletnie?

Jak stworzyć sterownik dla dwóch diod LED sterowany jednym przyciskiem?P_20201202...R_On_1.jpg (542.78 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 19084505
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 19084640
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ten rezystor od resetu do gleby, to raczej 10k, nie 10M.
  • #18 19084783
    geos
    Poziom 9  
    Czuję, że jest coraz bliżej, dziękuję! Czyli tak? (usunąłem diodę od +5V do CLK, zmieniłem rezystor 1MOhm na 1kOhm).

Czy kondensatory powinny być jakiegoś konkretnego typu (ten filtrujący ma być ceramiczny). Pytanko dot. filtrującego -- ma być tak jak zaznaczyłem strzałką na rysunku czy gdzieś indziej, np. pomiędzy +5V a wejście Vdd w układzie scalonym?

Diody kupiłbym jakieś najbardziej popularne prostownicze na napięcie powiedzmy od 9V w górę -- może być?

Jak stworzyć sterownik dla dwóch diod LED sterowany jednym przyciskiem?P_20201202...R_On_1.jpg (477.59 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 19084797
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 19084876
    geos
    Poziom 9  
    Dziękuję wszystkim za pomoc, w szczególności @atom1477 oraz @Justyniunia!

Zabieram się za zakupy, pochwalę się jak to wyszło :)

pozdrawiam
    geos
  • #21 19086140
    geos
    Poziom 9  
    Mam jeszcze pytanie, bo zastanawiam się nad podmianą elementów. Czy zamiast diody LED mógłbym użyć diody laserowej niskiej mocy, tak aby prąd płynący przez diodę nie przekroczył maksymalnego obciążenia wyjścia, czyli ok. 25mA? Na przykład na stronie jednego ze sklepów znalazłem coś takiego:

"Dioda laserowa 1mW czerwona 650nm 5V - Velleman VMA434
    Moduł z czerwoną diodą laserową o mocy 1 mW i długości wiązki równiej 650 nm. Zasilany jest napięciem 5 V. Pobiera do 20 mA prądu."

Czy nie ma technicznych przeciwwskazań do podmiany? Rezystor za diodami zmieniłbym np. na 470 Ohm lub trochę więcej.
  • #22 19086315
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do stworzenia sterownika dla dwóch diod LED, które będą kontrolowane jednym przyciskiem. Po omówieniu różnych opcji, zaproponowano użycie układów scalonych, takich jak CD4040 lub CD4017, które mogą zliczać impulsy z przycisku i odpowiednio sterować diodami. Ustalono, że przycisk generuje impulsy, a licznik zmienia stany na 00 (brak świecenia), 01 (świeci LED1), 10 (świeci LED2), a stan 11 resetuje licznik do 00. Wskazano również na potrzebę eliminacji drgań styków oraz autoreset po włączeniu zasilania. Użytkownik rozważał również możliwość użycia diody laserowej zamiast diod LED, co zostało uznane za technicznie wykonalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA