logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Philips 55PUS6561 - pionowy czarny pasek na ekranie

penny 05 Gru 2020 19:45 2070 5
REKLAMA
  • #1 19092394
    penny
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Philips 55PUS6561 - pionowy czarny pasek na ekranie Philips 55PUS6561 - pionowy czarny pasek na ekranie

Po wymianie podświetlenia i całej płyty zasilania zapewne coś uszkodziłem przy składaniu TV i na ekranie pojawił się nowy problem w postaci pięknego pionowego paska po lewej stronie TV. Z czasem w tym pasku jeden rząd pikseli odżył i teraz jest malutki pasek w dużym czarnym pasku.
    Podpowiedzcie proszę co wymodziłem i czy można to coś podmienić i jak to się nazywa. Może jakieś sposoby jak namierzyć winowajce.
    Ja obstawiam coś w dolnej części telewizora tam gdzie są te paski idące od matrycy. Pewnie wymiana tego nie jest możliwa bez wymiany matrycy? Chętnie posłucham waszych założeń.
  • REKLAMA
  • #2 19092501
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1096
    penny napisał:
    Ja obstawiam coś w dolnej części telewizora tam gdzie są te paski idące od matrycy. Pewnie wymiana tego nie jest możliwa bez wymiany matrycy?

Sam sobie odpowiedziałeś.
  • REKLAMA
  • #3 19092656
    penny
    Poziom 10  
    kazikszach napisał:
    penny napisał:
    Ja obstawiam coś w dolnej części telewizora tam gdzie są te paski idące od matrycy. Pewnie wymiana tego nie jest możliwa bez wymiany matrycy?

Sam sobie odpowiedziałeś.

Jak to się fachowo nazywa? Czy to jest wymienne czy zespolone z matrycą? Serwisy to naprawiają? Nie podnosiłem matrycy, bo cały czas leżała na ramce i rozbierałem go od tyłu, ale te paski odpinałem od płytki.
  • REKLAMA
  • #4 19092720
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Ocena: 204
    Musisz tylko przekalkulować koszty wymiany matrycy. Taniej wyjdzie kupno nowego.
    Konto firmowe:
    TELERADIOMECHANIKA SERWIS ELEKTRONIKI
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19092778
    Darek.S
    Poziom 34  
    Ocena: 958
    Link
    Jeśli naderwała się ta taśma to do zrobienia tylko nie klej cjanopanem :|
  • #6 19093684
    penny
    Poziom 10  
    Darek.S napisał:
    Link
    Jeśli naderwała się ta taśma to do zrobienia tylko nie klej cjanopanem :|

No to kaplica, ale dzięki za utwierdzenie, gdzie jest problem. Dramatu nie ma, da się oglądać :)

Dodano po 48 [sekundy]:

Uszkodzenie taśmy matrycy
REKLAMA