logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ciągła udręka z Internetem przy połączonych kilku urządzeniach przez WIFI

dans12949 05 Gru 2020 19:49 1299 9
REKLAMA
  • #1 19092408
    dans12949
    Poziom 8  
    Ocena: 27
    Witajcie mam światłowód korzystałem z routera od dostawcy ale przy połączeniu wifi na 6-7 urządzeniach to były notoryczne problemy i Internet się rozłączał zdecydowałem że kupię acess point AP Unifi Lite połączyłem go kablem lan z routerem od dostawcy (niestety dostawca zabrania wymiany głównego urządzenia na swoje) i wszystkie urządzenia łącze przez wifi do Unifi ale problem jest dalej ten sam przy 6-7 połączonych urządzeniach przez wifi ciągle wywala mi Internet już brakuje mi słów. Pomóżcie co zrobić żeby to działało dobrze zastanawiam się czy może to być wina tego że laptopy pracują na podobnej częstotliwości wifi i to może zakłócać sygnał internetu czy nie ma to nic do rzeczy ? Obecnie mam połączone przez wifi 5 laptopów i 2 telefony przy połączonych 5 urządzeniach jeszcze to działa w miarę ale powyżej 5 urządzeń Internet co chwilę się rozłącza. Próbowałem i na 2,4 ghz ustawić router i na 5 ghz i jest to samo (dodatkowo na 5ghz jest bardzo kiepski zasięg )
    Załączniki:
    • Ciągła udręka z Internetem przy połączonych kilku urządzeniach przez WIFI Bez tytułu.png (25.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ciągła udręka z Internetem przy połączonych kilku urządzeniach przez WIFI 22.png (54.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ciągła udręka z Internetem przy połączonych kilku urządzeniach przez WIFI 130191228_181903093639551_2096291327740003047_n.jpg (94.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • s.TXT (1.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 19092707
    dans12949
    Poziom 8  
    Zaktualizowane mały komentarz do screena z wifi analyzer sieć debacom to router od operatora niestety nie mam możliwości wyłączenia w nim wifi. Sieć Dom to nazwa sieci udostępnianej przez Acess point z którym łączą się wszystkie urządzenia
  • REKLAMA
  • #4 19092994
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5488
    @dans12949
    Zmień kanał wifi z 11 na jakiś inny wolny (nie używaj kanału 1, 6 i 11).
    Dodatkowo, wyłącz u operatora IPv6 - zero z tego korzyści.
  • REKLAMA
  • #5 19093007
    dans12949
    Poziom 8  
    @KOCUREK1970 ta sieć domowy pc na kanale 11 jest moja zrobiłem hotspot z laptopa żeby udostepnić internet na drugiego laptopa bo dzieki temu nie wywalało mi ciagle internetu ale spróbuje zmienić tak jak mówisz ale wiem że wcześniej przy wyłączonym hotspocie było to samo. Ponadto w panelu access pointa mam Błędy/Timeouty autentykacji WPA ilość 29 na innym forum radzili że zmienić szyfrowanie jak myślisz to coś też może pomóc ?
  • REKLAMA
  • #6 19093028
    KOCUREK1970
    dans12949 napisał:
    Ponadto w panelu access pointa mam Błędy/Timeouty autentykacji WPA ilość 29 na innym forum radzili że zmienić szyfrowanie jak myślisz to coś też może pomóc ?

Nie powinno mieć to znaczenia, no chyba, że sprzęt wifi masz zabytkowy.
    dans12949 napisał:
    przy połączeniu wifi na 6-7 urządzeniach to były notoryczne problemy i Internet się rozłączał

dans12949 napisał:
    problem jest dalej ten sam przy 6-7 połączonych urządzeniach przez wifi ciągle wywala mi Internet

dans12949 napisał:
    przy połączonych 5 urządzeniach jeszcze to działa w miarę ale powyżej 5 urządzeń Internet co chwilę się rozłącza.

I wywala niezależnie które urządzenie wifi się podłączy, czy wywala po podłączeniu konkretnego urządzenia i w kółko tego samego?
  • #7 19093062
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2520
    Sprawdził bym zasilacz w routerze dostawcy (zmierzył napięcie oraz czy odpowiednią wydajność prądową).
  • Pomocny post
    #9 19093108
    KOCUREK1970
    dans12949 napisał:
    Najczęściel wywala gdy łączy się z siecią jeden konkretny laptop.

No to tu masz winowajcę.
    Może być uszkodzona sieciówka, albo nie lubią się z chipsetem routera.
    dans12949 napisał:
    Zmieniłem na kanał 8 i teraz żaden komputer nie chce się połączyć z AP wywala błąd połaczenia

No to połącz ponownie, a poprzednie sieci zapomnij/usuń.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z łącznością internetową przy podłączeniu 6-7 urządzeń do sieci WiFi, korzystając z routera dostawcy oraz access pointa Unifi Lite. Mimo zmiany kanałów WiFi i prób z różnymi częstotliwościami (2,4 GHz i 5 GHz), problemy z rozłączaniem się internetu nadal występują. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być zakłócenia od laptopów pracujących na podobnych częstotliwościach oraz błędy autoryzacji WPA. W odpowiedziach sugerowane są zmiany kanałów, wyłączenie IPv6, sprawdzenie zasilacza routera oraz potencjalne uszkodzenie karty sieciowej w jednym z laptopów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA