logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Domowa sieć LAN/TV - zaplanowanie instalacja w mieszkaniu stan deweloperski

Human89 06 Gru 2020 15:37 3477 28
  • #1 19094103
    Human89
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Cześć,

Niedawno odebrałem mieszkanie od dewelopera. Jestem przed etapem wykończenia mieszkania i chciałbym tak zaplanować sieć LAN/TV, żeby w przyszłości nie prowadzić przewodów po ścianach. Mieszkanie jest 3 pokojowe, natomiast deweloper poprowadził kabel antenowy oraz kabel ethernet (1 gniazdko) jedynie do salonu. Chciałbym przed wykończeniem mieszkania doprowadzić do salonu conajmniej 2 kable ethernetowe oraz do każdego z pokoi kabel ethernetowy + antenowy (naziemna/sat) + kabel pod kablówkę.

1. Telewizja naziemna/satelitarna
    - Czy w skrzynce mogę dać splitter sygnału tv naziemnej/sat i kablami koncentrycznymi wyjść do poszczególnych pokoi i podłączyć gniazda RTV?

2. Telewizja kablowa - dostawca UPC - telewizja + internet światłowodowy
    - Czy Modem i dekoder UPC będę musiał podłączyć do osobnego gniazda zamontowanego przez technika UPC? Czyli mógłbym do każdego z pokoi oprócz kabla z sygnałem dvb-t/dvb-s doprowadzić osobny kabel koncentryczny do którego w przyszłości technik UPC zamontuje gniazdo (w przyszłości chciałbym korzystać z mutliroom)? Rozumiem, że do ewentualnego podłączenia w pokoju modemu i dekodera wystarczy jeden przewód koncentryczny z rozgałęźnikiem?

3. Internet
    - W skrzynce teletechnicznej może być niewiele miejsca na podłączenie modemu (z tego co widziałem to UPC proponuje Connect Giga Box, który jest spory). Czy w przypadku internetu światołowodowego jest sens prowadzić światłowód od skrzynki do salonu, aby modem podłączyć bezpośrednio światłowodem, czy na tak małej odległości można podłączyć po kablu ethernetowym cat 5e?
  • Pomocny post
    #2 19094789
    NeeqRR
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    1. Nie powinno być problemu, w końcu splitter rozdziela sygnal. Jeżeli odległosci nie bd za duze to problemu nie ma.
    2. UPC z tego co wiem podłącza w jednym miejscu w domu trójnik (albo odpowiednio inny rozgałęźnik) i do każdego TV/Internetu ciągnie koncentryka i podłącza do modemu (chyba ze podstawowy pakiet tych parunastu kanałów wtedy bezpośrednio koncentryk do TV)
    3. Tak, na takiej odległości Ethernet w zupełności wystarczy.
  • #3 19094821
    Human89
    Poziom 10  
    2. Czyli mogę pociągnąć do każdego pokoju koncentryk i nie zakończyć go gniazdem i technik powinien na tym koncentryku podłączyć gniazdo a z drugiej strony trójnik? Pytanie czy da radę zrobić taką instalację do 3 pokoi - wtedy trzeba by zastosować 2 trójniki?
  • Pomocny post
    #4 19094839
    NeeqRR
    Poziom 17  
    tak instalator zakończy koncentryk złączką którą podłączy do dekodera/telewizora. Natomiast co do trójnika, raczej dwój nie da, prędzej jakieś złącze przeletowe czy coś.
  • #5 19094896
    Human89
    Poziom 10  
    Mam jeszcze pytanie o skrzynkę teleteczniczną - załącze zdjęcia - niestety skrzynka nie jest ładna i elegancka i ciężko było wykonać dobre zdjęcia, ale może ktoś pomoże.

Z tego co wiem to do skrzynki powinien być doprowadzony kabel rtv/sat (koncentryk), kablówka (koncentryk), ethernet oraz światłowód.

Natomiast w mojej skrzynce widzę:

Zaznaczony nr na zdjęciu:

1. Domyślam się, że to kabel rtv/sat - wychodzi na zewnątrz i do peszla i domyślam się biegnie do salonu gdzie jest 1 gniazdo rtv
    2. Nie wiem co to za kabel i co doprowadza - jest poprowadzony do peszla tego samego co kabel nr1 i drugie wyprowadzenie konczy sie w skrzynce - czy to może być przygotowana instalacja pod kablówkę?
    3. Niebieski kabel - co to może być? Jest poprowadzony z jednego do drugiego peszla i nie ma nigdzie wyprowadzenia w skrzynce.
    4. ethernet i światłowód są

Domowa sieć LAN/TV - zaplanowanie instalacja w mieszkaniu stan deweloperski Domowa sieć LAN/TV - zaplanowanie instalacja w mieszkaniu stan deweloperski Domowa sieć LAN/TV - zaplanowanie instalacja w mieszkaniu stan deweloperski
  • #6 19094933
    NeeqRR
    Poziom 17  
    2. Możliwe lecz musiało by mieć gdzieś wyprowadzenia w mieszkaniu.
    3. A jest moze gdzies opis kabla ? Jest twardy czy dość miękki ?
  • #7 19094942
    Human89
    Poziom 10  
    2. No właśnie a tu tylko z jednej strony wchodzi do peszla i nie wiem gdzie się kończy bo żadnego gniazda końcowego pod to nie ma
    3. Jak będę w mieszkaniu to sprawdzę
  • #8 19094962
    NeeqRR
    Poziom 17  
    2. a nie ma gdzieś wyprowadzenie na antenę zewnętrzną ?
    3. czekam :D
  • #9 19094966
    Human89
    Poziom 10  
    2. To tak jak na zdjęciu - jeden koniec idzie do peszla a drugi konczy się wtykiem - nie wiem jak fachowo się to nazywa - ale tak jak widać w przciwieństwie do 1 nie jest nigdzie wyprowadzone na zewnątrz
  • Pomocny post
    #10 19094983
    NeeqRR
    Poziom 17  
    no tak tylko potem jak wchodzi do peszla to gdzieś idzie, dlatego pytam czy gdzieś nie było przygotowane gniazdo/kabel na instalację anteny zewnętrznej (tzw talerz)
  • #11 19094987
    Human89
    Poziom 10  
    To nie, w calym mieszkani jest tylko jedno gniazdo rtv i domyslam sie ze wchodzi tam kabel nr1 a nr2 niestety nie wiem gdzie jest w peszlu zakończony i co się z nim dzieje...

Jeśli miała by to być o instalacja pod antenę zewnętrzną to domyslam się , że byłoby to połączone rozgałęźnikiem z kablem nr 1 (naziemna/sat) czy źle myslę?

Dlatego myślałem, że może to kabel przygotowany pod kablówke i otwór sam musiałbym sobie wykuć... a dostawca kabłówki podpiąłby się z zewnątrz do drugiego wyjścia w skrzynce
  • Pomocny post
    #12 19094995
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15442
    NeeqRR napisał:
    pytam czy gdzieś nie było przygotowane gniazdo/kabel na instalację anteny zewnętrznej (tzw talerz)

Nie, nie było. Deweloper kładzie minimum określone przepisami.
    @Human89 Masz dwa koncentryki - idą jednym peszlem ze skrętką w dół?

Dodano po 1 [minuty]:

Do mieszkania idzie tylko jeden kabel podobnie jak i skrętka i są one wpięte od góry.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 19095006
    Human89
    Poziom 10  
    @sosarek dokładnie tak - 2 koncentryki idą razem ze skrętką do jednego peszla - z czego pierwszy koncentryk idzie ze skrzynki do kolejnego peszla, a drugi konczy się w skrzynce - jak na zdjęciu powyżej (numery 1,2)

Wszystkie peszle idą do dołu.
  • Pomocny post
    #14 19095025
    sosarek

Poziom 43  
    Te dwa i niebieska skrętka idą dalej do jakieś szafy rozdzielczej, masz doprowadzone dwa przyjścia kabli koncentrycznych więc masz o tyle dobrze że dokładając jeden koncentryk z którego pójdziesz na pozostałe pokoje będziesz mógł w nich korzystać z DVB-T a główny monter przepnie na ich byś w salonie miał kablówkę.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 19095048
    Human89
    Poziom 10  
    Ok, czyli te kable (2 koncentryki, skrętka i niebieski) szły by na zewnątrz jednym peszlem, to ma sens.

Zatem z tego pustego wtyku przez rozdzielacz mogę wyjść z sygnałem dbvt/s na pozostałe dwa pokoje?

Tylko nie rozumiem jak monter przepnie mi sygnał na kablówkę - chyba musiałbym mieć doprowadzony koncentryk z sygnałem pod kablówkę, a takiego z tego co rozumiem nie mam. Czy będzie to polegało, że gdzieś poza moim mieszkaniem zamieni sygnał do koncetryka z dvbt/sat na ten dla kablówki?

I czym jest ten niebieski kabel?:)
  • Pomocny post
    #16 19095091
    sosarek

Poziom 43  
    Human89 napisał:
    czyli te kable (2 koncentryki, skrętka i niebieski) szły by na zewnątrz jednym peszlem

Tak.
    Human89 napisał:
    Zatem z tego pustego wtyku przez rozdzielacz mogę wyjść z sygnałem dbvt/s na pozostałe dwa pokoje?

Pod warunkiem że doprowadzisz do skrzynki kable z mieszkania i jest on wpięty w instalację developera, ale to akurat proste do sprawdzenia, wystarczy że przepniesz kabel z 1 do 2.
    Human89 napisał:
    Tylko nie rozumiem jak monter przepnie mi sygnał na kablówkę - chyba musiałbym mieć doprowadzony koncentryk z sygnałem pod kablówkę, a takiego z tego co rozumiem nie mam.

Przepnie się gdzieś w piwnicy gdzie schodzą się wszystkie kable.
    Human89 napisał:
    I czym jest ten niebieski kabel?:)

Skrętka, przyjście internetu z dołu jeśli operator stawiałby jakiś zbiorczy sprzęt.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 19095124
    Human89
    Poziom 10  
    Ok, czyli wystarczy, że każdy pokój będzie miał doprowadzony koncetryk do skrzynki (podpięty do któregoś z wtyków) i jeśli będę chciał korzystać z kablówki to monter przepnie sygnały i ewentualnie wymieni gniazdo rtv na ichniejsze, więc nie potrzebuję prowadzić dodatkowego koncetryka specjalnie pod kablówkę.

Z tym niebieskim kablem nie bardzo rozumiem, jak miałbym się do niego podpiać bo idzie on z jednego peszla do drugiego - nie wydaje mi się żeby kończył się gdzieś w mieszkaniu jakimś gniazdem - mam tylko jedno gniazdo ethernetowe w salonie i tam idzie szara skrętka.
  • #18 19095130
    sosarek

Poziom 43  
    Niebieska skrętka idzie z tego samego miejsca co koncentryki.
    Do każdego pokoju koncentryk i skrętka.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 19095146
    Human89
    Poziom 10  
    Ok, to może w takim razie nie jest zakończona gniazdem, bo jak rozebrałem gniazdo w salonie to doprowadzona była szara skrętka, niebieskiej nigdzie nie widziałem.
  • #20 19095161
    sosarek

Poziom 43  
    Bo niebieska idzie tam gdzie koncentryki - gdzieś do głównej rozdzielnicy zapewne w piwnicy...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 19095169
    Human89
    Poziom 10  
    No tak, jeden koniec do głównej rozdzielni a drugi koniec? Bo tego własnie nie wiem - gdzie idzie drugi koniec
  • #22 19095176
    sosarek

Poziom 43  
    Pociągnij za niego to się dowiesz, teraz zauważyłem że jest zawinięty może to więc być światłowód.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 19095182
    Human89
    Poziom 10  
    Ale światłowód to jest czarny kabel.

A niebieski wchodzi do peszla z koncetrykami oraz do drugiego peszla - pociągnięcie pewnie by spowodowało że by go z tego peszla wyrwał/wyciągnął. Nie mam w mieszkaniu żadnego otworu gdzie ten kabel mógłby być podciągnięty poza wyjściem ethernetowym w salonie gdzie idzie szary kabel.

• #24 19095185
    sosarek

Poziom 43  
    Nie masz ciągnąć na silę tylko z wyczuciem. No i w końcu przydałoby się zdjęcie obrazujące całe wnętrze.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #25 19095197
    Human89
    Poziom 10  
    Ok, spróbuję tak zrobić, chociaż dzisiaj próbowałem w ten sposób i jedynie czułem opór, a w mieszkaniu nie mam żadnych otworów gdzie ten kabel mógłby wystawać, tak żebym mógł zidentyfikować gdzie jest poprawodzony.

Dołączam pdf z instalacją elektryczną w mieszkaniu.
    Załączniki:
    • F56_INST_ELEKTRYCZNE.pdf (278.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 19095216
    sosarek

Poziom 43  
    No fakt, innych nie widać, kable puszczone w posadzce o ile dobrze zrozumiałem.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 19095226
    Human89
    Poziom 10  
    Niestety nie wiem gdzie zostały puszczone, spróbuje zdobyć schemat poprowadzenia kabli od dewelopera.

Swoją drogą skrętkę będę chciał poprowadzić do każdego z pokoi i gdzieś będą musiały się spotkać, pewnie w salonie bo w skrzynce może być za malo miejsca aby wcisnąć modem.

Wiec tą niebieską skrętkę też bym musial podpiac do routera a obecnie nie widzę mozliwości jakbym miał to zrobić
  • #28 19095233
    sosarek

Poziom 43  
    Niebieską na razie się nie przejmuj.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #29 19095240
    Human89
    Poziom 10  
    Tak myślę że narazie do szczęścia nie jest mi potrzebna, dziękuję bardzo za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje instalację sieci LAN i TV w nowym mieszkaniu, które odebrał od dewelopera. Chce doprowadzić do salonu co najmniej dwa kable Ethernet oraz kable antenowe do każdego pokoju. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące użycia splitterów sygnału TV, podłączenia do dostawcy kablówki UPC oraz możliwości rozdzielenia sygnału DVB-T/SAT. Ustalono, że możliwe jest pociągnięcie koncentryków do każdego pokoju, a technik UPC podłączy gniazda RTV. Użytkownik zadał pytania dotyczące skrzynki teletechnicznej oraz nieznanego niebieskiego kabla, który może być związany z instalacją internetową. Wskazano, że niebieski kabel może prowadzić do głównej rozdzielnicy, a jego funkcja wymaga dalszego zbadania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA