Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Fabia 1.4 mpi 2000r - zaczęła mi dużo palić...

Milo.5 07 Dec 2020 18:04 381 6
    Milo.5
    Level 2  
    Witam, ostatnio mam taki problem, mianowicie Fabia zaczęła mi dużo palić, gdzieś 12l/100km.
    Wymieniłem termostat na nowy bo nie pokazywało wogóle temperatury. Pojechałem do mechanika na komputer i powiedział, że jest za uboga mieszanka i może być to sonda lambda.
    Miał ktoś taki problem, co o tym myślicie?
    sigwa18
    Level 41  
    Jak komputer pokazuje, że za ubogo, a pali dużo plus czuć w spalinach paliwo to raczej sonda lambda już powiedziała dość.
    Milo.5
    Level 2  
    No właśnie zapomniałem dopisać ze czuć w spalinach paliwo
    User removed account
    Level 1  
    mateklos
    Level 22  
    Jak pada sonda to więcej pali ponieważ sterownik nie może ustawić właściwej mieszanki
    i daje taką żeby auto nie zgasło jak długo tak pojeździsz to się uszkodzi kat albo druga sonda , że o portfelu nie wspomnę .

Wymienić można to samem wystarczy klucz i zakupienie nowej sztuki.

https://www.youtube.com/watch?v=Z-4BE6ahXU4
    sigwa18
    Level 41  
    mateklos wrote:
    Jak pada sonda to więcej pali ponieważ sterownik nie może ustawić właściwej mieszanki
    i daje taką żeby auto nie zgasło

Tu nie do końca prawda po prostu sondy zwykłe padają tak że mimo dobrej mieszanki komputer odczytuje z niej wartość że jest za ubogo i dodaje paliwa. W końcu osiąga limit regulacji i wyrzuca błąd. Po wyrzuceniu błędu przechodzi na mapę sterowania awaryjną i leci dawką paliwa z mapy ( przeważnie też za bogatą bo tak bezpieczniej).
    mateklos
    Level 22  
    Witam

Miał tak mój kolega długo jeździł z uszkodzona druga też padła po jakimś czasie i już były 2do wymiany.
    W sumie kolega,, Sig'' napisał to co już podałem w skrócie.

Coś misie kojarzyż że w niektórych przypadka jest wymagana adaptacja czy coś.

Ja wymieniałem przy 200kkm w Leosiu Mpi. Trzeba było przy okazji wymienić mieszek elastyczny tłumik środkowy.
    A mi brało chyba 14l/100km. Pojarzylem ponieważ wywaliło błąd a miałem już kupiony wtedy 1 interfejs.

Od 5lat po wymianie nie było problemu ale, kontrolnie to raz na jakiś czas wykonuje skanowanie DTC.