logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GENIUS G-BAT 300 - FAAC 414 - problem z domykaniem bramy na danych ustawieniach

Adameas 08 Gru 2020 15:44 9711 9
REKLAMA
  • #1 19099013
    Adameas
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam. Tak jak napisałem wyżej mam problem z niedomykaniem się jednej połówki. To zaczęło się dziać teraz na dniach...Wcześniej chodziła dobrze (ustawienia na zdjęciu) z jednym, ale... na tych ustawieniach spowalniają 2 połówki przy zamykaniu, a przy otwieraniu , jedna spowalnia, a druga "idzie z całą mocą"... Jest w stanie ktoś "normalnym" językiem mi to wytłumaczyć jak to dobrze ustawić? Czy lepiej dać sobie spokój
    i zawołać fachowca? Ktoś napisze przeczytaj instrukcje.. naprawdę próbowałem, ale jak dla mnie to jest jedna wielka porażka. Powinna być jedna instrukcja do konkretnego modelu, a nie dają taką ogólną z której za bardzo nic nie wynika (mam na myśli dla ludzi, którzy nigdy nie mieli
    z tym styczności). Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.

GENIUS G-BAT 300 - FAAC 414 - problem z domykaniem bramy na danych ustawieniach
  • REKLAMA
  • #2 19099429
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 399
    Programowanie zaawansowane.
    Naciskasz przycisk na centralce chyba nazywa się dl10 i wtedy pierwsze skrzydło rusza, pilota masz wtedy oczywiście w ręce, jakieś 20cm przed całkowitym otwarciem naciskasz przycisk na pilocie aby brama zaczęła zwalniać, kolejny raz naciskasz wtedy kiedy dojdzie do końca, to samo z drugim skrzydłem i to samo podczas zamykania. Jeżeli zrobisz to prawidłowo, brama powinna chidzić prawidłowo.
    Daj znać
  • REKLAMA
  • #3 19100250
    Adameas
    Poziom 5  
    No to już robiłem i tak się się nie domyka. A jakie "hebelki" masz podniesione, a jakie opuszczone? (zaznaczone na zdjęciu) GENIUS G-BAT 300 - FAAC 414 - problem z domykaniem bramy na danych ustawieniach
  • REKLAMA
  • #4 19102849
    gadek80
    Poziom 31  
    Ja mam wszystkie na dół tylko 11 do góry. U Ciebie prawe skrzydło ma 5 i 6 na gorze, więc siłę prawego skrzydła masz ustawioną na prawie najsłabszą moc, także może to być przyczyna.
    Od 1 do 6 daj wszystkie na dół. Tylko pamiętał o wyłączeniu zasilania do centralki.
    W w filmie moim na czasie 3:36 widąc moje ustawienie.
    https://www.youtube.com/watch?v=dYa8hQww7XE
    Masz instrukcję?
    Skoro się to stało na dniach, przypuszczam, że zawiasy masz mało nasmarowane i opór który stawiają jest teraz za duży do siły na poziomie 2/8.
  • #5 19103157
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3601
    Przy programowaniu czasów daj zapasy - tzn wciskaj pilota nieco po osiągnięciu odboju przez skrzydło - jeśli wyjdzie że siłownik czasem postoi na odboju kilka sekund - nic to - to mu nie szkodzi.
    Trocbę dziwne bo ta centrala "od siebie " dodaje sporą zwłokę na krańcach - faktycznie coś z zawiasami?....
  • #6 19104332
    gadek80
    Poziom 31  
    kotbury napisał:
    Trocbę dziwne bo ta centrala "od siebie " dodaje sporą zwłokę na krańcach - faktycznie coś z zawiasami?....

Obstawiam, że powodem jest ustawienie na tym siłowniku niskiej siły w połączeniu w zatartym zawiasem.
    Zmień ustawienia na takie jak moje, najlepiej ściągnij bramę i nasmaruj smarem z towotem.
  • #7 19106371
    Adameas
    Poziom 5  
    Na dniach wezmę i zobaczę jak to działa. Nie ma opcji, że to przez zawiasy, one były smarowane przed zakładaniem siłowników żeby płynnie się otwierało.
  • REKLAMA
  • #8 19106574
    gadek80
    Poziom 31  
    Adameas napisał:
    Nie ma opcji, że to przez zawiasy

To zmień ustawienia siły tego siłownika, bo to masz na pewno źle zrobione i pewnie to jest przyczyna.
  • #9 19107119
    Adameas
    Poziom 5  
    gadek80 napisał:
    Adameas napisał:
    Nie ma opcji, że to przez zawiasy

To zmień ustawienia siły tego siłownika, bo to masz na pewno źle zrobione i pewnie to jest przyczyna.

Tylko dziwi mnie czemu na tych ustawieniach 1,5 miesiąca było dobrze, nawet przy spadku temperatur, tylko teraz na dniach się tak stało.
  • #10 19107906
    gadek80
    Poziom 31  
    Adameas napisał:
    Tylko dziwi mnie czemu na tych ustawieniach 1,5 miesiąca było dobrze, nawet przy spadku temperatur, tylko teraz na dniach się tak stało.

Na najniższej sile bramę możesz praktycznie palcem zatrzymać, także wystarczy mała zmiana i będzie wolno chodziła.
    Oczywiście może być inna przyczyna, ale pierwsze bym tą wyeliminował, bo jeden i drugi siłownik są inaczej ustawione, a to jest 3 minuty roboty, żeby to zmienić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niedomykaniem się jednej połówki bramy, która wcześniej działała poprawnie. Po analizie ustawień siłowników GENIUS G-BAT 300 i FAAC 414, uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną mogą być niewłaściwe ustawienia siły siłowników oraz ewentualne problemy z zawiasami. Rekomendowane jest dostosowanie ustawień siły, smarowanie zawiasów oraz programowanie czasów otwierania i zamykania bramy. Użytkownik podkreśla trudności w zrozumieniu instrukcji obsługi, co utrudnia samodzielne rozwiązanie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA