logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Saeco Royal SUP016 - nie spienia mleka, nie zaciąga go

KBM 11 Gru 2020 22:30 3192 7
REKLAMA
  • #1 19107386
    KBM
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam,

Prośba o pomoc w reanimacji i znalezieniu przyczyny nie spieniania mleka przez Saeco SUP016R.
    Na wstępie zaznaczą, że kawę robi całkiem OK, a problem jest jedynie w spienianiu/zaciągnięciu mleka. Wygląda to tak, że po włączeniu tej funkcji rozpoczyna się powolne zaciąganie mleka, które zatrzymuje się przed samym wejściem do dyszy spieniającej i z dyszy wydobywa się jedynie para. Mam wrażenie, że po uruchomieniu funkcji spieniania jest taki jak by mocniejszy wystrzał pary, po czym obniża się ciśnienie i nie ma siły zaciągnąć mleka. Gorąca woda i para też jakaś taka nie za bogata. Iglica regulująca gęstość piany w dyszy spieniającej wciśnięta do końca i lekkie podniesienie jej w górę powoduje całkowite cofnięcie mleka z rurki do kartonu.

-sprawdziłem drożność grzałki przepływowej (podkowa)
    -sprawdziłem drożność i działanie zaworu spieniacza oraz gorącej wody (uszczelnia już wypracowane, ale wycieków brak)
    -wyczyszczona dysza spieniacza, sprawdzona szczelność
    -ekspres odkamieniony dwukrotnie (przy drugim razie zauważyłem, że w trakcie odkamieniania jak zabrakło wody w zbiorniku to dalej zaciągał powietrze bez żadnego komunikatu i zatrzymania)

Wygląda mi na wersję z załączonego schematu, podwójna pompa, podwójny czujnik przepływu, oddzielnie bojler i grzałka przepływowa itd. Banalna konstrukcja chyba z czterema elektrozaworami ??? :)

Gdzie szukać problemu i co mogę sprawdzić samodzielnie?
    Jest szansa, że któryś z pozostałych elektrozaworów przepuszcza w drugą stronę i ciśnienie spada na parze lub że pompa nie wyrabia?
  • REKLAMA
  • #2 19116747
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1824
    Wszystkie uszczelki do wymiany nalezy jeszcze sprawdzic czy grzalki sa szczelne nie kapie woda zarazem elektrozawor od mleka .Zarazem dwa razy odkamienic.
    Załączniki:
    • datasheet-1.pdf (534.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 19117339
    KBM
    Poziom 12  
    Drobne sprostowanie bo omyłkowo nie ten schemat wrzuciłem. To co mam u siebie to ten z takim bojlerem:

Uszczelnienia dziś przyszły i wszystkie wymienione. Nigdzie nic nie kapie, sucho. Odkamieniałem już łącznie 3-razy i to zarówno kwaskiem jak i preparatami.
    Jak ustawię gorącą wodę, to nawet nieźle leci, ale jak tylko przełączę na parę to tak jakby raz mocniej walnęło, raz słabiej. Opcja spieniania też tak ruszy z kopyta po czym obniża ciśnienie i już na nim się utrzymuje.
    Uruchamiałem rownież bez bloku zaparzacza, bo myślałem, że może na niego jakoś jest kierowana woda w chwili spieniania, ale tam też sucho.

Może ktoś wie czemu służy tutaj cały podwójny system pompka, czujnik przepływu itp.? Nie znam się za bardzo, ale przyszło mi do głowy, że oba systemy są oddzielne (zdublowane) dla systemu pary (gorącej wody) i bojlera parzącego kawę, ale mam wrażenie że są one mimo wszystko połączone?
  • Pomocny post
    #4 19117419
    ssss
    Poziom 38  
    Jeden jest do kawy a drugi do spieniania
  • #5 19118405
    KBM
    Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedź.
    To teraz może za grubo lecę, ale czy jest szansa, zakładając, że pompka podaje prawidłowo, że np. zawór zaznaczony na schemacie mógł by nie trzymać ciśnienia i upuszczał je wstecznie na bojler lub zawór bezpieczeństwa?

Ekspres jak wspominałem ma swoje lata, zawory są nierozbieralne, przynajmniej żeby nie pozostawić na nich śladów i może to będzie przyczyną?
    Jeśli można je sprawdzić czy nie puszczają w drugą stronę to czy można to zrobić powietrzem i jakie ciśnienie powinny utrzymać?

Z innej strony to czy zdarzają się sytuacje, że np. nadgorliwe czyszczenie (przepychanie) dyszy spieniacza może tak ten otwór w środku wyrobić, że będzie miał za dużą średnicę i przez to nie będzie podciśnienia do zassania?
  • REKLAMA
  • #6 19118665
    ssss
    Poziom 38  
    Zawory sa rozbieralne nalezy zdjac cewke i sie go rozkreca
  • #7 19120610
    KBM
    Poziom 12  
    Faktycznie zawory są rozbieralne, ale tak jak wspomniałem nie jest to proste, żeby nie pozostawić na nich żadnych śladów. Akurat trafiłem na takie bez chwytu na klucz płaski czy śrubokręt i jedynie żabką przez gume dało radę.

Zamówiłem w ciemno dyszę spieniacza, bo mam jakoś wrażenie, że była czyszczona czymś grubszym i niż powinna.
  • REKLAMA
  • #8 19131145
    KBM
    Poziom 12  
    KBM napisał:
    Faktycznie zawory są rozbieralne, ale tak jak wspomniałem nie jest to proste, żeby nie pozostawić na nich żadnych śladów. Akurat trafiłem na takie bez chwytu na klucz płaski czy śrubokręt i jedynie żabką przez gume dało radę.

Zamówiłem w ciemno dyszę spieniacza, bo mam jakoś wrażenie, że była czyszczona czymś grubszym i niż powinna.

Problem rozwiązany.
    Przyczyna była z gruntu błaha, bo winowajcą okazała się dyszy spieniacza. Zasugerowałem się słabym wyrzutem pary, a tu poprzedni właściciel tak elegancko wyczyścił otwór regulatora spieniania (może spinaczem), że w stosunku do nowego był na nim znacznie większy luz.
    Teraz już piana jest jak trzeba :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z ekspresem Saeco Royal SUP016, który nie spienia mleka, mimo że kawa jest przygotowywana poprawnie. Po włączeniu funkcji spieniania mleka, proces zatrzymuje się przed dyszą spieniającą, a zamiast mleka wydobywa się tylko para. Użytkownik sprawdził drożność grzałki, zaworu spieniacza oraz dyszy, a także wymienił uszczelki. Po kilku próbach i odkamienianiu, problem okazał się wynikać z uszkodzonej dyszy spieniacza, która była zbyt mocno wyczyszczona przez poprzedniego właściciela, co powodowało zbyt duży luz. Po wymianie dyszy, spienianie mleka wróciło do normy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA