logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Omega B2.016V zgasła na autostradzie: dziwny dźwięk rozrusznika i brak zapłonu

Omesia95 11 Gru 2020 23:01 666 14
REKLAMA
  • #1 19107472
    Omesia95
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witam.
    Jestem posiadaczem Omegi B2.016V benzyna. Dzisiejszego dnia podczas jazdy autostradą przy 120km/h "Omcia" mi zgasła i więcej nie odpaliła. Gdy próbowałem ją kręcić, to rozrusznik wydawał taki dziwny dźwięk, a po puszczeniu zapłonu tak jakby ktoś w pile kątowej wyłączył, takie buczenie lekkie. Nie mam zielonego pojęcia gdzie szukać usterki. Za pomoc z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #4 19107506
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 731
    sunrise84 napisał:
    Typowa usterka rozrusznika

O tym myślę, ewentualnie alternator, dlatego pytam o napięcie akumulatora.
    Sam akumulator może być w złej kondycji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 19107535
    Omesia95
    Poziom 4  
    Akku ma dobre napięcie. Dodam że świece i pompa paliwa nowe..
  • REKLAMA
  • #7 19107542
    Omesia95
    Poziom 4  
    13. 7 V na światłach.. Samochód mi na zagrzanym silniku potrafił gasnac na wolnych obrotach, ale od strzała palił, a po tyn incydencie już nie załapał
  • REKLAMA
  • #9 19107684
    jurek131313
    Poziom 15  
    Ocena: 112
    Pasek pasek
  • #10 19107749
    Omesia95
    Poziom 4  
    Samochód kręci, ale tak jakby chciał, a nie mógl, a mianowicie słychać taki delikatnie metaliczny dźwięk. Dodam, że znajomy próbował wziąć mnie na hol, ale ona w trakcie puszczania sprzęgła wgl nie szarpnęła nawet, jak to bywa zazwyczaj przy odpalaniu na popych, zero reakcji..

Dodano po 20 [minuty]:

Jeszcze dodam, że miewałem czasami tak że zgasła mi na wolnych obrotach, gdy silnik był już nagrzany, np jak dojeżdżałem do świateł również potrafiła zgasnąć.
  • #11 19107757
    djramu
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Cześć,
    Sprawdź kolego rozrząd. Miałem taki przypadek, że po pęknięciu piasty koła pasowego wypadł klin i pomimo obrotu wału wałki rozrządu nie kręciły się. Objawy były praktycznie takie same.
  • #12 19107759
    Omesia95
    Poziom 4  
    Nie sprawdzałem, auto stoi przy autostradzie, także dzisiaj dopiero pojadę tam pogrzebać coś... Wczoraj już było późno i ręce z tego wszystkiego mi już opadały... Nie mam zielonego pojęcia co z nią nie tak

Dodano po 1 [minuty]:

I jak sobie poradziłeś z tym problemem?
  • #13 19107769
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ocena: 502
    Opisujesz problem bardzo chaotycznie i lakonicznie. Jedyne co zrobiłeś to na siłę próbowałeś kręcić silnikiem na wszelkie sposoby, ale podejrzewam że i tak już za późno. Obstawiam zerwany pasek rozrządu i w związku z tym Pogięte zawory. Jeżeli nie podziurawiły tłoków to głowica do regeneracji lub wymiany.
    Na lawetę i do zaprzyjaźnionego mechanika.
  • #14 19108080
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6568
    Omesia95 napisał:
    Gdy próbowałem ją kręcić, to rozrusznik wydawał taki dziwny dźwięk
    Kręcił się silnik czy nie?

Jeśli się kręcił, ale bez oporu (dużo szybciej niż zwykle) - to pogięte zawory.
    Jeśli się nie kręcił wcale lub blokował to raczej tylko zerwany rozrząd, ew. 1-2 pogięte zawory.

Biorąc pod uwagę wiek i wartość samochodu, uważam, że naprawa będzie nieopłacalna.
  • #15 19108090
    Omesia95
    Poziom 4  
    Kręcił się, lecz słabo, tak jakby chciał a nie mógł.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z samochodem Omega B2.016V, który zgasł podczas jazdy autostradą. Po incydencie rozrusznik wydaje dziwne dźwięki, a silnik nie odpala. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie napięcia akumulatora, stanu rozrusznika oraz alternatora. Użytkownik potwierdził, że akumulator ma dobre napięcie (13.7 V), a świece i pompa paliwa są nowe. Pojawiły się również sugestie dotyczące problemów z rozrządem, w tym zerwanego paska, co mogłoby prowadzić do pogiętych zaworów. Użytkownik zauważył, że silnik kręci się słabo, co może wskazywać na poważniejsze uszkodzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA