logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projektor laserowy SF-1603 - Nie działa sterowanie z pilota

adamjur1 12 Gru 2020 12:57 1065 2
REKLAMA
  • #1 19108224
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 996
    Witam
    Szukałem najodpowiedniejszego subfora i lepszego nie znalazłem.
    Kiedyś dla pana domu święta kojarzyły się z rozplątywaniem lampek choinkowych i szukaniem która żarówka jest przepalona ( w tym doszedłem do perfekcji z zastosowaniem generatora do szukania usterek kablowych w instalacjach) No niestety technologia poszła do przodu i teraz mamy lasery :D :cry: .
    Mam 2 szt takich projektorów jak w temacie - w zeszłym roku działały z pilota( każdy ma swojego) w tym roku tylko manualnie z przycisku na urządzeniu.
    Czy ktoś ma instrukcję ew pamięta jak jak aktywować kontakt projektor - pilot.
    Baterie sprawne, w jednym zmieniona na nową.

Pozdr. J
    Przepraszam za przydługi wstęp ale święta to czas zadumy ( nawet technicznej)
    Załączniki:
    • Projektor laserowy SF-1603 - Nie działa sterowanie z pilota Projektor Sw.jpg (61.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19108293
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1320
    Najpierw sprawdź (jeśli to piloty IR) za pomocą aparatu w telefonie, czy piloty co kolejek wysyłają.
    Będzie wiadomo w czym grzebać
  • #3 19108360
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 996
    Na pilocie jest symbol RF ( widać nawet na fotce)co sugeruje działanie radiowe.
    Ma co prawda diodkę z przodu ale to może tylko ogólny wzór obudowy...
    Pozdr.J.

Dodano po 1 [godziny] 19 [minuty]:

No sukces, choć dumny nie jestem....
    Oczywiście przyczyną były baterie, CR2025, tylko że:
    -pierwsze co zrobiłem to pobrałem z szafy ( mój magazyn firmowy, często zmieniam w pilotach od alarmów, kartach hf :D ) nowe baterie, sprawdziłem miernikiem - 3,2 V. wstawiłem do pilotów. I nic.
    -jak rozebrałem pilota ( uwaga - nie rozcinać obudowy tylko ostrożnie zdjąć folię z przyciskami przyklejoną do płytki) trzy mikrowkręty i dostęp do elektroniki, zasiliłem z zasilacza warsztatowego - mrugnęła na niebiesko diodka na czole pilota.
    Sprawdziłem baterię pod obciążeniem - 1,8V ! Nowa z opakowania.
    Zaraz test miernikiem do sprawdzania baterii - katastrofa - całe opakowanie do do kubła na odpady agresywne...
    Wstawiłem 2032 ( ciężko weszły ale chodzi)
    Zmiana - dwa piloty gadają z jednym odbiornikiem, z drugim nie działa żaden...
    Dzięki za próby podpowiedzi ...
    Pozdr. J.
REKLAMA