logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie urządzeń w kuchni: płyta indukcyjna, piekarnik, zmywarka, lodówka, okap - 3 obwody

polifonia123 13 Gru 2020 20:09 4425 15
REKLAMA
  • #1 19111985
    polifonia123
    Poziom 9  
    Hej, mam pytanie - dla mnie nieoczywista sprawa ; )

Mam w kuchni 3 obwody.

1. Płyta grzewcza (siła).
    2. Zmywarka
    3. Obwód trzeci - oświetlenie sufitowe + wolne 3 gniazdka.

Pytanie, czy takie podłączenie będzie możliwe i bezpieczne?

Obwód pierwszy:
    Płytę indukcyjną (W 7400, 220-240 V) podepnę pod siłę. - (ewentualnie płyta W 4600 220-240 V jeśli będzie konieczna mniejsza moc)
    Piekarnik (220-240 V ) też chcę podpiąć do siły.

Obwód drugi:
    Zmywarka razem z lodówką w jednym obwodzie.

Obwód trzeci:
    Okap, oświetlenie LED, czasami w tym obwodzie będzie pracował dodatkowo mikser lub czajnik elektryczny.

Dziękuje za odpowiedzi :)
  • REKLAMA
  • #3 19112052
    polifonia123
    Poziom 9  
    A jak wybiorę płytę W 4600? Po prostu nie mam możliwości podpięcia piekarnika inaczej niż do siły.

Podłączenie urządzeń w kuchni: płyta indukcyjna, piekarnik, zmywarka, lodówka, okap - 3 obwody

Powyżej zdjęcia z bezpiecznikami.
  • REKLAMA
  • #5 19112093
    polifonia123
    Poziom 9  
    Teoretycznie zmywarka też potrzebuje osobnego obwodu. Rozumiem, że podłączenie płyty razem z piekarnikiem (jedne obwód) jest niemożliwe, czy po prostu niezalecane?
  • #6 19112109
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1131
    Ponieważ każde z nich jest prądożerne i może być potrzebne równocześnie to zasilanie z 3 faz.
  • REKLAMA
  • #7 19112224
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19112236
    polifonia123
    Poziom 9  
    Jarzabek666 napisał:
    78db78 napisał:
    Nie można tak łączyć pod piekarnik trzeba oddzielny obwód zasilania.

A dlaczego to nie można??

Przecież producenci stoją na głowie by własnie wykorzystać zasilanie 3 fazowe własnie na te dwie rzeczy. Dlatego projektują indukcję o przyłączu dwóch faz by była możliwość wykorzystać tą trzecią wolną na piekarnik 230V.....

Właśnie też mi się tak wydaje. Mam wyprowadzenie siły B-16 x3. Do niej podepnę płytę + do tego obwodu elektryk dorobi gniazdko pod wpięcie piekarnika. Wydaje mi się w dalszym ciągu, że z tym nie powinno być problemu :)
  • #9 19112237
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4336
    Jarzabek666 napisał:
    Dlatego projektują indukcję 230/400V...
    Nie czaruj.
    Są również płyty mogące pracować na trzech fazach.
    Są również zespolone urządzenia zawierające i płytę i piekarnik, ale połączenie pomiędzy nimi wykonane jest wewnątrz niego.
    A jeśli masz oddzielną płyte i oddzielny piekarnik więc należy zasilić je dwoma oddzielnymi obwodami.

Dodano po 1 [minuty]:

polifonia123 napisał:
    Do niej podepnę płytę + do tego obwodu elektryk dorobi gniazdko pod wpięcie piekarnika. Wydaje mi się w dalszym ciągu, że z tym nie powinno być problemu
    Masz rację. Wydaje ci się.
  • #10 19112246
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 19112266
    polifonia123
    Poziom 9  
    Dziękuje za komentarze, ale na pewno widzieliście zdjęcie z bezpiecznikami? Tam jest B-16 x3, to nie jest zwykły obieg 230/400 V tylko po prostu 400 V.
  • #12 19112269
    kkas12
    Poziom 43  
    Wszystko można. Tylko dlaczego nie można po ludzku???
    Było kilka wątków o takim cudaczeniu.
    Więc proszę byś może najpierw je odszukał abyśmy znów, po raz kolejny nie musieli jeść tej samej żaby.

I gdzie masz kolego RCD dla piekarnika bo producent na pewno wyposażył go we wtyczkę, zaś płyta tego aparatu już nie wymaga.
  • REKLAMA
  • #13 19112299
    polifonia123
    Poziom 9  
    kkas12 napisał:
    Wszystko można. Tylko dlaczego nie można po ludzku???
    Było kilka wątków o takim cudaczeniu.
    Więc proszę byś może najpierw je odszukał abyśmy znów, po raz kolejny nie musieli jeść tej samej żaby.

I gdzie masz kolego RCD dla piekarnika bo producent na pewno wyposałżył go we wtyczkę, zaś płyta tego aparatu już nie wymaga.

Piekarnik z wtyczką, to się zgadza. Płyta bez wtyczki.

Dlatego z tego obwodu i "puszki" na ścianie z siłą, będzie wprowadzone dodatkowe gniazdko na wtyczkę piekarnika. Ten obwód nie będzie przeciążony, nie ma takiej możliwości.
  • #14 19112358
    kkas12
    Poziom 43  
    polifonia123 napisał:
    Ten obwód nie będzie przeciążony, nie ma takiej możliwości.
    Tradycycja. Kucie nie wchodzi w grę mimo, że w tytule wątku jak byk stoi "Nowa instalacja w kuchni..."
    I równie tradycyjnie czterotorowy RCD chroniący obwody jednofazowe z różnych faz zasilane.
    Kwestią czasu jest kiedy się to rozwiązanie zemści.
    A wtedy sięgaj do kieszeni. I to głęboko w skrajnym przypadku utraty ciągłości w torze N
    O tym dlaczego jest to pogranicze błędu w sztuce też praktycznie non stop piszemy.
  • #15 19112496
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4801
    polifonia123 napisał:

Obwód trzeci:
    Okap, oświetlenie led, czasami w tym obwodzie będzie pracował dodatkowo mikser lub czajnik elektryczny.

Nie łączy się oświetlenia z obwodami gniazdek, to raz. A dwa, to nie cuduj. Ja mam mieszkanie 54 metry kwadratowe, kuchnię wprawdzie mikroskopijną, ale w niej 2 obwody oświetlenia i 7 obwodów dla odbiorników energii.
    Ale jak chcesz mieć skansen, to rób po swojemu.
  • #16 19113114
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1624
    Koledzy dość dokładnie opisali co i jak zrobić by instalacja była bezpieczna i funkcjonalna, nadmienić należy że osoba wykonująca tego typu prace powinna mieć aktualne świadectwo kwalifikacyjne z zakresem prac pozwalającym wykonywać te prace - oczywiście prace powinny być zakończone pomiarami i stosownym protokołem.
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię podłączenia urządzeń kuchennych do trzech obwodów elektrycznych. Użytkownik planuje podłączyć płytę indukcyjną (7400 W lub 4600 W), piekarnik, zmywarkę, lodówkę, okap oraz oświetlenie LED. Uczestnicy forum podkreślają, że piekarnik oraz płyta indukcyjna powinny być zasilane z osobnych obwodów, ze względu na ich wysokie zapotrzebowanie na energię. Wskazano również, że zmywarka teoretycznie wymaga oddzielnego obwodu. Wiele osób zwraca uwagę na konieczność przestrzegania norm elektrycznych oraz bezpieczeństwa instalacji, sugerując, że osoba wykonująca prace powinna mieć odpowiednie kwalifikacje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA