logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Odzyskiwanie danych z zaginionej partycji WD1 na dysku 120GB - układ partycji i możliwe uszkodzenia

Theofilos 15 Gru 2020 18:00 933 22
REKLAMA
  • #1 19115819
    Theofilos
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Witam

Mam podobny problem.
    Jak odzyskać pierwszą partycję na dysku?

Mam dysk 120 GB
    Były na nim dwie partycje NTFS po około 50GB i nazywały się: pierwsza WD1 i druga WD2.
    Była też na dysku nieprzydzielone przestrzeń około 10-20GB.
    Nie pamiętam układu, czy ta pusta przestrzeń była na początku, czy między partycjami WD1 i WD2.
    Dysk zaczął znikać z systemu. Chyba problem jest z głowicą, talerzami, elektroniką, nie wiem.
    Udało się przez zewnętrzny kontroler podłączyć dysk i system widzi obecnie jedną partycję jako niesformatowaną i drugą WD2, na której są dane.
    Jak odtworzyć partycję WD1 żeby zgrać dane?
    Oto zrzut z DMDE.
    Odzyskiwanie danych z zaginionej partycji WD1 na dysku 120GB - układ partycji i możliwe uszkodzenia
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19115906
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    Theofilos napisał:
    Witam

Mam podobny problem.
    Jak odzyskać pierwszą partycję na dysku?

Mam dysk 120 GB
    Były na nim dwie partycje NTFS po około 50GB i nazywały się: pierwsza WD1 i druga WD2.
    Była też na dysku nieprzydzielone przestrzeń około 10-20GB.
    Nie pamiętam układu, czy ta pusta przestrzeń była na początku, czy między partycjami WD1 i WD2.
    Dysk zaczął znikać z systemu. Chyba problem jest z głowicą, talerzami, elektroniką, nie wiem.
    Udało się przez zewnętrzny kontroler podłączyć dysk i system widzi obecnie jedną partycję jako niesformatowaną i drugą WD2, na której są dane.
    Oto zrzut z DMDE.
    Odzyskiwanie danych z zaginionej partycji WD1 na dysku 120GB - układ partycji i możliwe uszkodzenia
    Pozdrawiam

Po pierwsze nie podpinać się do cudzego wątku bo twój problem jest zupełnie inny.
    Po drugie zamieścić SMART.
    Po trzecie, skoro dysk ma problemy, to najpierw kopia posektorowa i odzysk z kopii.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #3 19116170
    Theofilos
    Poziom 14  
    Przepraszam bardzo.
    Może poproszę Admina, to przeniesieni to do innego wątku.
    SMART wygląda tak
    Jak zrobię obraz dysku sektor po sektorze, np. za pomocą dd, to i tak będzie trzeba partycję przywrócić.
  • REKLAMA
  • #4 19116177
    kaleron

Ocena: 2324
    Jak już wykonasz kopie, możesz wybrać WD1 i "otwórz wolumin" - wtedy zobaczysz, co masz w środku. I Twój problem wcale nie jest podobny do opisanego wcześniej.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #5 19120205
    Theofilos
    Poziom 14  
    Dziękuję bardzo.
    Tylko to jest partycja FAT32 i mała 20GB. Na niej nic nie było. Chodzi o tą drugą dużą około 50 GB NTFS.
    Coś się w nazwach tych partycji też pomieszało i w ich początkach i końcach.
  • #6 19120281
    kaleron

Theofilos napisał:
    Theofilos napisał:
    Tylko to jest partycja FAT32 i mała 20GB. Na niej nic nie było. Chodzi o tą drugą dużą około 50 GB NTFS.
    - czy chodzi Ci o WD2? - Wykonaj tę samą procedurę i dla tej partycji, po czym pokaż wyniki.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #7 19120477
    Theofilos
    Poziom 14  
    Problem w tym, że po tym co się stało - zniknięcie/uszkodzenie partycji, zmieniły się też (nie wiem dlaczego) ich nazwy.
    Jak dysk działał to było tak:
    bez nazwy - około 20GB bez systemu plików
    WD1 - około 50 GB NTFS
    WD2 - około 50 GB NTFS
    Być może (tego już nie pamiętam), to wolne miejsce, bez utworzonej partycji, było między tymi partycjami WD1 i DW2, albo na końcu.
    Obecnie chodzi o odzyskanie tego co było na WD1, bo z WD2 dało się zgrać.
    Wyniki czego mam pokazać?
  • #8 19120555
    kaleron

Tego, co widzisz po otwarciu WD2
    Ty w oróle pamiętasz, co tam narozrabiałeś? Bo takie rzeczy nie dzieją się same.
    Pokaż w hex-edytorze sektor 234436544.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #9 19120615
    Theofilos
    Poziom 14  
    Po otwarciu WD2 widzę całą strukturę katalogów, która była na tej partycji i wszystko z niej zgrałem. Jest dokładnie to co tam było.
    Czy musiałem narozrabiać? Czy rzeczy martwe są niezniszczalne i tylko za przyczyną człowieka ulegają uszkodzeniu?
    Otóż nic nie narozrabiałem. Dysk był podłączony do jednego komputera i na nim pracowałem. Następnie, jak co dzień, podłączyłem go do drugiego komputera, żeby pracować. Dysk już nie był widoczny. Było słychać, że próbuje chyba rozpocząć odczytywanie, ale mu się nie udawało.
    W hex-edytorze chyba można tylko oglądać obraz dysku z pliku, czego mi się nie udało zrobić, bo był problem z odczytem z dysku.
  • #10 19120651
    kaleron

Theofilos napisał:
    Po otwarciu WD2 widzę całą strukturę katalogów, która była na tej partycji i wszystko z niej zgrałem.
    - rozumiem, że masz już wszystko, czego potrzebowałeś?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #11 19120692
    Theofilos
    Poziom 14  
    Nie.
    Cały czas nie mogę się dostać do partycji, która kiedyś się nazywała WD1, miała rozmiar około 50 GB i system plików NTFS, a obecnie (z niewiadomych przyczyn) ma 20 GB i FAT32.
  • #12 19120710
    kaleron

Theofilos napisał:
    niewiadomych przyczyn
    - ktoś ją musiał sformatować jako FAT. Awariami i błedami urządzeń możesz wytłumaczyć uszkodzenie systemu plików, ale nie jego zmianę na inny. Pozostaje Ci pełny skan kopii - bo rozumiem, że już pracujemy na kopii.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • REKLAMA
  • #13 19120727
    Theofilos
    Poziom 14  
    Nie pracujemy na kopii, bo nie mogłem jej zrobić. Nie udało się odczytać danych.
    Zrobiłem więc to co można, czyli zgrałem dane z partycji, którą udało się zobaczyć.
    Lepiej było zabezpieczyć połowę danych WD2 = (mniej więcej) 1/2 (WD1+WD2), niż próbować grzebać na dysku, aby odtworzyć od razu całość.
    Teraz można próbować odzyskać WD1, tylko nie wiem jeszcze jak.
  • #14 19120735
    kaleron

Theofilos napisał:
    nie mogłem jej zrobić.
    Dlaczego? Skoro komunikujesz się z dyskiem i kopiujesz na poziomie plików, to tym bardziej możesz wykonać kopię. Pracując na uszkodzonym dysku pogarszasz jego stan i ryzykujesz dalszą destabilizację struktur logicznych oraz kolejne uszkodzenia plików.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #15 19121029
    Theofilos
    Poziom 14  
    Jeszcze odnośnie poprzedniego wpisu, to nikt mi tego dysku nie ruszał, więc nie mógł sformatować.
    Z tego co widzę w DMDE, to na tej partycji WD1 FAT32 jest część plików i katalogów z rzeczywistej WD1 NTFS, ale nie wszystkie.
    Coś się musiało pomieszać.
    Spróbuję jutro zorganizować jakiś dysk i zrobić obraz do pliku. To trochę potrwa. Samo przegrywanie było szybsze i od razu miałem wiele plików, które mi były potrzebne. Oszczędziłem w ten sposób czas. Dlatego zdecydowałem, że najpierw zgram to co jest.
    Niestety to DMDE w wersji darmowej nie umożliwia odzyskiwania całej struktury katalogów, a jedynie pliki z bieżącego panelu.
  • #16 19122154
    kaleron

Theofilos napisał:
    Oszczędziłem w ten sposób czas
    podnosząc ryzyko. Tak, możesz tak robic, to Twój wybór.

Theofilos napisał:
    DMDE w wersji darmowej nie umożliwia odzyskiwania całej struktury katalogów
    - super by było, gdyby program tej klasy był dostępny całkowicie za darmo w pełnej funkcjonalnosci:)
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #17 19124368
    Theofilos
    Poziom 14  
    Zobaczymy czy uda się w ogóle zrobić obraz tego dysku.
    Na razie po podłączeniu mam takie rzeczy:

Natomiast fdisk pokazuje to (przepraszam za marną jakość zdjęć):

To jakim programem mogę odzyskać to co jest na tej partycji (obecnie nazwanej WD1) FAT32?

Dodano po 23 [minuty]:

Niestety, przy próbie robienia obrazu wychodzi to:
  • #18 19127218
    Theofilos
    Poziom 14  
    kaleron napisał:
    Tego, co widzisz po otwarciu WD2
    Ty w oróle pamiętasz, co tam narozrabiałeś? Bo takie rzeczy nie dzieją się same.
    Pokaż w hex-edytorze sektor 234436544.

O to chodzi?
  • #19 19128188
    kaleron

Nie o linięidzie, a o sektor. Jak już tak szukasz, to poszukaj 1BF26F800
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #20 19128905
    Theofilos
    Poziom 14  
    To w DiskGenius robię, bo tam widać obraz dysku w taki sposób, a pliku obrazu nie udało się stworzyć.
    Oto kolejny sektor:
  • #21 19132525
    kaleron

DMDE Narzędzia ->kopiuj sektory. Nie poddawaj się, dasz rady zrobić ten obraz, aczkolwiek co do danych, z duzym prawdopodobieństwem już jakąś część sobie ponadpisywałeś.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #22 20125469
    Theofilos
    Poziom 14  
    Odzyskałem większość danych z kopii zapasowej.
    Część danych oczywiście nie została zachowane.
    Zrezygnowałem z odzyskiwania i robienia kopii sektor po sektorze.
    Zamykam temat.
  • #23 20125472
    Theofilos
    Poziom 14  
    Rezygnacja z rozwiązania - z jednej strony z powodu odzyskania znacznej ilości danych z kopii, a z drugiej z powodu czasochłonności posektorowej kopii.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odzyskaniem danych z partycji WD1 na dysku 120GB, który zawierał dwie partycje NTFS (WD1 i WD2) oraz nieprzydzieloną przestrzeń. Po podłączeniu dysku do systemu, WD1 zniknęła, a WD2 jest widoczna, ale z danymi. Użytkownik próbował wykonać kopię posektorową, jednak napotkał trudności z odczytem danych. W trakcie dyskusji poruszono kwestie związane z uszkodzeniem dysku, zmianą systemu plików z NTFS na FAT32 oraz koniecznością wykonania kopii zapasowej przed dalszymi próbami odzyskiwania. Użytkownik zdołał odzyskać część danych z WD2, ale WD1 pozostaje problematyczna. Ostatecznie zdecydował się na rezygnację z pełnego odzyskiwania na rzecz danych z kopii zapasowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA