logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka antena LTE do router-a Huawei B535 (bardzo złe warunki).

naito 16 Gru 2020 21:58 1560 12
  • #1 19119277
    naito
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Witam,

Mam prośbę o pomoc w doborze anteny LTE do routera Huawei B535 w lokalizacji:
    https://goo.gl/maps/wpQKeZMjXJ1Zn6YA8

Generalnie zasięg jest bardzo słaby i wiem, że szału na pewno nie będzie, ale chciałbym uzyskać max co się w tej sytuacji da. Po przestudiowaniu wielu podobnych postów myślałem o antenie ATK-504 17db Telkob, ale po pierwsze wolę się poradzić na forum, a po drugie obecnie nigdzie nie można jej kupić i nie wiem jaka jest najbardziej sensowna alternatywa dla niej z porównywalnym wzmocnieniem sygnału. Kabel antenowy będzie miał max 5 metrów.

Zrobiłem kilka testów przy pomocy LTEHMonitor-a z kartą Orange - załączam screeny. Testy zrobione w ciągu dnia (wieczorem nie mam możliwości), z routerem za zewnątrz.
    Zdziwiło mnie, że router podłączał się do dość oddalonego BTSa, pomimo, że są inne bliżej. Poza tym zaobserwowałem, że nagle po godz. ~14:40 zasięg i tym samym jakikolwiek transfer mocno spadły.

Jaka antena LTE do router-a Huawei B535 (bardzo złe warunki). Jaka antena LTE do router-a Huawei B535 (bardzo złe warunki). Jaka antena LTE do router-a Huawei B535 (bardzo złe warunki). Jaka antena LTE do router-a Huawei B535 (bardzo złe warunki). Jaka antena LTE do router-a Huawei B535 (bardzo złe warunki). Jaka antena LTE do router-a Huawei B535 (bardzo złe warunki). Jaka antena LTE do router-a Huawei B535 (bardzo złe warunki). Jaka antena LTE do router-a Huawei B535 (bardzo złe warunki). Jaka antena LTE do router-a Huawei B535 (bardzo złe warunki). Jaka antena LTE do router-a Huawei B535 (bardzo złe warunki). Jaka antena LTE do router-a Huawei B535 (bardzo złe warunki).

Będę wdzięczny za pomoc.
  • #2 19119444
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5757
    A czemu akurat Orange? Na zewnatrz szczątki sygnału LTE2100/1800 z Orzyc, na LTE800 sygnał bardzo słaby, ogólnie to kiepsko to wychodzi.Ja bym na zewnatrz sprawdził tam Play.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19119578
    naito
    Poziom 9  
    Muszę przyznać, że z Play to mnie zaskoczyłeś - brałem pod uwagę Orange i T-Mobile, ale ponieważ warunki sieciowe są identyczne, to z powodów poza-technicznych typowałem Orange. Pod kątem którego BTSa pomyślałeś o Play? Ja już zaczynam się gubić w tym z której mapy korzystać bo każda pokazuje trochę coś innego (rożne stacje prezentują na tym samym obszarze tego samego operatora - np. cellmapper vs. btsearch).

Zrobię testy z Play w najbliższą sobotę i mam świadomość, że od ich wyniku zależy dobór anteny, ale mimo tego, mam pytanie jakie anteny w pasmach 800-2100 vs. 2600 byście polecili - chciałbym mieć wstępnie rozpoznane pod kątem dostępności i logistyki. Domyślam się, że na 2600 to raczej nie mam co liczyć, więc na chwilę obecną zakładam, że i tak skończy się na antenie 800-2100 żeby mieć opcję zagregowania dwóch pasm.
  • Pomocny post
    #4 19119825
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5757
    W takiej sytuacji i kokalizacji trzeba testować wszystkich operatorów a Play ma stację na maszcie Emitela na Przemiarowskiej w PUŁTUSKU.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19119880
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    naito napisał:

Po przestudiowaniu wielu podobnych postów myślałem o antenie ATK-504 17db Telkob, ale po pierwsze wolę się poradzić na forum, a po drugie obecnie nigdzie nie można jej kupić i nie wiem jaka jest najbardziej sensowna alternatywa dla niej z porównywalnym wzmocnieniem sygnału. Kabel antenowy będzie miał max 5 metrów.

Alternatywą jest antena panelowa cybertecha. Ale ona zdecydowanie gorzej działa na 800Mhz, w zasadzie jest już solidnym tłumikiem. Wiec wybór między ATK a panelówką, dokonałbym po sprawdzeniu zasięgu w playu, oraz decyzji jak bardzo 800Mhz jest Ci potrzebny.
    Przy czym w praktyce obie dają wzmocnienie sygnały w okolicy 10db.
    Możesz teoretycznie jeszcze powiesieć antene paraboliczną. Idzie tym sposobem uzyskać wzmocnienie sygnału rzedu 20db ale wymaga wiedzy, kombinowania i bardzo stabilnego montażu.

Z zagranicznych forów wynika żę mikrotikowy LHG jest blisko z zyskami deklarowanych wartości. Ale oni chyba samej anteny nie sprzedają albo z routerem albo z router+modem cat6. Ajak rozumiem, modem już masz.
  • Pomocny post
    #6 19119903
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19120004
    naito
    Poziom 9  
    Dziękuję za wszystkie rady i odpowiedzi. Jutro rano zrobię testy z Play na dachu (te wyniki z Orange były uzyskane kiedy router był wystawiony przez okno dachowe na zewnątrz).

Żeby była jasność - jestem świadomy położenia / sytuacji i nie spodziewam się jakichś dużych dziesiątek Mb/s. Gdybym uzyskał w miarę stabilne 6-8 Mb/s to uznałbym to za sukces w tych okolicznościach. Piszę to żeby wyrównać z Wami punkt widzenia.

Odezwę się z wynikami Play.
  • #8 19122743
    naito
    Poziom 9  
    Zrobiłem testy z kartą Play.

Wyniki w 1800 i 2100 faktycznie zdecydowanie lepsze niż z Orange.
    Oczywiście wszystkie testy z routerem na zewnątrz - wystawiony przez okno dachowe.

Jaka antena LTE do router-a Huawei B535 (bardzo złe warunki). Jaka antena LTE do router-a Huawei B535 (bardzo złe warunki). Jaka antena LTE do router-a Huawei B535 (bardzo złe warunki). Jaka antena LTE do router-a Huawei B535 (bardzo złe warunki). Jaka antena LTE do router-a Huawei B535 (bardzo złe warunki). Jaka antena LTE do router-a Huawei B535 (bardzo złe warunki). Jaka antena LTE do router-a Huawei B535 (bardzo złe warunki). Jaka antena LTE do router-a Huawei B535 (bardzo złe warunki).

Pytanie co z tym teraz zrobić? Jakąś antena na 1800 - 2100? Co byście doradzili?
  • #9 19122795
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1078
    Cybertech 1800-2100MHz 15dbi MIMO.
  • #10 19122931
    naito
    Poziom 9  
    Do tej pory trafiałem na bardzo różne (często skrajne) opinie o cybertech-a. Zdaję sobie sprawę, że to wszystko zależy od lokalizacji, zasięgu, montażu i pewnie jeszcze wielu innych czynników. Zastanawiam się tylko czy jest w ogóle jakaś sensowna alternatywa dla Cybertech w. tym przypadku...?

Dopiero po ponownym przejrzeniu dzisiejszych z kartą Play zobaczyłem, że mój test nr 2 na B7-2600 wypadł całkiem dobrze jak na te warunki (DL na poziomie 15-20 Mb/s, UL do 3 Mb/s) i zacząłem się zastanawiać czy w mojej sytuacji miałby sens zakup anteny Cybertech LTE-A/4G 17dBi MIMO 1800-2600MHz lub czegoś alternatywnego dla niej (o ile istnieje)?

Prośba jeszcze raz Wasze opinie.
  • #11 19123950
    naito
    Poziom 9  
    Rozwinę trochę swoje wątpliwości - czytałem w wielu postach (w tym tych dot. testów anten LTE), że anteny Cybertech w pasmach 1800-2100 właściwie tylko przenoszą punkt odbioru, a dopiero dla 2600 następuje poprawa sygnału, przy czym co do tego pasma w moim przypadku mam wątpliwości, bo z tych 3 wypada najsłabiej.

Kluczowe pytania na które nie znam odpowiedzi to:

1. Czy zostać przy antenie panelowej a jeżeli tak to:
    a. jaki producent (czy faktycznie Cybertech czy może jest jakaś lepsza alternatywa)?
    b. pod jakie pasma?

2. Czy może powinien kombinować z offsetem lub CPE i które konkretnie produkty warto brać pod uwagę?
  • Pomocny post
    #12 19124021
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    naito napisał:
    Rozwinę trochę swoje wątpliwości - czytałem w wielu postach (w tym tych dot. testów anten LTE), że anteny Cybertech w pasmach 1800-2100 właściwie tylko przenoszą punkt odbioru, a dopiero dla 2600 następuje poprawa sygnału, przy czym co do tego pasma w moim przypadku mam wątpliwości, bo z tych 3 wypada najsłabiej.

Kluczowe pytania na które nie znam odpowiedzi to:

1. Czy zostać przy antenie panelowej a jeżeli tak to:
    a. jaki producent (czy faktycznie Cybertech czy może jest jakaś lepsza alternatywa)?
    b. pod jakie pasma?

2. Czy może powinien kombinować z offsetem lub CPE i które konkretnie produkty warto brać pod uwagę?

Zapominasz o kablach. Im dluzsze i gorsze tym calkowity zysk mniejszy. Ale przeniesienie punktu odbioru tez jest warte wysiłku.
    Testowalem je kiedyś względem wbudowanych anten b715 . Zysk jest okolo 8-10dbm a snr o około 5. Ale testowane z 1m kablami. Dopiero na 800mhz to sa tłumiki. Sprawdziłem w tym momencie i mam takie sygnały.
    2600 -73
    2100 -76
    1800 -73
    800 -96
    Wiec dramatycznie najlepszego działania na 2600 nie specjalnie widac.
    At504 jest minimalnie lepsza, plus lepiej dziala na 800mhz.
    Offset ma waski kat promieniowania. Musi być precyzyjnie zwizowany i stabilnie umocowany.
    Nie ma innych lepszych anten. Panele ktore sa wieszane na btsach to grube tysiące PLN i ogromne rozmiary.
  • #13 19124090
    naito
    Poziom 9  
    W takim razie zdecyduję się na Cybertech-a LTE-A/4G 17dBi MIMO 1800-2600MHz żeby nie zamknąć się na pasmo 2600, tylko spróbuję oddzielnie kupić kabel LMR-240 bo z tego co widzę cybertech sprzedaje tylko z H155. Zakładam kabel max 5 m. ale pokombinuję jeszcze żeby go skrócić.

Dziękuję bardzo za pomoc!

Dodano po 3 [minuty]:

... a tematu jeszcze nie zamykam - jak zainstaluję antenę to wrzucę tu wyniki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje anteny LTE do routera Huawei B535 w lokalizacji z bardzo słabym zasięgiem. Po testach z kartą Orange, które wykazały niską jakość sygnału, rozważa przetestowanie operatora Play. W dyskusji pojawiają się różne propozycje anten, w tym ATK-504 oraz Cybertech 17dBi MIMO, a także sugestie dotyczące anten parabolicznych. Użytkownik planuje testy z Play, które mogą wpłynąć na ostateczny wybór anteny. Wskazano również na znaczenie długości kabli antenowych oraz ich wpływ na jakość sygnału. Ostatecznie użytkownik decyduje się na zakup anteny Cybertech LTE-A/4G 17dBi MIMO 1800-2600MHz oraz kabla LMR-240.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA