logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bezpośrednie podłączenie internetu do komputera - konfiguracja Multi Media

Wysowiankalemon 20 Gru 2020 14:57 3384 18
REKLAMA
  • #1 19126515
    Wysowiankalemon
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam, jak podłączyć i skonfigurować internet, bym miał go podłączonego bezpośrednio do komputera stacjonarnego, i żebym za każdym razem nie musiał włączać routera / routerów?

Internet od Multi Media wyjście wygląda tak :
    Bezpośrednie podłączenie internetu do komputera - konfiguracja Multi Media

Od tego wyjścia ?ze ściany? jest jakaś puszka na standardowe wejście kabla LAN z tym ze mniejszego, ?ze ściany? również jest wypuszczony zwykły standardowy kabel LAN do podłączenia( tylko czego jak nie działa? Próbowałem z komputerem i nic, jakaś konfiguracja w Windowsie??)

NASTĘPNIE

Ida o to takie 2 urządzenia połączone ze sobą, a później od tego większego kablem zwykłym LAN idzie do routera :

Z którym łączy się widocznym na zdjęciu żółtym kablem

Teraz żeby mieć internet podłączam kabel LAN z komputera do routera i działa

I teraz moje pytanie jest takie - jak to podłączyć by mieć internet bez włączania tych routerów, a w razie chęci użytkowania laptopa załączam routery, ktoś możne podpowie

Kolego, panuj trochę nad klawiaturą, bo kłuje w oczy
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 19126584
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    Wysowiankalemon napisał:
    Bezpieczenstwem? Co masz na mysli?

Mam na myśli to że po usunięciu routera (routerów) twój komputer będzie zapewne miał publiczny adres IP i będzie pod tym adresem wystawiony na świat...

Co do meritum - na 2-gim zdjęciu masz po lewej urządzenie operatora i wygląda że do niego wchodzi patchcord światłowodowy (ten z zieloną wtyczką), ty zaś piszesz że sieć operatora przychodzi standardowym kablem LAN - upewnij się co jest do czego.
    BTW - czemu załączanie routera jest problemem?
  • #5 19126592
    Wysowiankalemon
    Poziom 5  
    Moj blad(chodzilo mi o to ze od tego urzadzenia idzie do 8level zwykly kabel), nie znam sie za bardzo na tym, zalaczenie routera nie jest dla mnie problemem jednak chce miec to zrobione w ten sposob, czy da sie to zrobic? jesli tak to jak?
  • #6 19126613
    jdubowski
    Wysowiankalemon napisał:
    chce miec to zrobione w ten sposob, czy da sie to zrobic?

Obawiam się że się nie da - prawdopodobnie Multimedia przychodzi do ciebie po światłowodzie do kratkowanej puszki (przełącznicy) z logo Multimedia, z niej patchcordem światłowodowym idzie do urządzenia Huawei będącego własnością operatora i do tego miejsca nic nie zmienisz. Dalej masz jeszcze (zapewne) własne "pudełko" w postaci routera WRT-150A i jedynie o wyeliminowaniu tego elementu możesz marzyć.
    Przewody z pierwszego zdjęcia albo nie mają nic wspólnego z tematem (są np. elementami instalacji przygotowanej do rozprowadzenia sieci po domu) ewentualnie są zakończeniem par PSTN Multimedii na okoliczność gdybyś zażyczył sobie tradycyjnej usługi telefonicznej niezależnej od zasilania.

Edit, bo sytuację opisujesz mętnie i pokrętnie:

Wysowiankalemon napisał:
    Moj blad(chodzilo mi o to ze od tego urzadzenia idzie do 8level zwykly kabel)

Sprawdź konfigurację w tym WRT-150A po stronie WAN, ustaw taką samą na karcie sieciowej peceta, wypnij WRT-150A i w jego miejsce włącz peceta i przetestuj - powinno zadziałać.
  • #7 19126625
    Wysowiankalemon
    Poziom 5  
    Tak jak na zdjeciu 1szym wychodzi jeszcze zwykly kabel LAN, i drogi mniejszy, to wyglada identycznie jak do 8levela, czy z tym by sie nie dalo jakos podlaczyc?
    Dawniej mialem internet wifi na routerze a zwykly poprostu z kabla tylko nie pamietam jak to bylo zrobione

Dodano po 1 [minuty]:

"Sprawdź konfigurację w tym WRT-150A po stronie WAN, ustaw taką samą na karcie sieciowej peceta"

A jak to zrobic? wiem moze pytanie banalne ale naprawde nie wiem

Dodano po 9 [minuty]:

Kolego chyba zle mnie zrozumiales, nawet jesli bym to zrobil i podpial komputer tam gdzie byl WRT-150A to i tak bede musial miec osobno wlaczone te urzadzenie, ja chce miec internet bez wlanczania tych urzadzen
  • REKLAMA
  • #8 19126657
    jdubowski
    Wysowiankalemon napisał:
    Tak jak na zdjeciu 1szym wychodzi jeszcze zwykly kabel LAN, i drogi mniejszy, to wyglada identycznie jak do 8levela, czy z tym by sie nie dalo jakos podlaczyc?

Dwa kable do jednego gniazdka kojarzą się z gniazdkiem telefonicznym a nie z Ethernetem.

Wysowiankalemon napisał:
    A jak to zrobic? wiem moze pytanie banalne ale naprawde nie wiem

A skrót RTFM umiesz rozwinąć? Znajdź instrukcję, przypomnij sobie hasło...
    3 minuty guglania sugerują połączenie na adres 192.168.1.1 i użycie usera admin z hasłem admin, o ile nikt konfiguracji fabrycznej nie zmienił - ale pewnie zmienił bo każdy mi znany router przychodzi z włączonym DHCP zarówno po stronie LAN jak i WAN, więc bezpośrednia podmiana routera na kartę PC dała by sukces (chyba że nie odpinałeś routera a chciałeś sobie upalić kartę używając tego gniazdka telefonicznego).

Wysowiankalemon napisał:
    Kolego chyba zle mnie zrozumiales, nawet jesli bym to zrobil i podpial komputer tam gdzie byl WRT-150A to i tak bede musial miec osobno wlaczone te urzadzenie

Co to jest "te urządzenie" u ciebie? Huawei?
  • #10 19126679
    jdubowski
    Wysowiankalemon napisał:
    ok udalo sie wejsc na logina i haslo admina, co teraz zrobic?

Zobacz obecną konfigurację WAN i konfigurację LAN...

Wysowiankalemon napisał:
    tak chodzilo mi o huaweia

Odpuść sobie dalsze kombinowanie - bez Huaweia Multimedia działać nie będzie.
  • REKLAMA
  • #15 19127849
    Wysowiankalemon
    Poziom 5  
    Po podlaczeniu huaweia z komputerem jest internet w komputerze lecz niema wifi, jakies pomyslo moze ma ktos odnosnie podlaczenia tak jak w 1 poscie samego komputera do internetu bez koniecznosci wlanczania tych wynalzkow od multimedii
  • #16 19128458
    jdubowski
    Wysowiankalemon napisał:
    Po podlaczeniu huaweia z komputerem jest internet w komputerze lecz niema wifi

Pewnie wyłączony w Huaweiu - ty nim administrujesz czy Multimedia?

Wysowiankalemon napisał:
    jakies pomyslo moze ma ktos odnosnie podlaczenia tak jak w 1 poscie samego komputera do internetu bez koniecznosci wlanczania tych wynalzkow od multimedii

Modem LTE na USB + karta od operatora komórkowego. Umowę z Multimedią rozwiąż.
  • #17 19128470
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5450
    Wysowiankalemon napisał:
    jakies pomyslo moze ma ktos odnosnie podlaczenia tak jak w 1 poscie samego komputera do internetu bez koniecznosci wlanczania tych wynalzkow od multimedii

Przecież coś musi przekonwertować sygnał ze światłowodu na skrętkę.
    Urządzenia operatora muszą zostać i musisz je włączać by to w ogóle działało.
  • #18 19128971
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6507
    Powiedz mi, po co w ogóle chcesz to wyłączać? Tego typu sprzęt jest przystosowany do pracy 24/7 i tak powinien działać.

Router z MM ma WiFi, przecież widzisz, że ma anteny. Domyślnie WiFi jest włączone. Oczywiście ta sieć będzie się inaczej nazywała niż Twoja (multimedia_xxxxx).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość bezpośredniego podłączenia internetu od operatora Multimedia do komputera stacjonarnego bez użycia routera. W odpowiedziach poruszono kwestie bezpieczeństwa związane z publicznym adresem IP oraz konieczność używania urządzeń operatora, takich jak modem Huawei, do konwersji sygnału ze światłowodu na Ethernet. Użytkownik dowiedział się, że po usunięciu routera WRT-150A i podłączeniu komputera bezpośrednio do modemu Huawei, internet powinien działać, ale nie będzie dostępne WiFi. Zasugerowano, że modem Huawei również oferuje funkcję WiFi, co może rozwiązać problem braku bezprzewodowego połączenia. Użytkownik wyraził chęć posiadania internetu bez konieczności włączania urządzeń operatora, co okazało się niemożliwe, ponieważ urządzenia te muszą być aktywne, aby zapewnić dostęp do internetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA