logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór sprzętu LTE do poprawy jakości internetu mobilnego - Play vs T-Mobile

reviu248 20 Gru 2020 19:17 543 4
REKLAMA
  • #1 19127159
    reviu248
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich,
    z racji dostępu do jedynie jakiejś "miedzi" z orange, w tym miejscu muszę korzystać z internetu mobilnego. Do tej pory był to Play na kartę i jakiś podstawowy modem LTE, ale pora się za to zabrać na poważnie.
    Oferta będzie brana na firmę, wybór na chwilę obecną jest między Play (lepszy zasięg i prędkości, ale ograniczona ilość danych) oraz T - mobile (sporo gorsza prędkość, ale znośna, bez limitu, a oferta pasuje dużo bardziej). O 1TB od Orange czytałem średnie opinie (lejek dość szybko, ale nie weryfikowałem).

Przykładowy download:
    Rano: Play 50 - 70 Mbps, T - mobile 17 Mbps
    Teraz: Play 20 Mbps, T - mobile 8 Mbps

Zasięgi (tam, gdzie w mieszkaniu są najlepsze wyniki, 19:00 20/12):
    Play:
    RSRQ-18.0dB
    RSRP-103dBm
    RSSI-73dBm
    SINR6dB

T - mobile:
    RSRQ-13.0dB
    RSRP-103dBm
    RSSI-71dBm
    SINR4dB

Wydaje mi się, że T - mobile niestety odpada, bo nie da się wycisnąć wiele więcej, choć mogę się mylić.

Do testów mam Huawei CPE Pro 2 (on tu nie zostanie, jest tymczasowo) i Huawei B593. Jest też stary modem LTE na USB, router tp linka i repeater tp linka, raczej się nie przydadzą, ale jeśli do czegoś mogą to chętnie poszukam dokładnych modeli.

A teraz do sedna:
    Chciałbym wycisnąć z nadajników co się da w budżecie 1500 zł (naciągane 2000 zł, mogą być części używane). Myślę o antenie kierunkowej (nie znam się kompletnie, zdołałem jedynie doczytać, że powinna być na konkretne pasmo, więc chyba trzeba je osobno przetestować?), modemie i routerze (razem bądź osobno) i ew. coś do zwiększenia zasięgu (porządnego), raczej 2 urządzenia (to już nie aż tak niezbędne).
    Jeśli jest w nim jakaś nadzieja, to preferowałbym T - mobile.

Jeśli potrzeba jakichś informacji, to śmiało pisać.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19127389
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5757
    Ciesz się z tych 8Mb/s w T-mobile bo wielu klientów tego operatora pozostajacych w zasięgu stacji only 800/900MHz z gołym LTE tak jak ty moze o takich pomarzyć i to powinno powstrzymać twoje zapędy do tego operatora ale pokaż najpierw screeny z telefonu z karta T-mobile i aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl oraz speedtest, test na zewnatrz. Potem to samo ale dla Play. Do testów nie należało brać PRO2 ale jak już masz to sprawdź na nim ale wystawionym na zewnatrz parametry sygnału nqa LTE2600, LTE2100, LTE1800 i LTE800, pasma wymuszasz HManagerem, HuaCTRL lub LTE H-monitorem na Windows, i pokazujesz screeny z nich i speedtesty na każdym z pasm. T-mobile pewnie z Krowicy Zawodniej na LTE800 ale to pokaze test, Play ma stację w Korzenicy z agregacją LTE2100+1800+800.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19129487
    reviu248
    Poziom 12  
    matek451 napisał:
    Ciesz się z tych 8Mb/s w T-mobile bo wielu klientów tego operatora pozostajacych w zasięgu stacji only 800/900MHz z gołym LTE tak jak ty moze o takich pomarzyć i to powinno powstrzymać twoje zapędy do tego operatora ale pokaż najpierw screeny z telefonu z karta T-mobile i aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl oraz speedtest, test na zewnatrz. Potem to samo ale dla Play. Do testów nie należało brać PRO2 ale jak już masz to sprawdź na nim ale wystawionym na zewnatrz parametry sygnału nqa LTE2600, LTE2100, LTE1800 i LTE800, pasma wymuszasz HManagerem, HuaCTRL lub LTE H-monitorem na Windows, i pokazujesz screeny z nich i speedtesty na każdym z pasm. T-mobile pewnie z Krowicy Zawodniej na LTE800 ale to pokaze test, Play ma stację w Korzenicy z agregacją LTE2100+1800+800.

Więc tak:
    T - mobile:

Play:

Pro 2 mam akurat ze sobą, używam w innym miejscu. Na zewnątrz w tej chwili nie mam jak, ale sprawdzając przy oknie od strony południowej jest tak (nie jestem pewien co do działania HuaCTRL, miał problem z pro 2 i ogólnie nie wyświetlał zaktualizowanego pasma po wyborze, ale wyniki się mocno zmieniały, więc chyba ok. Nie wyświetlał mi za to poprawnie zasięgu, więc tego nie jestem w stanie podać).
    800:
    PING ms
    69
    DOWNLOAD Mbps
    1.22
    UPLOAD Mbps
    0.33

1800:
    PING ms
    62
    DOWNLOAD Mbps
    9.15
    UPLOAD Mbps
    1.05

2100:
    PING ms
    23
    DOWNLOAD Mbps
    26.04
    UPLOAD Mbps
    4.94

2600 (jest w Koźminku):
    brak połączenia.

Wybór padł na Play (oczywiście możliwość zmiany, ale z tego co widzę nie warto), myślę, że najlepiej dobrać modem z routerem i wyjściem na antenę, antenę kierunkową na Korzenicę, ew. spróbować Koźminek (ale nie wiem które pasmo w żadnym z tych przypadków) i zostać przy obecnym repeaterze/dokupić jakiś system 2. Z modelami jestem w ogóle nie obeznany, więc prosiłbym o jakieś sugestie :).
  • REKLAMA
  • #4 19129620
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5757
    Telefon łaczy się z Liskowem 151, na LTE800+1800 T-mobile, sygnał słaby. Play to z kolei Borysławice-Błaszki , LTE1800 sygnał bardzo słaby. Testy pasm LTE na PRO2 bez CID, eNB i parametrów sygnału.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 19129724
    reviu248
    Poziom 12  
    Tutaj tak jak wspominałem - jedynie w HuaCTRL udało mi się zalogować, wszystkie inne narzędzia podają informację o złym haśle (router nie ma pola login). W tym narzędziu "Nie wyświetlał mi za to poprawnie zasięgu, więc tego nie jestem w stanie podać" - miałem na myśli "CID, eNB i parametrów sygnału.".
    Jeśli w jakimś narzędziu da się to fajnie ogarnąć lub jest jakieś do B593, to proszę dać znać.
REKLAMA