Witam, może zacznę nietypowo znawcom od prawa budowlanego napiszę od razu że wszystko zgodnie z normami i wymogami a znawcom od sprzętu z Chin tak zgadza się ma tylko 200W i z podatkiem i cłem.
Specjalistom od wyliczeń że w Polsce nie wieje napiszę tak, kiedyś słyszałem że PV się nie opłacają bo nie ma słońca ja zainwestowałem 6KPLN i po roku mam wyprodukowane 4300KWhx0.68PLN (pomiar z paneli, 0.68 to taryfa G11 ze wszystkimi opłatami pobrane z rachunku)
Dla wiatraka wzór to 200Wx24hx365dx0.25KWh (szacowane 438KWh)
Wiele osób zanosi się z zakupem takiego urządzenia ale nie ma rzetelnych testów, ludzie najczęściej kręcą wiertarką i nic poza tym nie widać.
Za kilka dni powstanie maszt i pomiary, będzie podłączony licznik, robione pomiary areometrem i raz w tygodniu podany odczyt czy coś się nabiło.
Koszt, w Internecie na aukcjach można sprawdzić.
Czy będzie się opłacało to się okaże do końca roku.
Mam panele, mam offgrida i ongrida zostało trochę wolnej kasy więc jak zawsze trzeba się pobawić.
Zużycie ciągłe w domu, najniższe jest 150W dlatego powstał pomysł aby coś podawało 100-200W. Jest to pierwszy dwóch wiatraków drugi będzie dla odmiany pionowy.
Zakup, dotarło szybko.
Jakość wykonania bardzo dobra.
Rozpiętość łopat 116cm. Moc 200W napięcie 24VAC 3 Phase
Falownik ongrid przyjmuje DC od 20-60V 1000W
Kontroler MPPT 50A 3Phase,
Jest pewien plan dlatego nie wybrałem inwertera 3Phase AC tylko DC
Maszt przewiduję 1,5cala na 6 metrów, od razu dodam że to nie żagiel a jak trzeba będzie dodamy pomiar naprężenia na maszcie. Oraz ciśnienie dynamiczne.
W miarę rozwoju będę dodawał zdjęcia i pomiary z budowy.
Specjalistom od wyliczeń że w Polsce nie wieje napiszę tak, kiedyś słyszałem że PV się nie opłacają bo nie ma słońca ja zainwestowałem 6KPLN i po roku mam wyprodukowane 4300KWhx0.68PLN (pomiar z paneli, 0.68 to taryfa G11 ze wszystkimi opłatami pobrane z rachunku)
Dla wiatraka wzór to 200Wx24hx365dx0.25KWh (szacowane 438KWh)
Wiele osób zanosi się z zakupem takiego urządzenia ale nie ma rzetelnych testów, ludzie najczęściej kręcą wiertarką i nic poza tym nie widać.
Za kilka dni powstanie maszt i pomiary, będzie podłączony licznik, robione pomiary areometrem i raz w tygodniu podany odczyt czy coś się nabiło.
Koszt, w Internecie na aukcjach można sprawdzić.
Czy będzie się opłacało to się okaże do końca roku.
Mam panele, mam offgrida i ongrida zostało trochę wolnej kasy więc jak zawsze trzeba się pobawić.
Zużycie ciągłe w domu, najniższe jest 150W dlatego powstał pomysł aby coś podawało 100-200W. Jest to pierwszy dwóch wiatraków drugi będzie dla odmiany pionowy.
Zakup, dotarło szybko.
Jakość wykonania bardzo dobra.
Rozpiętość łopat 116cm. Moc 200W napięcie 24VAC 3 Phase

Falownik ongrid przyjmuje DC od 20-60V 1000W

Kontroler MPPT 50A 3Phase,
Jest pewien plan dlatego nie wybrałem inwertera 3Phase AC tylko DC
Maszt przewiduję 1,5cala na 6 metrów, od razu dodam że to nie żagiel a jak trzeba będzie dodamy pomiar naprężenia na maszcie. Oraz ciśnienie dynamiczne.
W miarę rozwoju będę dodawał zdjęcia i pomiary z budowy.