logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dostęp zdalny do serwera plików Open Media Vault przez Internet z ograniczeniami ISP Vectra

fadenoir 22 Gru 2020 20:26 3429 9
REKLAMA
  • #1 19131555
    fadenoir
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Cześć! W domu mam działający serwer plików w sieci lokalnej oparty o Open Media Vault (OMV). Chciałbym uzyskać do niego dostęp z Internetu. Na przykład będąc poza domem pobrać znajdujące się na nim dokumenty. Jak tego dokonać mając narzucone pewne ograniczenia z poziomu mojego ISP - Vectry (Poznań)?

W domu łączę się poprzez dostarczony przez Vectrę modem/router Technicolor CGA2121. W jego konfiguracji widzę Adres IP WAN: 100.116.109.166. Gdy z kolei sprawdzam swoje IP whatsmyip.com jest to: 89.151.38.166.

Czy w takim przypadku jest jakaś szansa by przy pomocy przekierowania portów na w/w routerze i domenie od DuckDNS zrealizować mój cel, czyli dostęp zdalny do serwera? Czy jest to niemożliwe właśnie z tego powodu, że podane wyżej IP są różne, co jak rozumiem oznacza, że nie mam publicznego IP nadanego przez ISP? Czy mogę coś zrobić w tym wypadku, czy jedyna opcja to zmienić ISP?

Odnośnie samego celu, to ideałem byłoby dostęp przez przeglądarkę np. za pomocą NextCloud, ale każdy inny sposób też jest OK (OpenVPN, SSH).

Będę wdzięczny za podpowiedzi, ponieważ przewertowałem Internety i nadal nie rozumiem, czy będąc za tzw. NAT-em mogę cokolwiek jeszcze wskórać, czy mam sobie dać spokój i serwer na zawsze pozostanie dostępny jedynie w sieci lokalnej choćbym nie wiem jak się starał i próbował dogadywać z Vectrą.

PS. Chciałem dodać linki pomocne w zrozumieniu tematu, ale ranga nie pozwala... Mam nadzieję, że dacie radę coś podpowiedzieć i bez nich. Dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 19131615
    sasiadstar
    Poziom 23  
    Ocena: 91
    Zapomnij na tym routerze nic nie zrobisz (mam taki) możesz przełączyć na bridge i wtedy będziesz miał połączenie na zewnątrz ale wifi obsłuży tylko jedno IP.
    Jedyna opcja przelaczasz w tryb modemu i podłączasz swój router ale ale wifi dalej będzie włączone i będzie ci zaśmiecać pasmo , możesz co prawda wyłączyć przyciskiem ale po resecie znowu się aktywuje.
    Jedyna rada trzeba zrobić awanturę i przełączyć do suportu dla upartych (awanturników) i wtedy wyłącza zdalnie. Nie daj się zbyć.
    U mnie śmiga aż miło podłączona malina postawiony nextcloud serwer samba www i jeszcze parę innych pierdol.
  • #3 19131954
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    fadenoir napisał:
    Adres IP WAN: 100.116.109.166
    Adres prywatny.
    fadenoir napisał:
    whatsmyip.com jest to: 89.151.38.166
    Adres publiczny dostawcy internetu. ISP ma router z NAT, a u ciebie jest adres prywatny - nie przekierujesz.
  • REKLAMA
  • #4 19131977
    fadenoir
    Poziom 2  
    jprzedworski napisał:
    Adres publiczny dostawcy internetu. ISP ma router z NAT, a u ciebie jest adres prywatny - nie przekierujesz.

Czyli wymiana routera jak sugeruje @sasiadstar nic tutaj nie da? Jedynie zmiana ISP?

@sasiadstar - czy orientujesz się czy u Ciebie też na wyjściu jest adres prywatny, zgodnie z tym co pisze @jprzedworski tj. ta sama sytuacja co u mnie?
  • Pomocny post
    #5 19131997
    -Zuzia
    Poziom 15  
    Ocena: 89
    Masz pechową lokalizację, w takich Vectra daje adresy z puli 100.64.0.0/10.
    Też mam ten Technicolor CGA2121 i Vectrę, publiczny adres jest dostępny.

Nie zmieniaj operatora. Najpierw zrób zgłoszenie do Vectry (albo napisz reklamację).

PS. Co do WiFi bez problemu udało mi się wyłączyć przez infolinię, beż żadnych awantur więc da się jeśli ktoś nie chce mieć aktywnego.
  • Pomocny post
    #6 19132001
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1125
    Najpierw musisz wystąpić do ISP z prośbą o publiczne IP.
    Sami z siebie nie dają.

Wtedy pewnie dostaniesz stały publiczny adres IP, a ISP przełączy ich firmowy router w tryb Bridge.
    Wtedy mając dodatkowy, swój prywatny router można działać dalej.
  • REKLAMA
  • #7 19132029
    fadenoir
    Poziom 2  
    Świetnie, jest światełko w tunelu i wiem teraz o co pytać Vectrę. Dzięki! Czy orientujecie się czy przydzielenie publicznego adresu IP u tego konkretnie operatora wiąże się z dodatkowym kosztem? Rozumiem, że wszystko zależy od umowy (na tę jeszcze raz zerknę), ale może ktoś z Was miał podobny problem - udało się uzyskać publiczny adres? Jak to wygląda z Waszego doświadczenia?
  • Pomocny post
    #8 19132048
    -Zuzia
    Poziom 15  
    Ocena: 89
    Dwa publiczne adresy (w trybie bridge) lub jeden (w trybie router) są dostępne za darmo.
    Zadzwoń, porozmawiaj z działem technicznym, jeśli trafisz na właściwą osobę może aktywować publiczne IP od ręki. Jeżeli nie uda się pisz reklamację, uzasadnij, że potrzebujesz przekierować porty dla wybranych usług.

Osobiście nie musiałam się o ubiegać o publiczny adres, poprosiłam tylko o przełączenie do bridge i wyłączenie WiFi i uprzejma konsultantka wykonała to podczas rozmowy więc nie zawsze Vectra jest taka straszna jak ją malują.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 19132065
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1125
    Miałem kilku ISP i żaden z nich nie zwiększał kwoty abonamentowej za publiczny IP.
    Jeden z dostawców pobierał jednorazową opłatę (chyba 20-30zł) za aktywację adresu.

Ale z tym bywa różnie, pytaj Vectrę bezpośrednio.
    Możliwość przydziału zależy też czasami od lokalizacji.
    W jednej dany ISP może przydzielić publiczny adres, w innej nie ma już takiej możliwości.
  • #10 19132078
    fadenoir
    Poziom 2  
    Ok, super wszystko jasne. Dzięki wielkie za pomoc, będę kontaktował się z Vectrą. Router i tak chciałem wymienić, więc może wszystko się dobrze ułoży. Wesołych Świąt i duuuużo lepszego 2021 :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada serwer plików oparty na Open Media Vault (OMV) w sieci lokalnej i chce uzyskać do niego zdalny dostęp przez Internet, mimo ograniczeń narzuconych przez dostawcę usług internetowych, Vectrę. Problemem jest to, że użytkownik ma prywatny adres IP, co uniemożliwia przekierowanie portów. Użytkownicy sugerują, aby skontaktować się z Vectrą w celu uzyskania publicznego adresu IP oraz przełączenia routera Technicolor CGA2121 w tryb bridge. Wiele osób potwierdza, że uzyskanie publicznego IP nie wiąże się z dodatkowymi kosztami, a czasami wymaga jedynie prośby do działu technicznego. Wskazówki obejmują również możliwość wyłączenia WiFi w routerze przez infolinię.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA