logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Viessman Vitodens 100: Regulacja mocy pompy obiegowej w celu eliminacji szumów w grzejnikach

Sankarz 29 Gru 2020 22:18 3150 2
REKLAMA
  • #1 19145811
    Sankarz
    Poziom 4  
    Witam, mam piec Vitodens 100 pracujący z instalacją na rurkach metalowych i grzejnikami. Wcześniej ta instalcja pracowała z kotłem węglowym, mimo zainstalowanej pompy działało to grawitacyjnie. Po wymianie kotła na Vitodens 100 instalacja stała się bardzo głośna, słychać szum przepływającej wody w grzejnikach. Układ odpowietrzony. Wg mnie pompa obiegowa w piecu Vitodens jest za mocna, czy jest możliwość zmniejszenia jej wydajność poniżej 72% bo z tego co wiem jest możliwość regulacji 72-100 niestety u mnie ustawienie 72% nadal nie wystarcza. Co ewentualnie mogę zrobić aby pozbyć się szumu w grzejniakch??
  • REKLAMA
  • #3 19147709
    Sankarz
    Poziom 4  
    Magister_123 napisał:
    Możesz pobawić się zaworem ale tylko na wyjściu z kotła (wyjście ciepłej wody na grzejniki).
    Dziwne jest to że instalacja szumi. Instalacja grawitacyjna to grube rury. Chyba że to mała instalacja.

Od pieca wychodzą rury 2 calowe, potem zestopniowene na 1 cal i do grzejników 0,5 cala
REKLAMA