logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Skoda Fabia 1.2 - Błędy w instalacji LPG STAG, modyfikacja węży Map sensora, strojenie parownika

kkla134 05 Sty 2021 00:13 4248 80
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak usunąć błędy instalacji LPG STAG w Skodzie Fabii 1.2 po przeróbce węży MAP sensora i regulacji reduktora?

Najpierw trzeba szukać usterki po stronie silnika/PB, bo jeśli błędy „uboga mieszanka” i „zbyt mały przepływ” wracają także na benzynie, to nie wygląda to wyłącznie na problem LPG [#19191372][#19201974] Sprawdź długoterminowe korekty w VCDS, pracę sondy lambda i szczelność dolotu; warto też wykluczyć nieszczelność wydechu przy kolektorze, bo wtedy sonda może pokazywać ubogo [#19201974][#19177996] W logach STAG MAP sensor i ciśnienie reduktora wyglądały w miarę stabilnie, więc sam reduktor nie dawał jednoznacznych spadków, a dla testu można podnieść cały mnożnik o 5–10 punktów [#19169456][#19201974] Jeśli gaz raz jest, a raz go nie ma po tankowaniu, sprawdź elektrozawór przy reduktorze — powinien być solidnie dokręcony i nie może latać [#19181569]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 19159825
    kkla134
    Poziom 7  
    Ocena: 56
    Witam posiadam skoda fabia 1.2 i mam problem z instalacją Stag .

Przerobiłem węzę do Map sensora bo gaz lpg nie chciał mi działać ale nadal coś nie pasuje .

Sprzęt Diagnostyczny takie błędy mi wyskakują na LPG .

Jeszcze zmniejszyłem ciśnienie na Parowniku i ustawiłem lpg mape według tego poradnika https://lpg-forum.pl/podstawy-strojenia-sterownika-lpg-t32594.html .

W załączniku zdjęcia screeny .

Proszę o pomoc
    Załączniki:
    • Skoda Fabia 1.2 - Błędy w instalacji LPG STAG, modyfikacja węży Map sensora, strojenie parownika czunik 2.PNG (357.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skoda Fabia 1.2 - Błędy w instalacji LPG STAG, modyfikacja węży Map sensora, strojenie parownika mapa gaz.PNG (363.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skoda Fabia 1.2 - Błędy w instalacji LPG STAG, modyfikacja węży Map sensora, strojenie parownika lpg czujnik map.PNG (277.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skoda Fabia 1.2 - Błędy w instalacji LPG STAG, modyfikacja węży Map sensora, strojenie parownika IMG_20210104_231741_1.jpg (2.78 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skoda Fabia 1.2 - Błędy w instalacji LPG STAG, modyfikacja węży Map sensora, strojenie parownika IMG_20210104_232316_1.jpg (2.26 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skoda Fabia 1.2 - Błędy w instalacji LPG STAG, modyfikacja węży Map sensora, strojenie parownika IMG_20210104_232308_1.jpg (2.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skoda Fabia 1.2 - Błędy w instalacji LPG STAG, modyfikacja węży Map sensora, strojenie parownika IMG_20210104_231736.jpg (2.83 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skoda Fabia 1.2 - Błędy w instalacji LPG STAG, modyfikacja węży Map sensora, strojenie parownika IMG_20210104_232320_1.jpg (2.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skoda Fabia 1.2 - Błędy w instalacji LPG STAG, modyfikacja węży Map sensora, strojenie parownika IMG_20210104_232324_1.jpg (2.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19160932
    kkla134
    Poziom 7  
    Dobrze mam zamontowany map sensor ?

Zamówiłem drugi map sensor na allegro .

Proszę o pomoc .
  • #3 19161390
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 884
    Trzeba pomierzyć map sensor choćby na te zwarcia bo tak jakoś otaśmowana jest przewód 4 pinowy.

A czy dobrze zamontowany to przecież ci nikt nie powie bo widać tylko sam map sensor a nie gdzie są przewody wpięte.

Wygląda też na to że nie tylko z gazem masz problem ale z głównym zasilanie na PB.
  • #4 19161414
    kkla134
    Poziom 7  
    Map sensor prąd osobny z akumulatora.

Zasilanie 12,50 v .
    1,17 v
    1,18v .
    0 masa .

Te błędy tylko na LPG wyskakuje jak skasuje i jadę na benzynę to jest ok .
  • #5 19161453
    enhanced
    Poziom 43  
    Ale o których błędach mówisz bo chyba nie tych z diagnostyka o EGR bo że ubogo na sondzie to rozumiem że na LPG ci wywala ale to czegoś ECU gazu brakuje i słabo sika gazem.

Sprawdź jak się zmienia ciśnienie w STAG przy przegazowaniu czy stoi na 0,33 czy spada i o ile bo może jest walnięty.

A czemu ma osobne zasilanie a nie normalnie z wtyczki z ECU gazu?
  • REKLAMA
  • #6 19161481
    kkla134
    Poziom 7  
    Ja do testów podałem prąd osobno żeby sprawdzić map sensor .

Chodzi o błędy z AC GAS SYNCHRO tam pisze czujnik ciśnienia gazu map sensor.

Dodam że zmniejszyłem ciśnienie na Parowniku z 1,40 bar do 1,10 bar żeby wyregulować instalacje i wykres mapa od 1,2 żeby się zaczynało .
  • #7 19161497
    enhanced
    Poziom 43  
    kkla134 napisał:
    Chodzi o błędy z AC GAS SYNCHRO tam pisze czujnik ciśnienia gazu map sensor.

No i masz sprawdzić i dane MAP z ac gaz synchro się zmieniają i w jakim kierunku.

Wstaw jeszcze screeny z zakładek z ustawieniami AC GAS SYNchro.
  • #8 19161504
    kkla134
    Poziom 7  
    Ok później podeślę .

Powiem jeszcze że gaz nie chciał działać i były 2 długie wężyki od map sensor i skróciłem te wężyki i skręciłem wszystko i wtedy gaz LPG ożył .
  • #9 19161522
    enhanced
    Poziom 43  
    Długość nie ma znaczenia, mam zamontowane długaśne w miarę przy obecnie ps-02 (ps-01 też był) i nie ma problemu, ważne żeby były szczelne bo od tego zależy właśnie czas reakcji przy jeździe na gazie.
  • #10 19161866
    kkla134
    Poziom 7  
    ok wężyki na pewną są szczelne na opaski są przykręcone .
  • REKLAMA
  • #11 19164751
    kkla134
    Poziom 7  
    Sprawdziłem przy dodawaniu gazu map sensor rośnie i spada i przy stałych obrotach np . 2000 trzyma około 0,25 .

Czas pracy wtryskiwaczy Gazu trochę wyższy niż Benzynowe .

Ciśnienie reduktora trochę wyższe niż w parametrach 1,10 bar .

W załączniku zdjęcia .
    Załączniki:
    • Skoda Fabia 1.2 - Błędy w instalacji LPG STAG, modyfikacja węży Map sensora, strojenie parownika IMG_20210107_022315.jpg (2.57 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skoda Fabia 1.2 - Błędy w instalacji LPG STAG, modyfikacja węży Map sensora, strojenie parownika IMG_20210107_022305.jpg (2.43 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skoda Fabia 1.2 - Błędy w instalacji LPG STAG, modyfikacja węży Map sensora, strojenie parownika IMG_20210107_022258.jpg (2.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skoda Fabia 1.2 - Błędy w instalacji LPG STAG, modyfikacja węży Map sensora, strojenie parownika 33.PNG (263.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skoda Fabia 1.2 - Błędy w instalacji LPG STAG, modyfikacja węży Map sensora, strojenie parownika 11.PNG (361.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skoda Fabia 1.2 - Błędy w instalacji LPG STAG, modyfikacja węży Map sensora, strojenie parownika Przechwytywanie.PNG (369.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skoda Fabia 1.2 - Błędy w instalacji LPG STAG, modyfikacja węży Map sensora, strojenie parownika 22.PNG (268.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 19167104
    kkla134
    Poziom 7  
    I jak ktoś coś doradzi mi ?

Dojechała mi map sensor z allegro dziś go zamontuje.
  • #13 19168487
    enhanced
    Poziom 43  
    I coś "nowy" map sensors zmienił? Nadal od razu wywala te błędy na LPG?
    Trzeba by wykreś dać (zapisać) z ac gas synchro - choćby ten z widoku mapy i to najlepiej z jazdy nie nie postoju z gazowaniem choć i ten coś może pokaże.
  • #14 19168670
    kkla134
    Poziom 7  
    Będę dopiero montować brak czasu.

Mechanizm wycieraczek przednich muszę zamontować bo się popsuł .

Później się odezwę jak wszystko ogarnę.

Nagranie z AC GAS SYNCHRO mapa włączę nagrywanie.
  • #16 19168736
    kkla134
    Poziom 7  
    ok zrobię tak jak pisałeś .

:)

Dodano po 4 [godziny] 34 [minuty]:

Podmienilem map sensor nagrałem silnik i podczas kalibracji uciekło ciśnienie Reduktor Parownika .

Chyba Parownik jest zmęczony .

Po kilku minutach wróciło ciśnienie .
    Załączniki:
    • Skoda Fabia 1.2 - Błędy w instalacji LPG STAG, modyfikacja węży Map sensora, strojenie parownika IMG_20210109_010255_1.jpg (3.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skoda Fabia 1.2 - Błędy w instalacji LPG STAG, modyfikacja węży Map sensora, strojenie parownika IMG_20210109_010457_1.jpg (2.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 19169371
    kkla134
    Poziom 7  
    Zrobiłem ponowną kalibrację i jazdę testową .

Na Benzyna dobrze jedzie samochód jest moc a na lpg trochę słabiej wchodzi na obroty .

Podczas jazdy Gaz działał nie wywaliło błędu map sensor nic tylko trochę słaby samochód na lpg jest .

W załączniku ten osc w rar zapakowany .
    Załączniki:
    • Desktop.rar (564.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skoda Fabia 1.2 - Błędy w instalacji LPG STAG, modyfikacja węży Map sensora, strojenie parownika Przechwytywanie.PNG (365.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 19169456
    enhanced
    Poziom 43  
    Na moje oko wygląda OK ten wykres tzn. wydajność reduktora patrząc po ciśnieniu jest stabilna - nie ma spadków jakiś znacznych ale to by ci też przelączyło na benzyne zgodnie z ustawieniami w programie.

MAP sensor też wychodzi poprawnie.

FIltr gazu fazy lotnej i ciekłej masz wymienione ostatnimi czasy? I filtr powietrza też myśle ogarnięty?

W MAPie dopasuj ją teraz żeby odchyłke zminimalizować - możesz się z boku na zakładke odchyłka przełączyć a potem dla testów podniósłbym cały wykres o 5 punktów w górę a nawet dla testu o 10 (całość wykresu mnożnika) i potestował czy coś pomogło.

Bieda bo nie masz podglądu sondy w programie bo nie nie podłączona, trzeba by podejrzeć jak się zachowuje na gazie i jak na benzynie podczas jazdy.

A i co tak słabo gazowany? ledwo kapkę ponad 2 tys obrotów? :)
  • #19 19169931
    kkla134
    Poziom 7  
    ok.

W nocy jechałem ciemno więc zbyt szybko nie jechałem .

Filtry lpg wymieniłem .

Mapa wykres od 1.2 się zacina jest dobrze ?

Jak kupiłem samochód to wykres zaczynał się od 1 i mapy były mega rozjechane .
  • #20 19171944
    kkla134
    Poziom 7  
    Witam ponownie ustawiłem mape gazu miałem problemy ale się udało.

Mam problem z check silnika 2 błędy.

Bank 1 system pomiaru paliwa system zbyt ubogi.

System recyrkulacji spalin zbyt mały przepływ.

Co mogę z tym zrobić ?
    Załączniki:
    • Skoda Fabia 1.2 - Błędy w instalacji LPG STAG, modyfikacja węży Map sensora, strojenie parownika gaz.PNG (371.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Skoda Fabia 1.2 - Błędy w instalacji LPG STAG, modyfikacja węży Map sensora, strojenie parownika xxxxxx.PNG (362.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #21 19171960
    enhanced
    Poziom 43  
    Te błędy to tylko na LPG czy na PB też?

Masz jak podejrzeć wskazania sondy lambda na żywo? JAK tak to podejrzyj jakie są wartości na PB i LPG choćby na postoju ale na zagrzanym oczywiście silniku.

Podnieś sobie teraz mnożnik o 5-10 pozycji w górę w programie od gazu.

Cytat:
    Bank 1 system pomiaru paliwa system zbyt ubogi.

System recyrkulacji spalin zbyt mały przepływ.

Jedno do sonda lamba za ubogo a drugi to coś z EGR - może przytkany trzeba by zajrzeć do niego choć to powinno wywalać na obu paliwach a nie tylko na LPG.

Jak masz jeszcze opcje to podejrzyj korekty długoterminowe bo wg tego się powinno ustawić LPG a wykres mnożnika to jest tak zgrubne ustawienie.
  • #22 19172065
    kkla134
    Poziom 7  
    Mam cały wykres w górę podnieść o 5-10 a teraz jest źle ?

A podniesienie w górę to potem jazda tylko na LPG ?

Kalibracje przepustnicy zrobię coś ma pomóc ktoś przykleił przepustnicę bo chciałem wyczyścić i nie da rady jej wyjąć.

Na benzynie i LPG wywala błędy pierw są w silniku nie widoczne i po parę km wyskakuje Check .

Na vcds mogę spróbować sprawdzić odczyty sondy lambda dodam że sonda lambda kable były urwane i polutowałem te kable .

Zawór EGR jest osobno ? To mogę go zdemontować i przeczyscic ?

Dodano po 44 [minuty]:

Zdemontowałem EGR wyczyszcze i złoże ponownie .

Jak by padł EGR to by był błąd że EGR brak sygnału coś takiego ?
    Załączniki:
    • Skoda Fabia 1.2 - Błędy w instalacji LPG STAG, modyfikacja węży Map sensora, strojenie parownika IMG_20210110_133410.jpg (2.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 19172646
    kkla134
    Poziom 7  
    W środku gdzie przepustnica mega dużo nagaru jakoś wyczyście to przedmuchami sprężarką.

Jakiś debil idiota przykleił przepustnicę silikonem i nie da rady zdemontować utrudnił mi pracę eh .

Dodano po 8 [godziny] 31 [minuty]:

Może mi ktoś powiedzieć dlaczego raz jest gaz a raz nie ?

Pojechałem na stację paliw na LPG tankuje i wracam zapłaciłem samochód odpala i gaz LPG już nie działa brak ciśnienia brak gazu eh i po 10 km na benzynie chwila przerwa i załapał gaz wróciło ciśnienie.

Co może być nie tak skoro Reduktor podobno ok ?
  • #25 19176221
    kkla134
    Poziom 7  
    Instalacja z 2013 roku Stag 4 Eco więc taka stara nie jest .

Patrzyłem tam kable i są całe wszystko.

Gdyby bezpiecznik od gazu nie łączył to by centralka LPG nie świeciła.
  • #26 19176240
    enhanced
    Poziom 43  
    Jak reduktor tyle ma lat to raczej z niego pożytku nie ma za wiele. Ale nie byłbym pewny że to nie reduktor gubi ciśnienie tylko map sensor traci sygnał.
    Trochę watpliwe żeby reduktor tak losowo działał a podczas loga co zrobiłeś nie było problemów. Powinien walić non stop brakiem ciśnienia.

Tutaj wiele rzeczy może być do roboty. Nawet z komputerem gazowym włącznie.
  • #27 19176311
    kkla134
    Poziom 7  
    Map sensor wymieniłem więc on jest ok.

Map sensor działa jak nie ma ciśnienia włączę zapłon i pokazuje 0,99 bar .

Mi się wydaje że te błędy sonda lambda i EGR coś .

Dziś byłem się przejechać i po 50 km zatrzymałem się na przystanku i zgasiłem błędy podłączyłem interfejs diagnostyczny i skasowałem te 2 błędy i potem samochód odpalam i gaz LPG już nie działa.

Wczoraj na stacji paliw to tylko gaz zatankowałem i przestał też działa było słabe ciśnienie około 0,70-,080 bar a na takim ciśnieniu nie chce chodzić gaz .
  • #28 19176335
    enhanced
    Poziom 43  
    Nadal EGR i sonda lambda wyskakuje? No to szkoda silnika jak na PB też to leci szczególnie sonda na ubogo bo i gaz się nie polepszy no chyba że mu podbijesz mnożnik no ale to trzeba ogarnąc PB a potem GAZ będzie Ok.

Możliwe że reduktor ale ja bym tak do końca nie wykreślał map sensora. Ale reduktor to chociaż byś musiał rozebrać i zobaczyć stan a jak nie to zestaw naprawczy lub nowy nie używany kupić identyczny.

A może ci się na stacji któryś z elektrozaworów nie załączył?
  • #29 19176369
    kkla134
    Poziom 7  
    Jak sprawdzić elektrozawór ?

Wczoraj jak próbowałem załączyć gaz to było słychać cykanie otwieranie zaworu .

Sonda lambda i EGR na allegro chce kupić .

EGR nie chce mi przejść kalibracja wywala błąd 1 raz się udało zrobić kalibracje a dalej tylko błąd błąd.

Dodano po 5 [minuty]:

Jeszcze raz nagram OSC ale tylko na LPG jazda bo te poprzedni to było benzyna a potem LPG .
  • #30 19176452
    enhanced
    Poziom 43  
    Elektrozawór dostaje plus i minusa i otwiera się czyli puszcza gaz.

Nie wiem czy jest sens kupna EGR i sondy - pomierz czy sonda w ogóle coś reaguje czy stoi lub niemrawo się rusza i wtedy można myśleć. Co do EGR to da się żyć raczej.
    Bardziej się kolktorem dolotowym martw czy też nie zasyfiony.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik Skody Fabii 1.2 zgłasza problemy z instalacją LPG STAG, w tym błędy związane z czujnikiem MAP oraz regulacją parownika. Po modyfikacji węży czujnika MAP i zmniejszeniu ciśnienia na parowniku, problemy z działaniem LPG nadal występują. Użytkownik wymienia czujnik MAP, ale błędy związane z ubogą mieszanką i przepływem spalin nadal się pojawiają. W trakcie dyskusji poruszane są kwestie związane z diagnostyką, regulacją ciśnienia, a także wymianą zaworu EGR i sondy lambda. Użytkownik zauważa, że po wymianie sondy lambda silnik działa lepiej, ale błędy nadal wracają, co sugeruje możliwe nieszczelności w układzie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA