logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] 2.0DTI Y20DTH - OPEL, wyciek płynu chłod., uszczelka pokrywy łańcucha rozrządu

gustawo2 05 Sty 2021 10:44 4734 3
REKLAMA
  • #1 19160243
    gustawo2
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Dzień dobry,
    Chyba zacznę od tego, że przejrzałem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2318794.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2949685.html#14614604

Silnik cieknie spod pokrywy z przestrzeni wokół pompy wody, otworem za śrubą napinacza łańcucha:
    2.0DTI Y20DTH - OPEL, wyciek płynu chłod., uszczelka pokrywy łańcucha rozrządu

Dokładniejsze zdjęcia poglądowe zdjętej pokrywy z zaznaczeniem miejsca przecieku, uszczelki + rysunek złożeniowy:
    2.0DTI Y20DTH - OPEL, wyciek płynu chłod., uszczelka pokrywy łańcucha rozrządu 2.0DTI Y20DTH - OPEL, wyciek płynu chłod., uszczelka pokrywy łańcucha rozrządu 2.0DTI Y20DTH - OPEL, wyciek płynu chłod., uszczelka pokrywy łańcucha rozrządu

Wyciek jest spory, kropla co minutę, szczególnie jak silnik jest ciepły. Planowana jest wymiana uszczelki pokrywy, jednak widać pewne problemy:
    1. Uszczelka jest dzielona, ale ma łącznik. Czy da się to podłożyć i zrobić dobrze bez rozpinania łańcucha (przecięcie, itp.)?
    2. Góra pokrywy jest przyciśnięta pod głowicą i skręcona z nią na małe śruby. Czy trzeba ruszać głowicę + uszczelkę? Czy da się pokrywę podłożyć i przykręcić bez ruszania głowicy i uszkadzania uszczelki głowicy (nie chcę iść w koszty)?
    3. Czy jest sens eksperymentować z uszczelniaczem do chłodnic przy nieszczelności obok wirnika pompy wody?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19160916
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19161829
    gustawo2
    Poziom 11  
    Rozeznałem trochę temat. Są dobre poradniki drukowane po angielsku z wydawnictwa Haynes. Z tym, że pracują tam na silniku bez głowicy (bez górnego łańcucha) i miski. W takiej konfiguracji wg tej książki:
    Ad 1. Uszczelkę można podłożyć pod łańcuchy wał-pompa wtryskowa po zluzowaniu koła na pompie paliwa. Nie wiem, czy będzie wystarczająco miejsca z nieodkręconą głowicą.
    Ad 2. W poradniku się tego nie dowiedziałem... ale jest to wykonalne, dowodem na to jest film "Vectra B wymiana pompy wtryskowej i ustawienie łańcucha rozrządu" użytkownika Marco Kra: https://www.youtube.com/watch?v=RO4sjJKkHnE Wiadomo, że nie jest to idealne rozwiązanie z uwagi na kołki ustalające pokrywę i konieczność wciskania jej pod głowicę.
    Ad 3. Stwierdziłem, że nie ma nic do stracenia i przy tej wielkości wycieku 400ml/100km zaryzykuję uszczelniacz. Sprawdziłem płynem na CO2 i rurką fermentacyjną, czy uszczelka pod głowicą nie dmucha. Potem użyłem 70ml Kuhler Dichter K Pro-line (białe mleczko, puszka 250ml/40l). Zaślepiłem nagrzewnicę (łatwo dostępny wąż pod przepływomierzem). Przestało lecieć, dla pewności zrobiłem kilkadziesiąt kilometrów. Płyn wymieniłem, odetkałem nagrzewnicę, nie dodałem ponownie uszczelniacza. Wymienię jeszcze korek na zbiorniczku płynu na markowy, który powinien utrzymywać 1,2bar - teraz mam zamiennik HP. Operacja zakończona sukcesem.
  • #4 19182295
    gustawo2
    Poziom 11  
    Dobra naprawa wymaga ściągnięcia miski i głowicy. Wyciek uszczelniony LIQUI MOLY PRO-LINE Kuhler Dichter K.
REKLAMA