logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Częstotliwościomierz PIC16f84A nie działa (czarne kwadraciki)

xpira 05 Sty 2021 19:45 486 6
REKLAMA
  • #1 19161319
    xpira
    Poziom 25  
    Ocena: 108
    Zbudowałem taki częstotliwościomierz: https://sites.google.com/site/vk3bhr/home/fm2 po złożeniu układu i zaprogramowaniu PIC16f84A na wyświetlaczu ukazało się pół linij czarnych kwadracików zamiast częstotliwości(niezależnie od tego czy pic siedzi w podstawce). Układ został sprawdzony i wszystkie połączenia są dobre.
    PIC programowałem Na starym laptopie z windows xp w WINPIC za pomocą programatora DL4YHF jako programator ustawiłem JDM. Przy próbie otworzenia hexa pokazuje się błąd danych linia 1(pokazany na zdjęciu poniżej). Jak zrobię kopiuj wklej plik się otwiera. Programator i program działają gdy zrobi się zapis i odczyt dane zostają na mikro kontrolerze. hex z strony internetowej wkleiłem do pliku notatnik później pobrałem z internetu jakiś hex wyrzuciłem zawartość i wkleiłem hex ze strony(link do hexa: https://sites.google.com/site/vk3bhr/home/fm2/hex ).
    Co jest uszkodzone wyświetlacz czy HEX? Ewentualnie jak by ktoś mógł poprawić ten hex i wysłać jako plik hex.
    Częstotliwościomierz PIC16f84A nie działa (czarne kwadraciki) Częstotliwościomierz PIC16f84A nie działa (czarne kwadraciki)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19161449
    xpira
    Poziom 25  
    Kręciłem potencjometrem od kontrastu mam wstawiony potencjometr 20 kΩ. czytałem, że takie objawy spowodowane są brakiem inicjalizacji.
    Spróbuję jeszcze wymienić potencjometr na 10 kΩ.

Wymiana potencjometru nic nie dała dalej są kwadraciki można regulować tylko ich jasność. Cyferek niema przy żadnym położeniu potencjometru.
  • REKLAMA
  • #4 19161800
    rubik123
    Poziom 21  
    Ocena: 111
    To jest wina pliku. W załączniku podaję plik .asm. Może ktoś na forum Ci skompiluje do hex.
    Załączniki:
    • count.zip (9.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #5 19162336
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    To wina tego .hex ze strony autora (nie ten format) i prawdopodobnie wina Twojego "programatora". Załączony plik programuje poprawnie.
    Załączniki:
    • czestotl.hex (6.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 19162776
    xpira
    Poziom 25  
    Gienek napisał:
    To wina tego .hex ze strony autora (nie ten format) i prawdopodobnie wina Twojego "programatora". Załączony plik programuje poprawnie.

Plik działa, mikrokontroler zaprogramował się bez żadnych problemów. Bardzo dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #7 19163128
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Doświadczony forumowicz powinien wiedzieć, że w takiej sytuacji wystarczy tylko kliknąć "pomocny post".

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował częstotliwościomierz oparty na mikrokontrolerze PIC16f84A, jednak na wyświetlaczu pojawiły się czarne kwadraciki zamiast odczytu częstotliwości. Po sprawdzeniu połączeń i programowaniu mikrokontrolera, problem okazał się związany z plikiem .hex, który był nieprawidłowy. Użytkownik otrzymał poprawny plik .asm, który został skompilowany do formatu .hex, co rozwiązało problem. Dodatkowo, użytkownik próbował regulować kontrast wyświetlacza, co nie przyniosło efektu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA