logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z miernikiem częstotliwości na PIC 16f84

marekgr1 12 Lut 2006 20:51 2628 11
REKLAMA
  • #1 2294864
    marekgr1
    Poziom 18  
    Ocena: 40
    Wykonałem miernik częstotliwości według ponizszego schematu i jest coś nie tak.Miernik ten raz się uruchamia i da się wejść do menu a raz całkiem nie reaguje.Przeprogramowałem juz 3 razy pica i nadal to samo.Jak na wyswietlaczu ledwo co widać to wtedy da się wejść do menu a jeśli dobrze wyswietlacz wyswietla to wcale nie reaguje. .Sprawdziłem wszystkie połączenia i są OK .Znalazłem na tym schemacie błąd polegajacy na tym iż nie ma na nim podłączenia zasilania do PIC-a(+,-). Podłączyłem je i miernik tak się zachowuje jak powyżej opisałem bo przedtem był całkiem martwy .Może są jeszcze jakieś błędy a może ktos go wykonał proszę o porady .
    Załączniki:
    • citac1300_sch.pdf (13.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2509965
    bihop
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Jestem ciekawy czy miernik ruszył. Mam zamiar taki miernik zrobić. Czy jest dostępny wsad do PIC , i jakaś stronka z opisem ?
  • #4 2510132
    waldix

Poziom 18  
    Ocena: 21
    Ja wykonałem ten miernik i działa. Nie wiem czy posiadasz projekt płytki do niego bo na płytce wszystko jest w porządku i miernik rusza od pierwszego razu. Widocznie gdzieś coś przeoczyłeś.
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    Aleja Pokoju 11, Sieradz, 98-200 | Tel.: 500 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.serwis.cba.pl
  • REKLAMA
  • #5 2510184
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 2510450
    bihop
    Poziom 12  
    Gdzie można znaleźć opisy tego projektu.
  • REKLAMA
  • #8 2598129
    bihop
    Poziom 12  
    Wykonałem taki miernik , nie bardzo chciał działać a w zasadzie wyświetlać (pokazywał głupoty). Dałem 10nF na zasilaniu przy samej płytce wyświetlacza i to pomogło (mimo że na druku miernika też są kondensatory). Teraz działa OK z małym ale. Przy przełączeniu na funkcję pomiaru do 1,3G od razu pokazuje już jakąś wartość (śmieci) a nie zera jak to jest przy funkcji do 30Mhz. Po podaniu sygnału z generatora pokazuje już raczej poprawnie. Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem , może on już tak ma , albo coś u mnie nie tak. Na stronie projektu (link podany w jednej z wiadomości powyżej) załączyłem zdjęcie układu.
  • #9 2598189
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Ten preskaler SAB już tak ma, że bez sygnału na wejściu wbudza się i generuje bzdurną częstotliwość.
  • #10 2598371
    bihop
    Poziom 12  
    Czy można zamiast niego zastosować inny (odpowiednik) preskaler , który się nie wzbudza ?
  • #11 2598456
    waldix

Poziom 18  
    Ocena: 21
    U mnie też się wzbudza ale mi to nie przeszkadza. Można zastosować inny preskaler ale po co. Inny może się nie wzbudzać ale okupione będzie to zapewne mniejszą czułością wejściową. SAB jest tani i łatwo dostępny, ja u siebie nic nie zmieniałem. Po podaniu sygnału wejściowego te "śmieci" znikają i wyświetlana jest poprawna wartość. Po drugie takie śmieci pokazują że preskaler działa poprawnie (gdyby ktoś przez przypadek przesadził ze zbyt dużym z napięciem wejściowym).
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    Aleja Pokoju 11, Sieradz, 98-200 | Tel.: 500 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.serwis.cba.pl
  • #12 2598622
    bihop
    Poziom 12  
    Czyli to typowy objaw nie mający wpływu na prawidłowość wskazań. Układ działa , zaliczam go sobie jako poprawnie wykonana konstrukcja. Teraz tylko obudowa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy miernika częstotliwości opartego na mikrokontrolerze PIC 16F84, który działa niestabilnie – czasami uruchamia się i pozwala wejść do menu, a innym razem nie reaguje. Po wykryciu i poprawieniu braku podłączenia zasilania do PIC-a, miernik nadal wykazuje opisane zachowanie. Wskazano konieczność sprawdzenia rezonatora kwarcowego oraz kondensatorów C8 i C9. Jeden z użytkowników zasugerował dodanie kondensatora 10nF przy zasilaniu wyświetlacza LED, co poprawiło stabilność działania. W trybie pomiaru do 1,3 GHz miernik pokazuje wartości zakłócające (tzw. "śmieci") bez sygnału wejściowego, co jest typowym efektem wzbudzania się preskalera SAB. Preskaler ten generuje fałszywe częstotliwości przy braku sygnału, jednak po podaniu sygnału pomiary są poprawne. Zastosowanie innego preskalera jest możliwe, ale może obniżyć czułość wejściową. Ogólnie konstrukcja jest uznana za poprawnie wykonaną, a problem z "śmieciami" jest charakterystyczny dla używanego preskalera i nie wpływa na prawidłowość pomiarów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA