logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Porównanie zasięgu sieci LTE: Plus, Play, T-Mobile, Orange - wybór operatora i sprzętu

PiexaAP 07 Sty 2021 10:32 1836 17
REKLAMA
  • #1 19165021
    PiexaAP
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam.
    Jestem skazany póki co na internet LTE. teraz jestem w Plusie, ale tu gdzie się przeprowadziłem Plus ma dalej nadajniki i jest ich mniej niż u pozostałych... na tarasie od strony zachodniej sprawdzając przez telefon mam ping 30ms, download - średnio 25mbit/s (dochodziło do 40), upload to ok 5mbit/s... Załączam mapki z BTSami.
    PLUS
    Porównanie zasięgu sieci LTE: Plus, Play, T-Mobile, Orange - wybór operatora i sprzętu
    Play
    T-Mobile
    Orange

Wydaje mi się , ze Play to będzie najlepsze rozwiazanie, z anteną która dobiera najmniej "zatłoczony" nadajnik...
  • REKLAMA
  • #2 19165140
    Dziadu1984
    Poziom 8  
    Jeśli chodzi o Play. to radziłbym sprawdzić stabilność łącza.
    Sam mam problem teraz z ustawieniem routera na t-mobile. Ale mając dość blisko BTS Play -> miałem internet mobilny który działa podobnie do ery (z limitami przesyłu danych) ale czasem 2-3 razy na dobę internet się restartował. A internet był w centrum miasta...

Nauczony własnymi błędami dokonałbym najpierw sprawdzenia jakości sygnału na jakimś pre-paid ....
  • REKLAMA
  • #3 19165185
    PiexaAP
    Poziom 4  
    Ok, tylko czy wystarczy, ze wsadzę kartę operatora do telefonu i sprawdzę speedtestem o różnych porach dnia?
    Czy jakieś dane np. z Net Monster też mam sprawdzać?
    Stawiałem na Play bo ma lepsze oferty, w sensie większe pakiety GB od pozostałych (internet domowy)
    - T-Mobile: 300GB za 80 zł/mies z urządzeniem od T-Mobile.
    - Orange - 260GB za 60 zł/mies
    - Play - ma coś takiego jak NETBOX, za 80 zł mam 400GB, Router Huawei cat.12 z anteną dookólną.
  • REKLAMA
  • #5 19165216
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5810
    Daruj sobie te mapki z tymi chmurkami od handlarza elektrosmieciami, pokaż screena z aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl na telefonie z karta Plusa i speedtest, test na zewnatrz. Plus to FUP więc sobie i tak nie poszalejesz.Plus ma LTE2600+1800+900 na kominie Colgate w Hipolitowie, a Długa Kościelna to stacja z tymi pasmami plus TDD LTE2600. Ale sprawdziłbym Play, Hipolitow 4 pasma LTE w agregacji, tak samo w Koniku i Długiej Kocielnej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 19165228
    Dziadu1984
    Poziom 8  
    matek451 napisał:
    Daruj sobie te mapki z tymi chmurkami od handlarza elektrosmieciami, pokaż screena z aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl na telefonie z karta Plusa i speedtest, test na zewnatrz. Plus to FUP więc sobie i tak nie poszalejesz.Plus ma LTE2600+1800+900 na kominie Colgate w Hipolitowie, a Długa Kościelna to stacja z tymi pasmami plus TDD LTE2600. Ale sprawdziłbym Play, Hipolitow 4 pasma LTE w agregacji, tak samo w Koniku i Długiej Kocielnej.

Czy jest jakaś aplikacja do takich pomiarów na ios ?
  • #7 19165478
    PiexaAP
    Poziom 4  
    Screeny z Plusa, mierzone z kilku stron domu na wysokości ok 3 metrów. Porażka.
    Porównanie zasięgu sieci LTE: Plus, Play, T-Mobile, Orange - wybór operatora i sprzętu Porównanie zasięgu sieci LTE: Plus, Play, T-Mobile, Orange - wybór operatora i sprzętu Porównanie zasięgu sieci LTE: Plus, Play, T-Mobile, Orange - wybór operatora i sprzętu Porównanie zasięgu sieci LTE: Plus, Play, T-Mobile, Orange - wybór operatora i sprzętu
  • REKLAMA
  • #8 19165565
    matek451
    Poziom 43  
    A dlaczego porażka, jak wygladaja prędkości wieczorem, w tescie połączenie agregacja LTE2600+1800, sygnał słaby na 2600MHz i nieco lepszy na 1800MHz z BTS-a w Długiej, dodatkowo podobne parametry sygnału na tych pasmach z Hipolitowa, antenę kierunkowa mozna wymusić kazdy z nich po kolei i wybrać mniej obciążony.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 19165589
    PiexaAP
    Poziom 4  
    Według opisów parametrów. linka podanego wcześniej:
    "mniej niż -100 [mniej niż RSRP40] - bardzo źle praktycznie nie da się pracować." u mnie jest od -106 do -110 wiec według tego to porażka:)
    Tp pomiar oczywiście na telefonie, nie wiem jak byłoby z anteną. Spróbuje jeszcze z Playem.
  • #10 19165620
    matek451
    Poziom 43  
    A co to ma za znaczenie, to testy a ta lokalizacja i tak wymaga zastosowania anteny zewnętrznej, niezaleznie od operatora. Poza tym analiza danych z aplikacji wymaga wiedzy oraz danych dotyczacych okolicznych stacji bazowych operatorów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 19174238
    PiexaAP
    Poziom 4  
    Hej, sprawdzałem ostatnio tez Play. Załączam zrzuty. Ogólnie działał trochę szybciej jeśli chodzi o speedtesty, ale nie była to różnica zbyt duża (kilka Mb/s).
    Porównanie zasięgu sieci LTE: Plus, Play, T-Mobile, Orange - wybór operatora i sprzętu Porównanie zasięgu sieci LTE: Plus, Play, T-Mobile, Orange - wybór operatora i sprzętu Porównanie zasięgu sieci LTE: Plus, Play, T-Mobile, Orange - wybór operatora i sprzętu

Downloady w granicach 30-40 Mbit/s, uploadu słabe bo max 1 Mbit/s, a przeważnie 0,3 - 0,4, pingi ok 12-20 ms. Czy ten Play będzie lepszy od Plusa? Jaki sprzęt (antena, router) byłby dobry? Mam w planach światłowód, ale to za ok 2 miesiące, a do tego czasu muszę w domu jakoś pracować zdalnie razem z innymi domownikami (w tym szkoła zdalna) bo teraz niestety internet z telefonów się do tego nie nadaje.
  • #12 19177238
    PiexaAP
    Poziom 4  
    Jestem laikiem, ale z tego co na zrzutach jest to najlepszy wydaje mi się ten bts w Starym Koniku MAZ:MIN4402 bo obsługuje LTE na 4 pasmach i mam tam najlepsze parametry sygnału. Jest ode mnie ok. 2,2 km. Jak antena zewnętrzna byłaby do niego najlepsza?
  • #13 19177324
    matek451
    Poziom 43  
    W Play masz dostęp do 3 stacji z 4CC CA, telefon skacze po nich ale to nie problem bo antena kierunkowa i tak wymusis konkretny, na 2 m-ce to karta Virgin Mobile za 5 zł i na niej 100GB za darmo do 31.03, ilość kart po 5 zł ile chcesz, kupujesz, rejestrujesz , podpowiem co dalej.
    Antena Dual LTE1800-2600MHz ale podstawa jest najpierw router.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 19178198
    PiexaAP
    Poziom 4  
    Ok, tylko jaka antena byłaby ok? Z tego co widzę dualne LTE są różne pod względem wyglądu, parametrów, ceny... Co do routera to najlepiej jakbym mógł go potem wykorzystać gdy bede miał swiatłowód, np jako router wifi na jednej kondygnacji, wiec fajnie gdyby miał dobre parametry wifi.
  • #15 19178338
    matek451
    Poziom 43  
    Jak będziesz miał światłowód to router LTE sprzedasz, nie ma z tym problemu, to chodliwy towar a opcje zależą od budzetu. Antena Dual LTE1800-2600MHz z Cybertecha to koszt około 200 zł, a router z agregacją 2 pasm LTE czyli B535 około 300 zł, B818 agregujacy 4 pasma w QAM256 od 600 zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 19179561
    PiexaAP
    Poziom 4  
    Nie wiem skad ta cena za ten router 300 zl, widze minimum za 400 zł np. w Play, tylko czy jak kupie w Play to karta z Virgin Mobile mi na tym pojdzie? W elektromarketach jest za 499..
  • #18 19179984
    PiexaAP
    Poziom 4  
    A ok, nawet nie widziałem ze cos takiego jest jak outlet... juz za późno bo wziąłem nowego, trudno. Dzięki wszystkim za pomoc, router juz idzie jeszcze dokupię antenę i będę kombinował:) Jeszcze tylko pytanie co do anteny - w cybertechu mają jeden model pod 1800-2600 ale w dwóch wersjach - zwykła i ze złączem Nż w obudowie. Którą brać?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik porównuje zasięg sieci LTE czterech operatorów: Plus, Play, T-Mobile i Orange, w kontekście swojej lokalizacji. Obecnie korzysta z Plusa, ale zauważa, że zasięg jest słabszy niż u konkurencji. Wskazuje na prędkości pobierania i wysyłania oraz ping, które są niezadowalające. Użytkownicy sugerują przetestowanie stabilności łącza Play, a także sprawdzenie jakości sygnału za pomocą aplikacji Net Monster. Wskazują na potrzebę zastosowania anteny zewnętrznej dla lepszego sygnału. Użytkownik rozważa zakup routera i anteny, które będą mogły być używane również po przejściu na światłowód. Wskazano na różne modele routerów i anten, a także na oferty operatorów, które różnią się pakietami danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA