logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet LTE w miejscu o słabym zasięgu - jakiego operatora wybrać?

flap777 11 Gru 2018 10:39 1575 8
REKLAMA
  • #1 17619336
    flap777
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam.
    Kończy mi się umowa internetu LTE Plusa. Obecnie posiadam zestaw ODU-IDU ( w okresie próbnym chodził bez zarzutu - łapał prędkości 2-3mb/s, po 1-2 miesiącach zaczął chodzić dużo gorzej i nie miałem już możliwości zwrotu).
    Obecne parametry z użyciem ODU-IDU w mojej lokalizacji na paśmie 1800mhz to:
    RSRP -112 dBm
    RSRQ -17 dB
    RSSI -88 dBm
    Moje współrzędne: 51.125336, 22.004906
    Na pewno rezygnuję z tego zestawu ODU- IDU, natomiast nie wiem czy zmieniać operatora czy nie.
    Który operator w moim przypadku będzie najlepszy?
    Wcześniej używałem zewnętrznej anteny dualnej : https://www.cybertech.com.pl/p130,antena-dualna-lte-4g-15dbi-do-huawei-e3272-e3372-mimo.html
    Pobieranie na tej antenie wahało się między 2-4mb/s, jednak połączenie było niestabilne, niestety często rozłączało.
    Z góry dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam,
    flap777
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17619599
    nnd_newbie
    Poziom 2  
    Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ale wydaje się, że Plus najgorszy (patrz Analiza). Najwięcej częstotliwości Lte ma u ciebie Play, reszta po 1800Mhz (wg BTSearch)

Działanie wstępne (możesz pominąć i przejść do Analizy ):
    1) Sprawdź na BTSearch jakie BTSy masz w pobliżu i na jakich częstotliwościach rozsiewają.
    2) Kup startery 4 sieci. Wejdź, na dach z telefonem i aplikacją Network Cell Info. Sprawdź jaką masz jakość sygnału, od jakiego providera, z którego BTSa. Im więcej pomiarów zrobisz tym lepiej. Rozejrzyj się gdzie masz jakie przeszkody terenowe.
    3) Wstępnie kup antenę pod częstotliwość w której masz najlepszy zasięg.

Analiza:
    Na moje oko najbliższe BTSy od wszystkich 4 sieci masz w Opolu Lubelskim. Jeden dalszy od Plusa w Ożarowie Drugim
    1) Play Opole Lubelskie daje LTE po wszystkich pasmach: LTE2600, 2100, 1800 i 800
    2) T-Mobile i Orange Opole Lubelskie - tylko LTE 1800
    3) Plus Opole Lubelskie - bez Lte, Aero2 (czyli Plus) Ożarów Drugi - LTE1800

Ja bym przetestował Play Netbox (IDU/ODE) bo odległość 2km powinna dać radę. Albo antenę kierunkową do agregacji 1800-2600MHz np. https://www.cybertech.com.pl/p173,antena-dualna-lte-a-4g-17dbi-mimo-1800-2600mhz.html i TMobile (mają dobrą ofertę z ruterem Huwaei B525-s albo B529) albo Play. W wersji minimum antenę tylko pod 1800Mhz, bo to chyba najpowszechniejsze pasmo w Twojej okolicy.

Pamiętaj, że:
    1) Dane na BTSearch mogą być nieaktualne, dlatego tak ważne są pomiary.
    2) Różne rutery mają różne złącza, kup antenę z takimi złączami jak potrzebujesz.
    3) Długość kabla antenowego ma znaczenie. Im krótszy, tym lepszy. Lepiej postaw ruter blisko dachu/anteny.
    3) Na większości smartfonów nie możesz wymusić pasma. Więc co najwyżej odczytasz jaką masz siłę sygnału dla pasma które wybrał Twój telefon (ale to powinno być wystarczające, żeby ustalić na których pasmach masz najlepszą siłę sygnału)
    4) Oprócz siły sygnału, ważne jest też obciążenie BTSa. Ale tego nie sprawdzisz od ręki. Trzeba kilka dni poużywać.
    5) Dlatego tak ważne jest że zarówno antenę jaki i ruter możesz odesłać w ciągu 14 dni. W tym czasie możesz potestować wszystkie sieci.

Jak ja bym zrobił:
    Od razu zamówiłbym TMobile Internet Domowy 60 i antenę 1800-2600 MHz. Zamontowałbym wszystko. Wszystkie BTSy są w jednym kierunku więc powinno wystarczyć raz ustawić antenę. Potestowałbym 3-4 dni każdą sieć, a na koniec podjął decyzję.
  • Pomocny post
    #3 17619632
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5808
    Jak wyglądają obecnie speedtesty DL/UL wieczorem w Plusie? To od początku działało tragicznie, zresztą przy takich parametrach sygnału nie miało prawa działać inaczej. Najbliższy BTS z LTE1800aero2 i LTE900 w Opolu Lubelskim, około 4km od ciebie. Plus w wielu lokalizacjach to nieporozumienie , sieć LTE1800 jest przeciążona a zasięgowe LTE900 tylko na 5MHz więc z założenia wolne. Na dodatek IDU-ODU100/200 na nim nie działa. W tej lokalizacji korzysta się z Play, BTS przy Kwiatowej 47D w Opolu, na nim LTE2600, LTE2100, LTE1800 i LTE800 z agregacją. Zrób test Play na zewnątrz na ich karcie na telefonie LTE z aplikacją network Cell info i pokaż zakładkę DANE, zrób speedtest. Tak samo z Plusem. Jeśli chodzi o T-Mobile i Orange to mają BTS Networks Fabryczna 23 z potwierdzonym wspólnym LTE1800 i każdy swoje 3G na UMTS2100HSPA+DC na nim. Na Fabrycznej 40 jest pozwolenie na wszystkie pasma ale nie wiadomo czy działa. Sprawdź też i tych operatorów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 17619700
    mariusz689
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Wydaje się że Play będzie działać najlepiej. W Tmobile było ostatnio sporo modernizacji i jeszcze dane nie są zaktualizowane, być może na tym nadajniku działa już tmobile lte800. W tmobile biorąc internet domowy np. do 20mega można sobie ustawić sztywno (za pomocą aplikacji na telefonie + router huawei b525) 3G 900Mhz i wtedy też będzie nielimitowany internet.
  • #5 17619800
    flap777
    Poziom 9  
    Dzięki wielkie za odpowiedzi.
    Kupie jutro startery , posprawdzam za pomocą tej aplikacji jakość sygnału i wstawię wyniki pomiarów w poście. Mam nadzieje, że sygnał od któregoś operatora będzie ok ;)
    Pozdrawiam,
    flap777
  • REKLAMA
  • #6 17625367
    flap777
    Poziom 9  
    Zrobiłem próby 3 operatorów na aplikacji Network Cell Info Lite. Pomiary robiłem przed domem, nie na dachu i niestety dosyć starym telefonem Huawei P7-L10 (który chyba nie obsługuje pasma LTE 2600). Poniżej wstawiam screeny z zakładki dane, najlepsze jakie udało mi się uzyskać pod względem RSRP
    Internet LTE w miejscu o słabym zasięgu - jakiego operatora wybrać? Internet LTE w miejscu o słabym zasięgu - jakiego operatora wybrać? Internet LTE w miejscu o słabym zasięgu - jakiego operatora wybrać? Internet LTE w miejscu o słabym zasięgu - jakiego operatora wybrać? Internet LTE w miejscu o słabym zasięgu - jakiego operatora wybrać? Internet LTE w miejscu o słabym zasięgu - jakiego operatora wybrać?
    W speedtescie najlepsze wyniki miało Orange i T-mobile (bardzo podobnie download około 15mb/s), play wyszedł dosyć słabo bo tylko 4mb/s.
    W sobotę będę miał dostęp do nowszego telefonu z androidem który na pewno obsługuje wszystkie pasma LTE i zrobię jeszcze testy tych sieci na nim.
    Która z tych sieci póki co wyszła najlepiej w Network Cell Info?
    Pozdrawiam,
    flap777
  • REKLAMA
  • #7 17625426
    matek451
    Poziom 43  
    Speedtesty bez jakiegokolwiek znaczenia, wykonane o 15 gdy na BTS-ach hula wiatr a nie użytkownicy. Liczą się tylko te po 19. W Play cudów nie ma bo połączenie na wolnym z założenia LTE800 działającym tylko na 5MHz pasma z BTS-a Kwiatowa 47D w Opolu, sygna dość słaby,w Play liczą się tylko pasma LTE1800, LTE2100 ( obydwa na 10MHz) a przede wszystkim LTE2600 pracujące na 20MHz pasma. Orange i T-Mobile z Fabrycznej 40, trudno powiedzieć ale to u każdego własne LTE800( na 10MHz pasma). Sygnał podobny jak w Play. Powtórz testy wieczorem, spróbuj połączyć się z LTE180/LTe2100 w Play, możliwe że wyżej ci się uda. Podobnie jak z NetWorks LTE1800 dla Orange czy T-Mobile.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 17625554
    flap777
    Poziom 9  
    A można jakoś wymusić połączenie na paśmie 1800 albo 2100?
  • #9 17625573
    matek451
    Poziom 43  
    Na telefonie nie ale wyższe pasma LTE maja priorytet. Jeśli sygnał będzie na LTE1800/LTE2100 dostateczny to z automatu połączy cię z nim. Nawet z LTE2600 gdyby pojawił się sygnał o minimalnych parametrach. Póki co są na tyle słabe ze automatycznie logujesz się do LTE800. Pasmo można wymusić na routerze oraz zastosować antenę zewnętrzna pracującą na 1800-2600MHz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje najlepszego operatora internetu LTE w lokalizacji o słabym zasięgu, po zakończeniu umowy z Plusem. Obecne parametry sygnału to RSRP -112 dBm, RSRQ -17 dB, RSSI -88 dBm. Wskazówki dotyczące wyboru operatora obejmują sprawdzenie BTS-ów w pobliżu oraz testowanie sygnału za pomocą aplikacji Network Cell Info. Użytkownicy sugerują, że Play może oferować lepsze prędkości dzięki większej liczbie częstotliwości LTE, podczas gdy Plus ma problemy z przeciążeniem sieci. Testy prędkości wykazały, że Orange i T-Mobile osiągają lepsze wyniki niż Play. Użytkownik planuje przeprowadzić dalsze testy z nowym telefonem obsługującym wszystkie pasma LTE.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA