logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak możliwości utworzenia nowej partcji Windows 7 x64

pawel4325 07 Sty 2021 16:06 381 14
REKLAMA
  • #1 19165714
    pawel4325
    Poziom 23  
    Ocena: 48
    Witam.

Ostatnio robiłem kopię posektorową dysku Seagate o pojemności 2TB na dysk WD o pojemności 4TB. Wszystko przebiegło prawidłowo pomijając błędy starego dysku. Gdy wchodzę w zarządzanie dyskami miałem do wyboru oprócz podstawowej dwie wolne przestrzenie do utworzenia partycji. Jedna miała około 180GB to rozszerzyłem podstawową z literą C. Gdy klikam na to co pozostałe wolne miejsce zostało jest taka sytuacja jak na zdjęciu:

Brak możliwości utworzenia nowej partcji Windows 7 x64

Czy jest możliwość programem albo w inny sposób żeby z tej wolnej przestrzeni utworzyć kolejną partycję albo po prostu rozszerzyć podstawową, tak aby system poprawnie działał. System dokładnie to Windows 7 Professional x64, a kopię posektorową robiłem z tego względu że oszczędziło mi to bardzo dużo czasu. Będę wdzięczny za pomoc w temacie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19165743
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2342
    Ponieważ wykraczamy poza możliwości adresowania 32-bitowego, konieczna jest konwersja do GPT, które obsługuje adresowanie 64-bitowe.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • Pomocny post
    #3 19166466
    mati211p
    Ocena: 1133
    Pokaż screen z DMDE, wystarczy, że zmieści się sektor początkowy poniżej FF FF FF FF czyli 4 294 967 295 sektora. Można zrobić na MBR i GPT. Rozszerzyć obecnej nie można w stylu MBR.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3394331.html#16803828
  • REKLAMA
  • #4 19167948
    pawel4325
    Poziom 23  
    Nie wiem czy to o ten zrzut chodziło, ale zamieszczam go poniżej:

• Pomocny post
    #5 19167967
    mati211p
    Teoretycznie w DMDE powinno udać Ci się utworzyć z wolnego miejsca partycję podstawową RAW (niesformatowaną). Wtedy po zapisie zmian i restarcie komputera zwyczajnie trzeba byłoby ją tylko sformatować.
  • REKLAMA
  • #6 19167976
    pawel4325
    Poziom 23  
    Domyślam się że chodzi o partycję Noname 02 tylko też nie wiem jak to poprawnie zrobić, ponieważ takich rzeczy nie robiłem w dmde a też się boję żeby nie uszkodzić podstawowej partycji.
  • Pomocny post
    #7 19167982
    mati211p
    pawel4325 napisał:
    Domyślam się że chodzi o partycję Noname 02 tylko też nie wiem jak to poprawnie zrobić, ponieważ takich rzeczy nie robiłem w dmde a też się boję żeby nie uszkodzić podstawowej partycji.

Nie $Noname 02 a puste miejsce, bo chcesz utworzyć nową a nie rozszerzyć istniejącą, bo takiej możliwości nie ma w MBR. Jeśli chcesz rozszerzać istniejącą musisz najpierw przejść na GPT. Spróbuj zaznaczyć na początek nieprzydzielony obszar w DMDE i z menu wybrać tworzenie RAW.
  • REKLAMA
  • #8 19168007
    pawel4325
    Poziom 23  
    Czyli jak dobrze rozumiem pod Noname 02 gdzie jest na szaro nieprzydzielone zaznaczam ppm wybieram opcję "Tworzenie partycji raw..." i jak procedura przejdzie poprawnie uruchamiam ponownie komputer i wtedy formatuje partycję ?

Dodano po 11 [minuty]:

Wybrałem opcję tworzenie partycji Raw i mam takie 3 opcję i nie wiem którą wybrać, poniżej zamieszczam zrzut:

• #9 19168042
    mati211p
    Zostaw podstawowa MBR i utwórz ją z całego dostępnego miejsca.
  • #10 19168057
    pawel4325
    Poziom 23  
    To tak zrobiłem potem dalsze kroki nic nie zmieniając, ale jest ostrzeżenie, wszystko pokaże tutaj w 4 zrzutach po kolei:

Brak możliwości utworzenia nowej partcji Windows 7 x64 Brak możliwości utworzenia nowej partcji Windows 7 x64 Brak możliwości utworzenia nowej partcji Windows 7 x64 Brak możliwości utworzenia nowej partcji Windows 7 x64

Oczywiście nie potwierdziłem na koniec i nie wiem co teraz zrobić, czy można to potwierdzić czy wpisać mniejszą liczbę sektorów żeby nie było przekroczone 2 TiB ?
  • #11 19168091
    mati211p
    Teoretycznie to powinno działać po sformatowaniu, jednakże nie miałem nawet okazji przetestować jak będzie się taka partycja zachowywać, na pewno da się ją sformatować (tą wstawioną) i będzie czytelna (bowiem dla dysków ponad 2TB wybiera się GPT). Chcąc zmienić typ na GPT bez utraty danych będzie do wykonania więcej operacji, bo partycję muszą mieć odpowiednie typy GUID.
  • #12 19168108
    pawel4325
    Poziom 23  
    Czyli ten proces nie będzie miał żadnego wpływu na podstawową partycję C, gdzie jest zainstalowany system ? Upewniam się ponieważ jest dużo danych na dysku, jest ich kopia ale to też by chwilę zajęło czasu przywracanie wszystkiego.
  • #13 19168150
    mati211p
    To jest tylko wpis w tablicy partycji w tej chwili Nic więcej nie zostało zmodyfikowane.
  • #14 19168172
    pawel4325
    Poziom 23  
    Proces przebiegł pomyślnie:

Tylko jak z automatu wchodzi się w dysk to jest taki komunikat:

Ale tak to partycja poprawnie działa. Jest możliwość wyłączenia auto-odtwarzania dla dysku D ? Czy trzeba mu po prostu literę dysku zmienić ? Co do tego momentu bardzo dziękuję za pomoc.

Dodano po 4 [minuty]:

Po ponownym uruchomieniu komputera znikło to odtwarzanie, więc pewnie chwilo błąd system. Niemniej jednak bardzo dziękuję za okazaną pomoc i uznaję temat za rozwiązany.
  • #15 19168183
    pawel4325
    Poziom 23  
    Proces przebiegł pomyślnie:

Tylko jak z automatu wchodzi się w dysk to jest taki komunikat:

Ale tak to partycja poprawnie działa. Jest możliwość wyłączenia auto-odtwarzania dla dysku D ? Czy trzeba mu po prostu literę dysku zmienić ? Co do tego momentu bardzo dziękuję za pomoc.

Dodano po 4 [minuty]:

Po ponownym uruchomieniu komputera znikło to odtwarzanie, więc pewnie chwilo błąd system. Niemniej jednak bardzo dziękuję za okazaną pomoc i uznaję temat za rozwiązany.

Dodano po 53 [sekundy]:

Zastosowałem się do kroków napisanych przez użytkownika mati211p. Po ich wykonaniu i ponownym uruchomieniu komputera pojawiła się partycja RAW, którą wystarczyło po prostu sformatować.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z utworzeniem nowej partycji na dysku po skopiowaniu danych z dysku Seagate 2TB na dysk WD 4TB. Po rozszerzeniu podstawowej partycji C, pozostała wolna przestrzeń nie mogła być wykorzystana z powodu ograniczeń MBR. Użytkownicy zasugerowali konwersję do GPT, co umożliwia lepsze zarządzanie przestrzenią dyskową. W programie DMDE użytkownik mógł utworzyć partycję RAW z nieprzydzielonego miejsca, co po restarcie wymagało jedynie sformatowania. Po wykonaniu tych kroków, użytkownik potwierdził, że partycja działa poprawnie, a problem z automatycznym odtwarzaniem zniknął po ponownym uruchomieniu komputera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA