Witam. Proszę o poradę w sprawie ocieplenia schodów betonowych. Chodzi mianowicie czym teraz przykleić styropian? Czy zwykłym klejem do styropianu czy pianoklejem w sprayu? A potem do tego płytę mfp 12mm.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tambrofran napisał:karolark napisał:widząc zdjęcie raczej zajmij się ich naprawąmarcinz22 napisał:Płytę przyklei i naprawione.A potem do tego płytę mfp 12mm![]()
Piankę do podklejenia zastosuj ( byle nie za grubo ) .
78db78 napisał:Więcej da założenie drzwi żeby ciepło nie uciekało do góry.
marcinz22 napisał:Czyli drzwi na strych (patrząc od strony "klatki schodowej") są przed schodami a nie powyżej nich? Jeżeli powyżej, wystarczy ocieplić drzwi na strych i zlikwidować szpary.Wydaje mi się, że tworzą gigantyczny mostek termiczny, bo powierzchnia pod schodami wychodzi na "klatkę schodową".
marcinz22 napisał:Chodzi mianowicie czym teraz przykleić styropian?
r103 napisał:karolark napisał:marcinz22 napisał:Na strychu jest 0 stopni a pod schodami 21stopni
To chyba trzeba zacząć od ocieplenia strychu
Mógłbyś jakoś naukowo uzasadnić ocieplenie nieużytkowego nieogrzewanego strychu ?
edison1ed napisał:Sądzę , że właściciel schodów powinien nieco wyjaśnić ich miejsce w budynku .
karolark napisał:r103 napisał:karolark napisał:marcinz22 napisał:Na strychu jest 0 stopni a pod schodami 21stopni
To chyba trzeba zacząć od ocieplenia strychu
Mógłbyś jakoś naukowo uzasadnić ocieplenie nieużytkowego nieogrzewanego strychu ?
Mam nadzieję że kolega żartuje![]()
Ocieplenie nawet nie używanego poddasza to nie jest opcja a standart
r103 napisał:standard chyba w ulotkach producentów/handlarzy wełną mineralną
Nie ma to jak profesjonalne, oparte na zasadach budownictwa i termodynamiki tłumaczenie![]()
Mierzejewski46 napisał:na beton nie musi być calówka, warto pomyśleć o lekkim drewnie które ma lepszy współczynnik cieplny, np Klon, topola, można na klej do płyt XPS (Tytan lub Ceresit) z pistoletu piankowego przykleić twardy styrodur 20mm na pion i poziom stopnia schodów i na to deskę 15 - 20mm, a w pionie płytę GK zieloną.Można zrobić okładzinę z desek calowych. Przykleić na klej budowlany w piance. Będzie cieplej i ładniej.