logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Came ZAP3 – brak sygnału z fotokomórek DIR, różnice podłączeń C0, CX, TS

yatta 25 Lip 2025 14:56 429 3
  • #1 21616795
    yatta
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Cześć,

Po remoncie elewacji przestał mi działać poprawnie napęd bramy 2 skrzydłowej.

Came ZAP3 i 2 foto DIR.
    Dip na 7 i 8 - brama sie zamyka, więc gdzieś dziura na foto.

Foto podłączone zgodnie z manualem

Schemat podłączenia fotokomórek RX i TX do napędu Came ZAP3

Napięcie na foto nadawczej jest na poziomie 25V , przy wyciąganiu bezpiecznika słyszę, żę foto cyka, ale z jakiegoś powodu chyba nie ma zamkniętego obwodu - miga cały czas dioda prog.
    Za to na 2 foto nie mam napięcia - tam powinno być?

Czym się różni podłączenie C1, CX a TS ?
    Obecnie podłączyłem w C1
    Schemat podłączenia fotokomórek CAME ZAP3 do wejść C1, CX i TS na płycie sterownika
  • #2 21617330
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3626
    Przedzwoń probnikiem lub miernikiem przewody do fotki RX. Może ktoryś się "przerwał" przy remoncie.
    Zacisk C1 jest dla fotek dzialających na zamykaniu, CX - na otwieraniu (jesli takich nie masz, DIP8 na ON)
    TS to zacisk zasilania fotki TX dla funkcji fototestu - przed rozpoczęciem ruchu fotka nadawcza podłaczona do tego zacisku na moment gaśnie, co rejestruje fotka odbiorcza. Ma to zabezpieczać przed skutkami awarii fotek polegającej na sklejeniu styków przekaźnika - w takiej sytuacji fotki niby działają ale brama nie zatrzyma sie po zasłonięciu fotek.
    Sprawdź bezpiecznik w fotce TX - ale coś pisaleś o manewrach na bezpieczniku - jeśli to ten wyciągałeś i przekaźnik na RX klikał to TX ma zasilanie i fotki się widzą (dla sprawdzenia TX możesz też popatrzyc na TX przez aparat w komórce - powinno byc widać foletowe świecenie) wiec wypada przedzwonić przewody między fotką RX a centralą.
    Dla sprawdzenia, czy wejscie fotek w centrali nie jest uszkodzone - zmostkuj testowo 2 z C1 - brama powinna się zamykać.
  • #3 21627478
    yatta
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Okazało się, ze było kilka problemów:
    zerwany jeden z przewodów od fotokomórki do centralki, spalony bezpieczniki w TX.

Udało mi się uruchomić, ale mam zagwozdkę, czy to ma tak działać.

Mam fotokomórki po obu stronach bramy, obie spięte tak samo.
    Jak je wszystkie zmostkuje do 10, 2 i C1, to w ogóle brama nie reaguje na nie.
    Jak NC z 1 pary wrzucę na C1 a z 2 na CX to działa - w zależności jak to podepne, to:
    - na 1 parze jak wejdę w foto ,brama po się zatrzymuje, po wyjsciu z foto kontynuuje w kierunku pracy
    - na 2 parze brama po wejściu w foto zaczyna sie otwierac.

Teraz - czy coś pochrzaniłem znowu, czy tak jest prawidłowo?
  • #4 21627842
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 383
    Pierwsza para - jesli jest to foto wewnątrz posesji to jest ok.
    Druga para - jeżeli w świetle brany to test ok.
REKLAMA