logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego w zasilaczu LOGIC 500W ATX 12V 2.2 COMPATIBLE nie kręci się wentylator?

KoMa132 13 Sty 2021 17:30 1350 8
REKLAMA
  • #1 19180887
    KoMa132
    Poziom 2  
    Witam otrzymałem ostatnio kompa od znajomego jest to straszy trochę model posiada niestety zasilacz Logic 500W ATX 12V 2,2 COMPATIBLE i myślałem że go trochę ulepszę i sprzedam ale nie kręci się w nim wentylator ogólnie działa zasila wszystko czyli płytę 2 dysku CD room Ram DDR3 2x4GB no i procka Intela Pentium Dual Core 3.1GHz i nie wiem uważam że powinien się kręcić normalnie ten wentylator jak coś sprawdzałem go sam wentylator działa.
    Napięć nie posprawdzam bo nie mam niestety jak i czym. Prosił bym o pomoc ale pewnie będę musiał go zmienić na jakiś normalny 350W.
  • REKLAMA
  • #2 19181079
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2342
    Tego się nie ulepsza i nie wciska innym osobom nieświadomym co kupują. Zanieś na złom, skupują na niektórych zasilacze ;)
  • REKLAMA
  • #3 19181103
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1233
    sylweksylwina napisał:
    zasilacze

Wyroby zasilaczopodobne też :D

Do autora - te zasilacze tak mają na krańcówce życia, poczekaj aż płyta strzeli albo oddaj na złom i załóż jakieś 300W jak Ci potrzebny ten sprzęt.
  • REKLAMA
  • #4 19181121
    KoMa132
    Poziom 2  
    sylweksylwina napisał:
    Tego się nie ulepsza i nie wciska innym osobom nieświadomym co kupują. Zanieś na złom, skupują na niektórych zasilacze ;)
    znaczy to nie chodzi o zasilacz tylko o całego kompa nie dałbym nikomu samego zasilacza i to jeszcze od logica XD

Dodano po 1 [minuty]:

OPservator napisał:
    sylweksylwina napisał:
    zasilacze

Wyroby zasilaczopodobne też :D

Do autora - te zasilacze tak mają na krańcówce życia, poczekaj aż płyta strzeli albo oddaj na złom i załóż jakieś 300W jak Ci potrzebny ten sprzęt.
    No podjadę kupię jakieś przyzwoite 350W i będzie wszystko hulało :D

Dodano po 4 [minuty]:

Ale zastanawia mnie co tam się stało że tylko sam wentylator nie działa :D, jest on z komputera biurowego więc jak się można domyśleć wyciągnąłem z niego stos kotów z kurzu ale to logic więc nie mam się chyba co dziwić że coś w nim jest nie tak :D :D
  • REKLAMA
  • #5 19181142
    the_fifth_horseman
    Poziom 32  
    Ocena: 16
    Możliwe - chociaż w tym przypadku watpię - że zasilacz reguluje prędkość wentylatora wg temperatury wewnętrznej. Jeżeli się nie kręci w trakcie pracy to żywotność zasilacza bedzie krótsza (nie żeby logicki były z niej znane... powiedziałbym że nawet odwrotnie).
    Cytat:
    Prosił bym o pomoc ale pewnie będę musiał go zmienić na jakiś normalny 350W.
    Ogólne wskazania co do marek zasilaczy są podane w tym temacie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html#6014195 .
    To nie jedyny tego typu dokument więc jeżeli chesz nieco poszukać to możesz znaleźć bardziej uporządkowane listy.
  • #6 19181183
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 877
    KoMa132 napisał:
    zasilacz Logic 500W ATX 12V 2,2 COMPATIBLE

Nie jest to tak przypadkiem zasilacz półpasywny?

Dodano po 4 [minuty]:

OPservator napisał:
    te zasilacze tak mają na krańcówce życia, poczekaj aż płyta strzeli

Zanim wyleci w powietrze może sprawdzić obciażając linie 12V np 1 lub 2 żarówkami halogenowymi 12V 50W i zobaczyć czy zadziała wentylator.
  • #7 19181993
    KoMa132
    Poziom 2  
    sunrise84 napisał:
    KoMa132 napisał:
    zasilacz Logic 500W ATX 12V 2,2 COMPATIBLE

Nie jest to tak przypadkiem zasilacz półpasywny?

Dodano po 4 [minuty]:

OPservator napisał:
    te zasilacze tak mają na krańcówce życia, poczekaj aż płyta strzeli

Zanim wyleci w powietrze może sprawdzić obciażając linie 12V np 1 lub 2 żarówkami halogenowymi 12V 50W i zobaczyć czy zadziała wentylator.
    Powiem to tak nawet jeśli ma półpasywne ale wątpię wole z nim nie ryzykować bo on jeszcze dziwnie cyka jak się wyłączy kompa nie wiem od czego więc ... lepiej kupić nowy
  • #9 19182263
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1233
    To jak cyka to na wykończeniu, te bomby tak już mają, nagle ekran Ci się czarny zrobi, poczujesz smrodek a do wymiany i MOBO i zasilacz c:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zasilaczem LOGIC 500W ATX 12V 2.2 COMPATIBLE, w którym nie kręci się wentylator, mimo że zasilacz działa i zasila komponenty komputera. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że zasilacze tej marki często mają problemy na końcu swojej żywotności i zalecają wymianę na bardziej niezawodny model, np. 300W lub 350W. Pojawiają się również spekulacje, że wentylator może być półpasywny i działać w zależności od temperatury. Użytkownik planuje zakup nowego zasilacza, aby uniknąć ryzyka uszkodzenia sprzętu.
REKLAMA