logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łączenie akumulatorów w fotowoltaice - moc wyjściowa regulatora MPPT 24V czy 12V?

Aleks7619 14 Sty 2021 19:19 1368 10
REKLAMA
  • #1 19183616
    Aleks7619
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Witam!Planuje założyć małą fotowoltanike.Dwa panele, dwa akumulatory, regulator MPPT. Mam jedno pytanie, jeśli połączę akumulatory to będzie 24 V. A jaka moc będzie na wyjściu regulatora 24 V czy 12 V? Zależy mi na 12 V. Akumulatory chcę połączyć bo wszyscy mówią że tak jest wydajniej. Dodam tylko że wszystko będzie nowe i dobrej jakości. Jest to moje pierwsze pytanie tak więc proszę o wyrozumiałość.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19183779
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    Jeśli masz akumulator na 24V (np. w postaci spiętych szeregowo akumulatorów 12V), to regulator rozpozna (w rzadkich przypadkach będzie trzeba ręcznie to zaznaczyć) napięcie instalacji 24V i takie będzie miał też na wyjściu "load", obciążenia. Niestety nie da się mieć ciastka i zjeść ciastka. Rozwiązaniem jest albo poszukanie urządzeń na 24V (np. ładowarki do komputerów do gniazdka samochodowego zazwyczaj obsługują oba napięcia) albo jednak rezygnacja z wyższego napięcia (co sprawia, że regulator obsłuży mniejszą moc paneli). Teoretycznie można zaraz na wyjściu z regulatora dać przetwornicę step-down, żeby obniżała napięcie z 24V do 12V, ale to tylko przy małych prądach i wiąże się ze stratami mocy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19183871
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 676
    Przy szeregowym podłączeniu aku. będą 24V ale przy równoległym 12V. Natomiast moc ładowania nie powinna zależeć od docelowego napięcia. Mówimy oczywiście o dobrym sterowniku z prawdziwym MPPT, a nie pseudo sterowniku gdzie tak naprawdę jest regulator PWM.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19184038
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Stawiam, że autorowi chodziło jednak o to, że przy 24V można do tego samego regulatora podpiąć 2 razy więcej mocy, co przekłada się na jakąś tam oszczędność.
  • #5 19184278
    Aleks7619
    Poziom 4  
    W zasadzie to te 24v jak najbardziej może być . Problem w tym iż chcę pod ten zestaw podłączyć dwie kamery i alarm,a większość tych urządzeń pracuje na 12v. Może podpowiecie jakieś rozwiązanie?
  • REKLAMA
  • #6 19184329
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Ja widzę 3 opcje:
    1) Znajdujesz jednak zestaw na 24V DC (może to będzie oznaczało spore koszty dodatkowe, to wtedy pewnie bez sensu, bo zeżrą oszczędność na regulatorze, ale może okaże się, że jest sprzęt, który ma zakres 12-24).
    2) Odpuszczasz i robisz jednak instalację na 12V.

Jest jeszcze opcja 3 - ogarniasz impulsową przetwornicę step-down o dobrej efektwności i ona zbija napięcie do 12V. Tylko to będzie pewnie ponad 100 zł, więc część oszczędności na regulatorze już zostaje przejedzona, a potem tracisz część energii (załóżmy 8%) na pracy przetwornicy. Zwłaszcza zimą to może się okazać problem, więc tej opcji raczej nie rekomenduję.
  • #7 19184330
    Aleks7619
    Poziom 4  
    Zestaw jaki planuje-dwa solary ibc solar os5 320w, regulator mppt srne 30a dwa akumulatory żelowe 130ah 12v. Będzie to działać?
  • #8 19184343
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Ogólnie przy 24V to jest sensownie dobrane, natomiast przy 12V potrzebowałbyś jednak większego regulatora. Np. Tracer 4210AN (do niego można podpiąć przy 12V panele o mocy nominalnej ok. 700W). Ale byłoby dobrze na to patrzyć z konkretnymi kamerami/alarmem, żeby zobaczyć, jak długo ten akumulator utrzyma monitoring, jeśli będzie długo pochmurno.
  • #9 19184421
    Aleks7619
    Poziom 4  
    Kamery jak wspomniałem mają być dwie . Ogólnie mają to być kamery z modułem GSM, chciałbym aby działały na czujki . Alarm z centralką i czujkami w domku też z gsm. Jeszcze tego nie rozgryzłem ,ale chyba do tego wszystkiego przydałby się router gsm zewnętrzny. Wtedy wystarczy tylko jedna karta SIM? W sumie zielony jestem w tym temacie. A jak bym zrezygnował z jednego panela i akumulatora? Poza tymi kamerami i alarmem chciałbym jakieś światło i małą lodówkę latem, wszystko jednak najlepiej na 12v

Dodano po 10 [godziny] 22 [minuty]:

Z tymi kamerami trochę zaszalałem. Zredukuje do jednej kamerki+dobry alarm , obydwa urządzenia na kartę SIM. Ten temat zostawiam. Jeśli chodzi o panele trochę się zmieniło te 320w za duże gabaryty. Zdecydawałem się na taki zestaw-dwa panele monokrystaliczne każdy po175w,dwa akumulatory żelowe 110w i dobry regulator mppt. Akumulatory podłączone równolegle czyli 12v-moc wyjściowa. A jak mam podłączyć panele też równolegle? Ostatnie pytanie ,może ktoś zna dobry punkt sprzedaży na dolnym Śląsku gdzie mógłbym kupić taki zestaw?
  • #10 19187607
    waranzkomodom
    Poziom 20  
    Trzeba by sprawdzić pobór mocy konkretnego modelu kamery i alarmu, żeby oceniać, na ile ten zestaw wystarczy. Choć myślę, że 220Ah to naprawdę dużo. Musisz jednak pamietać, że zimą trafiają się naprawdę długie okresy ciemnych chmur i w tym okresie może być niezbędne ze dwa/trzy razy doładowanie akumulatora prostownikiem.
    Tak jak piszę, trzeba by sprawdzić pobór mocy konkretnego sprzętu, ale na lato, wiosnę i jesień - tak na moją intuicję - wystarczyłby mniejszy akumulator (może 150Ah, a może i 120?). Wtedy za zaoszczędzone pieniądze możesz dokupić jeszcze jakiś niewielki akumulator samochodowy (nawet używkę), żeby zimą móc zrobić podmiankę na czas doładowania głównego akumulatora.

Tu jest wątek, w którym zostały poruszone zagadnienia energożerności takiego sprzetu.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3240324.html#15888041
  • #11 19187875
    Aleks7619
    Poziom 4  
    Dzięki za wszystkie podpowiedzi i życzę wszystkim powodzenia tym nowym roku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować małą fotowoltaikę z dwoma panelami, dwoma akumulatorami i regulatorem MPPT. Zastanawia się nad połączeniem akumulatorów w celu uzyskania napięcia 24V, ale preferuje moc wyjściową 12V, ponieważ większość urządzeń, takich jak kamery i alarmy, działa na 12V. Odpowiedzi sugerują, że przy połączeniu szeregowym akumulatorów uzyskuje się 24V, co pozwala na podłączenie większej mocy paneli, ale wiąże się z koniecznością użycia przetwornicy step-down do obniżenia napięcia do 12V, co może prowadzić do strat mocy. Użytkownik rozważa różne opcje, w tym rezygnację z jednego panelu i akumulatora oraz podłączenie paneli równolegle, aby uzyskać 12V. Wskazano również na potrzebę sprawdzenia poboru mocy urządzeń, aby ocenić, czy zaplanowany zestaw będzie wystarczający.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA