logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kratka hamująca cofkę w wentylacji grawitacyjnej - rekomendacje dla domu jednorodzinnego

Taggin 29 Sty 2021 22:35 762 4
REKLAMA
  • #1 19219958
    Taggin
    Poziom 10  
    Ocena: 82
    Cześć,
    Mam pewien problem, zamontowałem kratkę w kuchni (była przykryta meblami). Niestety wieje z niej zimno. Ma swój kanał ponad dach. Dom jednorodzinny.

Czy polecicie jakaś kratkę żeby hamowała cofkę?
    W każdym oknie jest zamontowany wywietrznik.
  • REKLAMA
  • #2 19219968
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2053
    Wpisz w wyszukiwarkę "kratka wentylacyjna z zaworem zwrotnym" i wybieraj.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 19318776
    Taggin
    Poziom 10  
    Ocena: 82
    no ale jest doprowadzone... przecież zimą nie będę otwierał okien, wywietrzniki są.
    Dwa, leci mi woda z tej kratki jak był snieg. Woda się skraplała. Mam rurę owinąć wełną?
  • #5 19318788
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1132
    Taggin napisał:
    przecież zimą nie będę otwierał okien, wywietrzniki są

No więc tak, źle rozumiesz fizykę budynku. Wywietrzniki, jak nazwa wskazuje, wyrzucają zużyte powietrze z budynku. By to powietrze mogło opuścić budynek, na jego miejsce musi wpaść inne powietrze.

Albo rozszczelnisz okno i wpuścisz czyste powietrze, albo nie zrobisz nic i któraś kratka wentylacyjna będzie robiła za nawiewową, wpuszczając do budynku "świeże" powietrze z nad dachu, zaciągając po drodze wszystkie grzyby, itp. z komina.

Fizyki się nie oszuka. Możesz co najwyżej zrobić tak, by świeże powietrze dopływało drogą korzystną dla Ciebie (np. by zdążyło się po drodze ogrzać).
REKLAMA