logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana pieca gazowego - sterowanie przez automatykę + panele słoneczne

artup 30 Sty 2021 13:05 879 1
  • #1 19220748
    artup
    Poziom 2  
    Witam,

Jestem zmuszony do wymiany pieca (ma 10 lat, jestem po 2 wymianach płyty głównej a teraz codziennie muszę dobijać ciśnienie aby działał). Mam Vaillant Ecotec 21kW z kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania - pod tym względem jestem w 100% zadowolony. Piec jest z zasobnikiem warstwowym 100l. i taka pojemność w zupełności wystarcza dla 5 osobowej rodziny (25 m3 zużycia wody na miesiąc).
    Piec jest w postaci lodówki ale chciałbym odzyskać miejsce w kotłowni i nowy piec powiesić na ścianie wykorzystując to samo podłączenie do komina ale zasobnik chciałbym postawić w odległości 1,5 od pieca.
    I tu pojawia się właściwe pytanie. Planuję w ciągu kilku lat zamontować panele słoneczne. Interesuję się tą tematyką i widzę, że sterownik paneli może je wyłączać, gdy napięcie w sieci przekracza zadaną wartość. Jestem blisko transformatora i mam na dzień dzisiejszy książkowe napięcie ale myślę, że za kilka lat, gdy za moim domem na polach wyrośnie kilkadziesiąt domów i inni wpadną na pomysł założenia paneli to może często dochodzić do przekroczenia dopuszczalnego napięcia. Wpadłem na pomył aby dobierając zasobnik trochę go przewymiarować i w sytuacji gdy panele musiałyby zostać wyłączone zwiększyć zużycie prądu przez ogrzewanie ciepłej wody.
    Czy istnieje taki zasobnik, o pojemności powiedzmy 180 l, który do połowy pojemności byłby ogrzewany gazem (wyobrażam sobie, że w połowie wysokości jest odpływ wody do grzania do pieca gazowego). Drugie odejście wody ogrzania byłoby na dole zbiornika, do którego byłby zamontowany przepływowy ogrzewacz elektryczny, który byłby włączany gdy panele nie mogłyby produkować energii do sieci.
    To równocześnie oznacza, że całość instalacji musiałaby być sterowana przez zewnętrzny sterownik - myślałem o raspbery pi z Home Assistant który już posiadam. Do tego potrzebuję piec, którym da się w ten sposób sterować.
    Proszę o opinię czy takie rozwiązanie ma sens?
    Jeżeli tak, to jakie modele pieców możecie polecić do sterowania przez Home Assistant? Zależy mi na trwałości pieca (kupiłem Vaillanta, bo miał być ostatnim producentem wytwarzającym piece w Europie i przez to bardzo trwałym - mimo wszystko 10 lat to rozczarowanie).
    Jakiego producenta zasobników polecacie, które modele?

Z góry dziękuję za opinie.

Artur
  • #2 19220976
    Wojewoda82
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    Prościej jeden zasobnik, ogrzewany np grzałką z paneli w razie problemów z oddaniem mocy do ZE, podłączyć jako zasilanie do zbiornika z gazem. W lecie woda napływająca do zbiornika ogrzewanego gazem, będzie już bardzo ciepła i w sumie kocił nie za wiele się napracuje (albo w ogóle).

Jakkolwiek ogrzewanie CWU prądem, nawet z PV, jest mało zasadne w przypadku posiadania gazu, i pozbawione uzasadnienia ekonomicznego. Jedyna opcja to co ty piszesz, czyli problem z oddaniem mocy do ZE i zamiast tego awaryjne wykorzystanie nadmiarowej energii do ogrzewania CWU (ale to powinny być wyjątki niż reguła). Pytanie czy jest sens już się tym martwić?

Twoja lokalizacja przy transformatorze, jak sam spostrzegłeś, będzie w przyszłości pewnym problemem przy posiadaniu PV.

Może po prostu nie kombinuj tylko zamontuj mniej paneli, nawet aby lekko brakło na cały rok z nich energii, niż instalacja na zapas. I mniejsza instalacja PV tym jest mniej problemów/mniej dni, gdzie nie ma jak oddać prądu do ZE.
REKLAMA