logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 106 1.1 mono wtrysk - kopcenie i zalewanie na benzynie, co zrobić?

PJachu1 18 Paź 2005 23:00 2115 6
  • #1 1909582
    PJachu1
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam mam problem z instalacją gazową w Peugeot 106 1,1 na mono wtrysku boscha.
    Dokładniej to problem dotyczy jazdy na benzynie mocno kopci i zalewa się.
    Wymieniona jest sonda, świece, przewody wysokiego napięcia.
    Podejrzewam ze komputer zczytuje błędy w momencie jazdy na gazie.
    Próbowałem odciąć stały plus od komputera żeby nie pracował w trakcie jazdy na gazie ale nie może tak być ponieważ auto gaśnie ( całkiem możliwe ze coś mi nie poszło)
    Poszukuje porady czy może odciąć jakiś plus po stacyjce jeśli tak to który bo nie chce eksperymentować.
  • #2 1909676
    manim
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    jakies powody łapania błedów musza byc pewnie zły skład mieszanki na gazie pewno uboga a reset komputerka musisz zrobic przekaznikiem sterowanym plusem po stacyjce czyli właczasz przekaznik w obwód zasilania stałego które idzie do kompa i sterujesz tym przekaznikiem z lini gdzie pojawia sie napiecie po stacyjce
  • #3 1909873
    PJachu1
    Poziom 11  
    Tak chciałem zrobić żeby poprzez przekaźnik odciąć ten stały plus z komputera tylko słyszałem ze wówczas komputer pracuje jako na dotarciu jeśli nie ma podtrzymania pamięci i za każdym razem gdy wyłączę zapłon będzie to samo (czyli ciągle w trybie na dotarciu czy jak go tam zwą).
    Nie wiem czy to się nie odbije na dalszej eksploatacji
    Co do mieszanki to chyba nie jest zubożona bo auto jest w miarę dynamiczne na gazie.
  • #4 1910096
    manim
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    to ze jest dynamiczne nieznaczy ze nie jest uboga mieszanka a jak najbardziej odciecie przekaznikiem bedzie miało taki efekt jak piszesz
  • #5 2259087
    PJachu1
    Poziom 11  
    Przełączyłem zasilanie komputera ze stałego na plus po stacyjce, jest lepiej ale nie tak jak przed montażem instalacji gazowej nadal praca na benzynie jest nie zadawalająca. Kopcenie i przebieranie silnika nadal zostało szczególnie kiedy jest zimny.
  • #6 3037882
    fantom
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    Witam. Ja tak z innej beczki. Czy ktos z was wie moze ktory przewod jest od sondy lambda ? Podejrzewam jej padniecie ale chcialbym sprawdzic zanim udam sie do warsztatu. P106 92 1.1. Z gory dzieki.
  • #7 3042068
    jaki
    Poziom 11  
    Tez mam podobny problem mam komputer monotronic. Mysle że trzeba ustawic dobrą emulacje w komp. gazowym. Ja mam ustawioną emulacje "mase" i na ciepłym silniku jest dobrze, na zimnym jest za bogata mieszanka.Musze jeszcze sprobowac przebieg h=0,35 i l=0,45 tak ktos pisal na forum.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Peugeot 106 1.1 z mono wtryskiem Boscha i instalacją gazową, gdzie podczas jazdy na benzynie występuje silne kopcenie i zalewanie silnika. Wymieniono sondę lambda, świece zapłonowe oraz przewody wysokiego napięcia, jednak problem nadal występuje, szczególnie na zimnym silniku. Podejrzewa się błędy odczytywane przez komputer sterujący, które mogą być wywołane nieprawidłowym składem mieszanki gazowej, prawdopodobnie zbyt ubogą. Próba odcięcia stałego plusa zasilania komputera za pomocą przekaźnika sterowanego plusem po stacyjce poprawiła sytuację, ale nie przywróciła pełnej sprawności i powoduje, że komputer działa w trybie "na dotarciu" po każdym wyłączeniu zapłonu, co może negatywnie wpływać na dalszą eksploatację. Wskazano, że ustawienie odpowiedniej emulacji w komputerze gazowym (np. emulacja "masa") oraz kalibracja parametrów przebiegu (h=0,35 i l=0,45) może poprawić pracę silnika na gazie i benzynie. Dodatkowo pojawiło się pytanie o identyfikację przewodu sondy lambda w Peugeot 106 1.1 z 1992 roku w celu samodzielnej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA