logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NV FJ622 - Rolki wyciągające taśmę z kasety nie wracają i nie oddają

max95100 03 Lut 2021 00:13 690 8
REKLAMA
  • #1 19229678
    max95100
    Poziom 10  
    Ocena: 51
    Magnetowid był dość długo odłączony od prądu w pozycji odtwarzania kasety. Po podłączeniu do prądu i włączeniu było słychać pracę silnika, następnie magnetowid się wyłączał. Raz udało mi się włączyć kasetę i nawet ładnie odtwarzał. Niestety podczas próby wyjęcia kasety, ponownie było słychać silniczek a po chwili magnetowid się wyłączył. Postanowiłem zsunąć taśmę z rolek, poczym kaseta została wypluta. Niestety rolki nie wróciły na miejsce, przez co podczas włożenia kasety nie wyciąga taśmy a kasetę wypluwa. Wydaje mi się że ustawienie mechanizmu do pozycji początkowej (bez kasety) pomogłoby w prawidłowym działaniu magnetowidu. Jednak obawiam się w ciemno rozkręcać mechanizm, bo mógłbym już go nie złożyć. Znajdzie się tu ktoś kto mógłby mnie pokierować? 😊
  • REKLAMA
  • #2 19229742
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2343
    Do większości magnetowidów/mechanizmów zwłaszcza panasonica są serwisówki ogólnodostępne. Tam powinno być opisane i zaznaczone punkty zerowe mechanizmu.
    Zabierasz się nagle za serwisowanie VHS i nie masz pojęcia o co chodzi. Jak dla mnie masz tylko modeswitch do czyszczenia, czyli wyciągasz mechanizm z obudowy. Nie ma się co rozpisywać bo z pewnością jest to dobrze w serwisówce opisane.

Po wyjęciu możesz próbować rozebrać modeswitch. Czyszczenie np. alkoholem izopropylowym.
  • #3 19230196
    max95100
    Poziom 10  
    Dzięki za mobilizację 😊
    Bałem się trochę że jak zdemontuje mechanizm, wszystko się rozsypie a później tego nie złoże. Ale się udało, niestety zębatka VXL2670 jest do wymiany. Ale znalazłem taką na allegro i widzę że w jednym sklepie również jest dostępna 😃
    Tylko pytanie czy to pomoże, czy po założeniu nie pokruszy mi drugiej zębatki? Oraz jak się zabrać do czyszczenia mode switcha? Rozumiem że jest to takie białe kółko osadzone na czarnej plastikowej podstawie, przylutowanej do płyty głównej?
    Czy do czyszczenia IPA będzie odpowiednia?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19230222
    sylweksylwina
    Kiedyś pisałem też własny wątek gdzie VXL2670 był do wymiany. Te dostępne są ok, choć ja chyba że sklepu brałem. Jak wymienisz to wyczyść prowadnice widełek i nasmaruj ponownie.

Do przełącznika musisz się jakoś dobrać do środka. Jak będą zatrzaski na jego ośce z góry widoczne to zdjemiesz bezpiecznie zębatkę tak jak jest, jak nie to bezpieczniej wylutować i id drugiej strony ścisnąć zatrzask. IPA = alkohol izopropylowy. No to chyba podstawa... Nie zapomnij w jakiej pozycji jest switch.
  • REKLAMA
  • #5 19230271
    max95100
    Poziom 10  
    U mnie mode switch wygląda jak na zdjęciu. Chyba nie da się go zamontować w złej pozycji, bo w innym wypadku wypustka z mechanizmu nie wskoczy w jego oś. Chyba bez odkręcenia płyty się nie obejdzie? A czym najlepiej przesmarować mechanizm?
    Panasonic NV FJ622 - Rolki wyciągające taśmę z kasety nie wracają i nie oddają Panasonic NV FJ622 - Rolki wyciągające taśmę z kasety nie wracają i nie oddają

Dodano po 29 [minuty]:

Dostałem się do styków, tragedii nie ma
    Panasonic NV FJ622 - Rolki wyciągające taśmę z kasety nie wracają i nie oddają Panasonic NV FJ622 - Rolki wyciągające taśmę z kasety nie wracają i nie oddają
    A po czyszczeniu
    Ale po wacikach widać że był syf.
    Co do smarowania prowadnic, czy mogę do tego użyć tawot? (Bo akurat mam) Czy lepiej zainwestować w coś innego? Tylko co?
  • REKLAMA
  • #6 19230598
    sylweksylwina
    W życiu towot. Są do tego specjalne smary.
  • #7 19230631
    max95100
    Poziom 10  
    Ok, a co byście polecili? Smar silikonowy teflonowy? Oryginalny wygląda trochę jak smar do łańcucha rowerowego (może sczerniały przez lata)
    Dodam że sanki są chyba plastikowe a poruszają się po metalowym chassis
  • #8 19230902
    sylweksylwina
    "silikonowy teflonowy" - może być.
    Oczywiście po tych naprawach pod oscyloskopem trzeba będzie ustawić tor przesuwu taśmy.
  • #9 19239224
    max95100
    Poziom 10  
    - Mode switch wyczyszczony
    - Uszkodzona zębatka wymieniona
    - Mechanizm nasmarowany
    Jedynie nie ustawiłem toru przesuwu taśmy (nie mam oscyloskopu), ale w trybie serwisowym zrobiłem autoustawienia opisane w serwisówce. W wyniku czego, magnetowid przyjmuje kasetę, odtwarza i przewija w obie strony i normalnie wyjmuje. Obraz i dźwięk są ok (jak na analog przyznam że bardzo dobre)
    Jedynie gdy wyjmuje kasetę i chcę od razu włożyć inna, coś się blokuje... Taśma nie jest wyciąganą z kaset, a po kilku sekundach wypluwana, lecz w połowie wyjmowania się blokuje i trzeba jej pomóc. Ale wystarczy poczekać kilka sekund - do minuty. I kasetę przyjmuje prawidłowo, odtwarza przewija itp.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z magnetowidem Panasonic NV FJ622, który po długim odłączeniu od prądu nie wyciąga taśmy z kasety i wypluwa ją. Po podłączeniu do prądu, silnik działa, ale urządzenie się wyłącza. Użytkownik zdemontował mechanizm, wymienił uszkodzoną zębatkę VXL2670 oraz wyczyścił i nasmarował mechanizm. Po tych czynnościach magnetowid działa, jednak występuje problem z blokowaniem taśmy przy wymianie kaset. Użytkownicy doradzili użycie alkoholu izopropylowego do czyszczenia oraz odpowiednich smarów, unikając towotu. Użytkownik przeprowadził autoustawienia w trybie serwisowym, co poprawiło funkcjonalność urządzenia.
REKLAMA