logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skrót wiadomości dnia, tygodnia itp. - co polecacie?

mooner77 06 Lut 2021 09:23 3243 16
REKLAMA
  • #1 19237079
    mooner77
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Hej, czy polecacie może jakiś sprawdzony i zaufany skrót wiadomości dnia, tygodnia itp.? Coś w rodzaju infopiguły, gdzie czytasz w 15 min w skrócie wszystkie najważniejsze wiadomości z Polski, ze świata lub z jakiejś dziedziny odsiane ze zbędnych informacji. Najlepiej darmowe, ale niekoniecznie, mogę też się zainteresować czymś płatnym (byle nie za drogo).

Pozdrawiam serdecznie :)

PS Ewentualnie jakie macie swoje sposoby na szybkie sprawdzenie informacji dnia, samych konkretów bez poświęcania zbyt wiele czasu i czytania zbędnego tekstu.

PS2 Może też być anglojęzyczne, ale najlepiej polskie.
  • REKLAMA
  • #2 19238147
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 749
    Zawsze musisz sprawdzić informację z 2-3 źródeł.Każdy dostawca informacji jest z kimś związany.Obiektywnych nie ma.
  • #3 19238183
    Millaka
    Poziom 24  
    Ocena: 226
    palmus napisał:
    Obiektywnych nie ma.

Nieprawda, prywatni dostawcy informacji są bardziej obiektywni niż źródła państwowe.
  • REKLAMA
  • #4 19238256
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 749
    Nic z tych rzeczy. Liczy się oglądalność. A oglądalność to sensacja i przemoc. Sądzisz, że prywatnych się nie kupuje? Łatwiej niż państwowe.
  • #5 19238720
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    Millaka napisał:

Nieprawda, prywatni dostawcy informacji są bardziej obiektywni niż źródła państwowe.

Wszystkie mają sponsorów, reklamodawców, widzów, o konkretnych profilach poglądowych i zawsze się dopasowują do swoich odbiorców i płacących.

Dlatego warto porównywać informacje z różnych mediów, o różnych poglądach na wydarzenia. Natomiast potem, trzeba samemu to przeanalizować i wyciągnąć własne spostrzeżenia.

Najczęściej właśnie ludzie ograniczają się do tych stacji, które im odpowiadają i przez to radykalizują i umacniają swoje przekonania, co pogłębia podziały i tworzy wrażenie wrogich lub przyjaznych mediów.

Człowiek aspirujący do bycia niezależnym i samodzielnym w swoich poglądach, powinien także, a może właśnie szczególnie, poznawać informacje z tych źródeł, które mu się nie podobają i zastanowić się czemu przekaz jest realizowany inaczej od tych źródeł, które mu pasują.

To pozwala nie tylko znaleźć luki w argumentacji czy wyłapać fałsze, ale też poznać sposób myślenia innej strony i tym samym jak rozmawiać z takimi osobami i na co będą wyczulone.

Jeżeli jednak ktoś uważa, że pozostanie "wolnym i niezależnym", tylko dlatego, że ograniczy się do źródeł informacji z taką metką - niestety sam się wpędza w pułapkę bańki informacyjnej.
  • REKLAMA
  • #6 19238965
    mooner77
    Poziom 9  
    Dziękuję za te mądre i interesujące odpowiedzi.

Mi jednak chodziło o skrót wiadomości dnia, tygodnia itp w telegraficznym skrócie. Strony internetowe, podcasty, programy jak Infopiguła na androida itd. Pewnie zdarzyło wam się zauważyć, ze dzisiaj świat już cierpi na przeciążenie informacjami i coraz ważniejszą umiejętnością jest selekcja informacji. No i każdy ma swoje życie więc nie chce marnować czasu na czytanie zbędnego tekstu. 30 min, wiesz wszystko, a jak coś cie zainteresuje to się wgłębisz już sam.

Infopiguła mi się podoba, ale chętnie też zaczerpnął bym jak to piszecie informacji z 2, 3 innych źródeł i przetestował "jakość dziennikarską" że tak to ujmę :)

Poza tym... nie muszą to być tylko informacje polityczne :) Jestem zainteresowany też taką pigułką z ekonomii, technologii (w przypadku technologii mam nadzieje nie będę rozdarty miedzy opcjami politycznymi, ale kto wie :) ) czy inne luźne informacje (oprócz plotkarskich rzecz jasna).
  • #7 19238976
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 945
    Millaka napisał:
    palmus napisał:
    Obiektywnych nie ma.

No nie wiem - tak dla przykładu od 2007 do października 2015 TVN i Wyborcza byli bardzo prorządowi. Po październiku 2015 w ciągu jednego dnia stali się bardzo antyrządowi - tak że nie wiem co z tą obiektywnością :D
  • #8 19239772
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6651
    Każdy pliszka swój ogonek chwali
  • #9 19241741
    wasyl32
    Poziom 19  
    Ocena: 44
    r103 napisał:
    Millaka napisał:
    palmus napisał:
    Obiektywnych nie ma.

No nie wiem - tak dla przykładu od 2007 do października 2015 TVN i Wyborcza byli bardzo prorządowi. Po październiku 2015 w ciągu jednego dnia stali się bardzo antyrządowi - tak że nie wiem co z tą obiektywnością :D

Dokładnie!
    Tak samo jak od 2015 całe wydawnictwo Karnowskich, "Uważam łże", Srebrna-media itp. - było anty a nagle są pro :)
  • #10 19243385
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    r103 napisał:
    byli bardzo prorządowi

Zwłaszcza jak jednego notabla nazywali słońcem Peru a innego krzesełkowym samurajem. :-)

Pozdrawiam.
  • #11 19243497
    mooner77
    Poziom 9  
    Ludzie, a wy ciągle OFFTOP, ja pytałem o skrót wiadomości, pigułkę, prasówkę a wy ciągle się odnosicie do gościa który w jednym poście napisał bzdurę.

I ciągle rozmowa na temat zwykłego truizmu ze należy korzystać z rożnych źródeł, a media nie są obiektywne. Przecież to oczywiste i nie o to pytałem. Nie tłumaczcie mi tego.

W takim razie zapytam konkretniej. Szukam czegoś w tym rodzaju jak Infopiguła
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.infopigula&hl=pl&gl=US
    https://pl-pl.facebook.com/infopigula
    Skrót wiadomości dnia, tygodnia itp. - co polecacie?

Mam nadzieję, ze teraz już rozjaśnione o co pytałem w moim temacie. I proszę bez truizmów i oczywistości.
  • #12 19243511
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Widocznie nie ma w miarę obiektywnego źródła informacji. Dzisiaj nawet taki CNN jest unurzany w guanie, więc co dopiero na krajowym podwórku.
  • REKLAMA
  • #14 19243737
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Rzeczywiście, ten portal jest znany z obiektywizmu.
  • #15 19243769
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1233
    mooner77 napisał:
    skrót wiadomości dnia, tygodnia

Mi absolutnie wystarcza radio w samochodzie, w którym spędzam 1-3 godziny dziennie. Zwykle antyradio, mimo że to lewacki wytwór i mnie drażni pchanie polityki gdzie popadnie, jak to lewaki mają w zwyczaju.
  • #16 19260402
    mooner77
    Poziom 9  
    Dziarski Hank napisał:
    ttps://www.facebook.com/garscnewsow/posts/247910813555688

O! :) i właśnie o coś takiego mi chodziło. Właśnie chyba nawet bardziej jestem zainteresowany takimi amatorskimi inicjatywami. Może ktoś zna coś ciekawego w temacie skrótów informacji na patronite? Nawet chętnie zapłaciłbym takiej osobie jeśli odwalałaby kawał świetnej roboty.
    OPservator napisał:
    Mi absolutnie wystarcza radio w samochodzie, w którym spędzam 1-3 godziny dziennie. Zwykle antyradio, mimo że to lewacki wytwór i mnie drażni pchanie polityki gdzie popadnie, jak to lewaki mają w zwyczaju.

O to mi chodziło tak umiarkowanie, ale też ciekawe poznać czyjeś nawyki :)

PS Mogą być nawet z przechyłem na lewą lub prawą stronę. Sam ocenie już jak jest naprawdę. Infopiguła ma opinie prawicowej (mimo zapewnień twórców ze są bezstronni) więc teoretycznie prawicową już mam. (chociaż może to tylko łatka)
  • #17 19270697
    mooner77
    Poziom 9  
    Co sądzicie o "Raport O Stanie Świata"? Ktos opłaca na patronite?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat poszukiwania zaufanych źródeł skrótów wiadomości, które dostarczają najważniejsze informacje w skondensowanej formie. Wskazują na potrzebę korzystania z różnych źródeł, aby uzyskać obiektywny obraz wydarzeń, a także podkreślają, że wiele mediów ma swoje preferencje polityczne, co wpływa na prezentowane informacje. Użytkownik poszukuje aplikacji lub platform, podobnych do Infopiguły, które oferują codzienne lub tygodniowe podsumowania wiadomości z różnych dziedzin, w tym polityki, ekonomii i technologii. Pojawiają się również sugestie dotyczące amatorskich inicjatyw oraz pytania o konkretne źródła, takie jak "Raport O Stanie Świata".
REKLAMA