logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TVN24.pl - dobry zamiennik.

PRL 25 Cze 2022 19:51 3066 89
REKLAMA
  • #1 20075639
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 893
    Witajcie.

Jako źródło informacji (nie tylko to) używałem tvn24.pl.
    Jako że ostatnio 1/3 strony, to artykuły o LGBTiqwerty... itd, chcę zrezygnować z czytania tego portalu. Poszukuję rzetelnego dostawcy wiadomości.
    Co byście polecili?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #2 20075688
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3694
    PRL napisał:
    Poszukuję rzetelnego dostawcy wiadomości.
    To tvn24.pl był rzetelny? 😂
  • #3 20075704
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2486
    Teraz to tylko baba w maglu - ale gdzie magiel znalezc?
  • #4 20075737
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Chyba zostaje portal jedynie słusznej TV, bo tam o tym co Ci nie pasuje nie piszą a jak już się zdarzy że napiszą, to w sposób który Cię powinien satysfakcjonować.
    :-)

Pozdrawiam.
  • #5 20075770
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6595
    PRL napisał:

Marzenia ściętej głowy. Jeżeli TVN24.pl uważałeś jednak za rzetelny to na takim poziomie wiarygodności jest mnóstwo po obu stronach sporu politycznego.
  • #7 20075866
    Koolo
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Millaka napisał:
    Rosyjskie i zachodnie media podają ...[/URL]

Szkopy cytują kacapów czyli "radio erewań" wiecznie żywe ...
  • REKLAMA
  • #8 20075867
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    PRL napisał:
    TV Trwam. Nie wiem czy rzetelny, ale bez wątpienia jest po drugiej stronie ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 20075961
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    Millaka napisał:
    Rosyjskie i zachodnie media podają ze 80 polskich najemników zginęło dzisiaj w Ukrainie.
    Raczej to prawda, bo sporo ,,kozaków" z PL pojechało do Donbasu zarobić troche kasy. Tak więc do polskich mediów wycieknie to za pare dni, choćby za sprawą rodzin poległych. Przecież podano, że paru Anglików czy Amerykanów też tam zatłukli. Taki to już los ,,Soldier"s of Fortune." :cry: Co do zaś ciekawych i bezstronnych mediów, polecam Al Jazzere. Dziwne to, jednak prawdziwe. :ok:
  • #11 20075968
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    tokfm, pozostaje jeszcze CNN i BBC
  • #12 20075975
    Jogesh
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    CNN wiarygodne? Jedno z najbardziej zakłamanych. BBC troszkę lepiej, ale na zachodzie to takie memy były "Synku nie kłam tyle bo zostaniesz dziennikarzem BBC". Tak więc polecam oglądać różne media, bo są nie tylko dwie strony widzenia. Al Jazzere ma dobre w miarę notowania, tak słyszałem.
    Ale jeżeli uważałeś TVN za rzetelny, to w sumie dowolny kanał spełnia takie wymagania.
  • #13 20075978
    DiZMar
    Poziom 43  
    Jogesh napisał:
    Ale jeżeli uważałeś TVN za rzetelny, to w sumie dowolny kanał spełnia takie wymagania.

O tym własnie napisałem w poście z #5 25 Cze 2022 21:44. Zresztą nick autora też o czymś świadczy.
  • #14 20075985
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    @Millaka A uważasz że ich tam nie ma?
    A to ilu ich jest to już inna bajka nikt Ci prawdy nie powie. I większość z nas za życia jej nie pozna.
    A podstawowym problemem jest to że większość informacji jest opatrzona komentarzem który zlewa się z treścią informacji.
  • #15 20075997
    mat343
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Myślałem że przesadzasz, ale sobie wszedłem z ciekawości na ten tvn24 poczytać. Teraz tam chyba trwa jakaś tęczowa akcja propagandowa, zawsze mieli kurs na takie tematy ale nie aż taki jak teraz. Bardzo dobrze zrobiłem że parę lat temu przestałem ich czytać. Od wielu lat korzystam z RMF24 i nie narzekam, podają najważniejsze informacje z kraju i tyle, bez nachalnej propagandy.
  • #16 20076041
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 641
    mat343 napisał:
    .... Od wielu lat korzystam z RMF24 i nie narzekam, podają najważniejsze informacje z kraju i tyle, bez nachalnej propagandy.

Bo stosują zasadę "Panu Bogu świeczkę - i diabłu ogarek". Po prostu nie wychylają się.
    Przykład - pierwszy z brzegu. Jakoś w tygodniu red. Mazurek miał na tapecie Kukiza. Kukiz powiedział kiedyś "Jak pójdę do polityki - możecie splunąć mi w mordę". Podstawowe motto - i jakoś red. Mazurek tak cichutko obchodził to dookoła. Nie zadają trudnych pytań i dla jednych - i dla drugich.
  • #18 20076064
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    PRL napisał:
    Witajcie.

Jako że ostatnio 1/3 strony, to artykuły o LGBTiqwerty... itd, chcę zrezygnować z czytania tego portalu. Poszukuję rzetelnego dostawcy wiadomości.
    Co byście polecili?

Nic. Wszystkie są komuś podporządkowane.
  • #19 20076087
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 472
    Może nie do końca na temat, ale ABW blokuje dostęp do stron internetowych publikujących informacje niezgodne z oficjalną narracją mediów głównego nurtu. Oczywiście w trosce o to, aby obywatel nie wyrobił sobie własnego punktu widzenia tylko ślepo wierzył w informacje podawane przez media głównego nurtu.

Link: „Dlaczego nie działa mi strona”, czyli jak ABW walczy z kremlowską propagandą
  • #20 20076111
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6062
    Polecam infopigula, skrót wiadomości bez komentarza i zabarwienia politycznego, dodatkowo masz źródła z różnych serwisów.
    https://infopigula.pl/#/
  • #22 20076186
    Patrick_30
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Wczoraj była parada równości w Warszawie więc normalne, że temat wałkowany w telewizji. Jeżeli nie chcesz słuchać tego typu informacji to zostają Ci portale typu Reddit. Tam można sobie zablokować tematy które nas nie interesują. Dodatkowo użytkownicy sami dodają artykuły, które następnie są poddawane ocenie przez użytkowników.
  • #23 20076225
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2486
    Nie ma uczciwych wiadomości, kazde sa w mniejszym lub wiekszym stopniu stronnicze.
    Zależnie od nacisku wlascicieka lub preferencji zurnalistów.
    Tak jak pisałem magiel i tylko magiel - lub baba w mięsnym 😀👍😀👍
  • #24 20076587
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 608
    Ze swojej strony polecam
    https://klubjagiellonski.pl/
    radio plus
    TV Trwam - o dziwo przekazują informacje bez propagandowej dodatkowej narracji jak to ma miejsce w TVN i TVP.
  • #25 20076839
    helmud7543
    Poziom 43  
    karolark napisał:
    Nie ma uczciwych wiadomości, kazde sa w mniejszym lub wiekszym stopniu stronnicze.
    Zależnie od nacisku wlascicieka lub preferencji zurnalistów.
    Tak jak pisałem magiel i tylko magiel - lub baba w mięsnym 😀👍😀👍

Uczciwość i stronniczość się nie wykluczają. Żyjemy w świecie subiektywnym i tylko do takiego podejścia jesteśmy zdolni. Ale jest coś takiego jak manipulacja., z resztą dość konkretnie, twardymi kryteriami obejmuje ją wiedza z zakresu logiki. Preferencje to wręcz przejaw normalności, naciski właściciela to jeszcze pikuś, jak w każdym zakładzie, nie fajne ale jeśli nie jest skończonym dupkiem to jeszcze nie zbrodnia. Problemem są grube ryby, grypu interesów które wykorzystują media do utrzymania swojego statusu quo. Tam już nie chodzi o preferencje czy naciski. Tam jest bezwzględne ładowanie manipulacji, kłamstwa, hejtu, równie bezwzględnie egzekwowane. Jest zlecenie sponiewierać niewygodnego to poniewierają. A jak się okazuje że wszystko było zmyślone to człowiek jest tak skończony że już nie walczy o prawdę i obraz w społeczeństwie zostaje. Widziałem na własne oczy jak w ten sposób niszczyli ludzi. Sędzinę. Pracownika socjalnego. Posła. Księdza. Tu nie ma zmiłuj ani żadnej litości. I nie zdziwię się jak czytający w to nie uwierzą. Sam bym nie uwierzył gdybym tego nie przeżył. Nie wiem czy ktoś oglądał "Układ zamknięty". Swego czasu zarabiałem na chleb zajmując się m. in. podobnymi rzeczami. To się dzieje. Codziennie. I tego w żadnych mediach nie zobaczycie.

pawlik118 napisał:

TV Trwam - o dziwo przekazują informacje bez propagandowej dodatkowej narracji jak to ma miejsce w TVN i TVP.

Może to dziwnie zabrzmi bo jest katolikiem i generalnie oglądam a nawet polecam, ale... nie ustępują pod względem "etyki" pozostałym mediom. Bardzo żałuję że nie mogę opublikować bo dane wrażliwe i dane niejawne. Mediom wolno, bo powołują się na kogoś. Jeśli na parlamentarzystę to ten może nawet bajki pisać bo ma immunitet. I dopóki nie zdejmiesz immunitetu nic mu nie grozi. Dane sprawy są niejawne więc prawdę zna grupa osób, która nic nie może z tą wiedzą zrobić. Więc nikt nie będzie nawet próbował zdejmować immunitetu. I tak to się kręci. Nie trzeba własnej dodatkowej narracji. Wystarczy bezkarnie powielać czyjąś. Białe rękawiczki. Dodam że byłem osobiście świadkiem, gdzieś 2014 r w Rzeszowie, jak przedstawiciele TV Trwam jako JEDYNI nie stanęli na baczność do hymnu.

Polecam TV Trwam, warto oglądać dla innej publicystyki i innej klasy filmów a przede wszystkim innego punktu widzenia. Ale nie dla prawdy. Jest tam tyle samo prawdy co w pozostałych mediach.

Radio Plus - polecam za spokój i brak hejtu. Nie jestem w stanie zweryfikować przekazywanych przez nich informacji. Nie wierze jednak, ze są obiektywni. Wydaje mi się to niewykonalne, nawet jeśli chcesz inaczej.

Tego ostatniego nie znam.

Czy naprawdę nie rozumiecie że wolnych mediów, przynajmniej tych bardziej znanych, obecnie w Polsce NIE MA? One nie istnieją. A gdyby istniały, w obecnych czasach, ich istnienie szybko by się zakończyło i to w taki sposób, że reszta mediów by je sponiewierała. Nawet ekonomicznie nie da się czegoś takiego prowadzić. Z tyłu ZAWSZE jest jakaś grupa interesów. Bo to kosztuje. A w Polsce NIE ISTNIEJĄ wpływowe grupy interesów zainteresowane propagowaniem prawdy.

I jeszcze jedno. Jeśli ktoś miał jakąkolwiek styczność w realu z dziennikarzami czy reporterami (szczególnie z ich grupą) to... nie wiem jak to delikatnie ująć. Nie wiem czy ktoś przeżył widok pędzącego na niego stada bydła, które wpada na człowieka, uderza (fizycznie, z bara, tratowanie, nie widziałeś kto cię popycha czy uderza tak szybko się to działo) i nie jest w stanie go zatrzymać prośba, wołanie, zakaz (wykładowca wykrzyczał co o nich myśli, kulturalnie ale dosadnie). Do dziś się zastanawiam czy gdybym się wtedy przewrócił to nie skończyłbym w szpitalu. A sytuacja miała miejsce na uniwersytecie, gdzie kilkudziesięciu, może ponad 100 reporterów miało skorzystać z dużej sali wykładowej. Przyszli przed czasem. My mieliśmy wykład. Nie pozwolili dokończyć zaglądając i przerywając co kilka sekund. Co najważniejsze nie pozwolili nawet wyjść. Po prostu wpadli na nas (studentów, wykładowcę) jak rozpędzone stado bydła. Jeśli dodać do tego moją późniejszą pracę zawodową gdzie przekonałem się o rzetelności i etyce mediów (oczywiście wśród tamtejszych pracowników, jak i polityków są wyjątki, ale to za mało). Nie mają jej.
  • REKLAMA
  • #26 20076884
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 472
    helmud7543 napisał:
    Czy naprawdę nie rozumiecie że wolnych mediów, przynajmniej tych bardziej znanych, obecnie w Polsce NIE MA? One nie istnieją. A gdyby istniały, w obecnych czasach, ich istnienie szybko by się zakończyło i to w taki sposób, że reszta mediów by je sponiewierała.

Może wystarczy ABW? Zobacz mój post #19, o blokowaniu różnych portali internetowych przez ABW. Nie twierdzę, że te portale publikowały rzetelną prawdę, ale pozwalały spojrzeć z innego punktu na pewne wydarzenia. Być może były one bliższe prawdy niż media głównego nurtu. Było to solą w oku "władzy", stąd to blokowanie pewnych alternatywnych portali internetowych.
  • #27 20076986
    helmud7543
    Poziom 43  
    Tego się nie dowiemy. Ciekawe czy vpn by to obszedł. Swoją drogą ciągle czeka na wyjaśnienie afera Snowdena bo wygląda to jak zdrada stanu na rzecz USA za pomocą naszych służb specjalnych. W tle obowiązkowe od 2010 w UE backdory, prawdopodobnie dla NSA. Ale to już rozmowa na inny temat.
  • #28 20077043
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3391
    A może RIA NOVOSTI - 100 % rzetelności.

Za komuny był taki żart - W Prawdie niet nowosti, a w Nowosti niet prawdy. Chociaż czy to był żart ?
  • #29 20077060
    DiZMar
    Poziom 43  
    Aleksander_01 napisał:
    Za komuny był taki żart

Za komuny też krążyło wyjaśnienie pytania:
    -Dlaczego w Polsce w sprzedaży Trybuna Ludu była droższa niż rosyjskojęzyczna Правда?
    -Przecież tłumaczenie to dodatkowe koszty.
  • #30 20077066
    MANTA20E
    Poziom 16  
    Ocena: 63
    PRL napisał:
    Witajcie.

Co byście polecili?

Witam kolego "PRL"

Portal "ELEKTRODA" nie jest Twoim doradcą w sprawach poglądów o orientacji seksualnej i politycznej.

Nie zadawaj więcej takich pytań na tym portalu.

Cywilizacja nie stoi w miejscu, zacznij się reformować.
    A jeżeli nie pasuje Ci TVN to włącz sobie TV TRWAM Rydzyka .... na pewno będziesz usatysfakcjonowany tym co tam zobaczysz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dyskutują o rzetelności portalu TVN24.pl, z którego autor postu zamierza zrezygnować z powodu nadmiaru artykułów dotyczących LGBT. W odpowiedziach pojawiają się różne sugestie dotyczące alternatywnych źródeł informacji, takich jak RMF24, TV Trwam, Al Jazeera, CNN, BBC oraz infopigula, które oferują mniej stronnicze podejście do wiadomości. Wiele osób podkreśla, że wszystkie media są w pewnym stopniu stronnicze, a rzetelność informacji jest trudna do osiągnięcia. Dyskusja obejmuje również kwestie manipulacji w mediach oraz wpływ polityki na przekaz informacyjny.
REKLAMA