logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak usunąć wibracje piły tarczowej?

Andzek 06 Lut 2021 19:22 10587 39
Najlepsze odpowiedzi

Jak usunąć drgania piły tarczowej po zamianie tarczy z 250 mm na 400 mm?

Drgania najpewniej powoduje nie sama moc silnika, tylko problem z mocowaniem tarczy: zbyt małe lub źle wykonane flansze dociskowe, krzywa tarcza albo bicie na osi/waliku [#19245208] [#19239479] Sprawdź, czy pierwsza flansza jest sztywno osadzona na wale, druga dociskowa ma właściwe pasowanie, a powierzchnie dociskowe są prostopadłe do osi wałka [#19245208] [#19245309] Załóż tarczę i przed ostatecznym dokręceniem sprawdź, czy nie ma luzu; najlepiej użyć czujnika zegarowego i zobaczyć, co rzeczywiście bije [#19238564] [#19245208] Uruchom silnik bez zamocowanej tarczy, żeby wykluczyć jego winę, a jeśli problem zostaje z tarczą, spróbuj większych pierścieni/flansz dociskowych albo wymień krzywą tarczę [#19242087] [#19239479] [#19245309]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 19238185
    Andzek
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam mam problem z krajzegą zmieniłem tarcze z 250mm na 400mm, problem polega na tym że straszne są drgania,już wymieniłem wałek na nowy tarcza zwykła 2 lata, konstrukcja jest z katownika 3 mm silnik 1,1 kW 1450 obr wierzę w grupę.
  • REKLAMA
  • #2 19238235
    Darcho505
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Hey.
    Nie wiem jak mocowana jest tarcza?

Dodano po 1 [minuty]:

I co to znaczy,,,, tarcza zwykla 2lata. W sensie że już tą tarczą pracowałeś?
    Czy po włączeniu są drgania na silniku Czy tarcza bije?
  • #3 19238271
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 741
    To duża różnica średnic.Małe niewyważenie ktoregokolwiek elementu przy 250 były niezauważalne.Przy 400 masz to co masz.
  • #4 19238297
    Darcho505
    Poziom 10  
    Hihi nie ma autora postu.
    Normalne ze bicie na większej tarczy jest zawsze większe ale 400 nie jest aż taka duża na tym silniku. Jeżeli tarcza pasuje pod wałek to powinno działać prawidłowo.
  • #5 19238413
    Andzek
    Poziom 8  
    Pila ma średnicę wałka 32 mm i wstawiony jest pierścień redukcyjny do 30 mm.
  • #6 19238428
    Darcho505
    Poziom 10  
    Sprawdź po pierwsze czy na mniejszej tarczy masz bicie i ukierunkowując się do pytań.
  • REKLAMA
  • #7 19238430
    Andzek
    Poziom 8  
    Wcześniej był wałek 25 jakiś nietypowy i pierścień był dorabiany. Kupiłem piłę 400mm żeby ciąć grubsze gałęzie, ale okazuje się że jest duże bicie obstawialem wałek, po wymianie wałka są nadal duże , pierscienie dociskowe ok 70 mm.
  • #8 19238446
    Darcho505
    Poziom 10  
    Andzek napisał:
    Wcześniej był wałek 25 jakiś nie typowy i pierścień był dorabiany. Kupiłem piłę 400mm żeby ciąć grubsze gałęzie, ale okazuje się że jest duże bicie obstawialem wałek, po wymianie wałka są nadal duże , pierscienie dociskowe ok 70 mm

Wczesniej wałek 25 to jakim cudem włożyłeś tam wiekszy

Dodano po 1 [minuty]:

Załóż ten dorabiany pierścień.

Dodano po 3 [minuty]:

Wcześniej wałek 25 to jakim cudem włożyłeś tam wiekszy.

Dodano po 1 [minuty]:

Załóż ten dorabiany pierścień[/quote]
    Najlepiej pokaż jakieś zdjęcia.
  • #9 19238489
    Andzek
    Poziom 8  
    Stary wałek wyjołem i kupiłem nowy na piłę 30mm ale piła ma otwór 32mm Wczoraj kupiwszy pierścień redukcyjny przyczyna pozostaje.

Dodano po 56 [sekundy]:

Jutro wstawię zdjęcia.

Dodano po 2 [minuty]:

Sam już nie wiem co jest nie tak A mam trochę drzewa do pocięcia.
  • #10 19238535
    Darcho505
    Poziom 10  
    Andzek napisał:
    Wcześniej był wałek 25 jakiś nie typowy i pierścień był dorabiany,mm

Mierzyłeś ten pierścień jakie ma średnice i otwór a jaki jest w pile?
  • #11 19238542
    Andzek
    Poziom 8  
    Na tamtym wałku w pile był pasywny ale wałek już był wyrobiony bo tu gdzie była piła skręcana już pojawił się luz i dla tego wałek poszedł na regał.
  • #12 19238554
    Darcho505
    Poziom 10  
    Więc możliwe że zrobił się owal na ośce(tam gdzie wchodzi walek)
    I przez to jest bicie.
  • #13 19238563
    Andzek
    Poziom 8  
    Możliwe ale na nowym też jest problem troszkę już mniejszy niż na poprzednim ale nadal jest
  • #14 19238564
    Darcho505
    Poziom 10  
    Jeszcze sprawdz jak zakładasz tarcze to przed dokręceniem na mocno sprawdź czy tarcza ma jakieś luzy.

Dodano po 1 [minuty]:

Andzek napisał:
    Możliwe ale na nowym też jest problem troszkę już mniejszy niż na poprzednim ale nadal jest

No bo jeżeli ośka bedzie miała owal to bicie będzie zawsze. Trzeba owal usunąć i potem dopasować walek.
  • #15 19238579
    Andzek
    Poziom 8  
    To już sprawdzone .
    Czy mogą być za małe pierścienie dociskowe tarczy?
  • #16 19238587
    Darcho505
    Poziom 10  
    Powinieneś również sprawdzić na wolnych obrotach czy tarcza bije.
  • REKLAMA
  • #17 19238613
    Andzek
    Poziom 8  
    Jutro się odezwę dzięki
  • #18 19238655
    60jarek
    Poziom 28  
    Ocena: 501
    Skorzystam z okazji i opiszę bicie wibracja tarczy ze szlifierki z Lidl.
    Kupujesz nową zanosisz do domu i włączasz działa ale strasznie wibracje -wręcz skacze po stole.
    Przyczyna wystarczy odkręcić tarcze ścierne i wyrzucić papierowe podkładki do transportu.
    Szlifierka pracuje 50% ciszej i zero wibracji.

Sprawdź czy po dokręceniu tarczy nie ma luzu grubość tarczy, może być nie dociśnięta przez nakrętkę mocującą bo gwint nie pozwala na wałku prawidłowo docisnąć bo tarcza za cienka.
    Nakrętkę mocującą dokręcasz na ful a tarcza nie koniecznie dociśnięta bo za cienka do mocowania na tym wałku.
  • #19 19238666
    Darcho505
    Poziom 10  
    Haha do tej szlifierki z lidla to pewnie wszystko było w instrukcji.

Dodano po 3 [minuty]:

Cytat:
    Sprawdź czy po dokręceniu tarczy nie ma luzu grubość tarczy, może być nie dociśnięta przez nakrętkę mocującą bo gwint nie pozwala na wałku prawidłowo docisnąć bo tarcza za cienka.
    Nakrętkę mocującą dokręcasz na ful a tarcza nie koniecznie dociśnięta bo za cienka do mocowania na tym wałku.

Najlepiej dokręcać ręką tarcze, wtedy jesteś pewien ze tarcza się dociska a potem dopiero kluczem
  • REKLAMA
  • #20 19238723
    60jarek
    Poziom 28  
    Darcho505 napisał:
    Haha do tej szlifierki z lidla to pewnie wszystko było w instrukcji.

W tym rzecz że nie ma nic o tym w instrukcji i u kogo zobaczę taka szlifierkę stołowa to mu to poprawiam.
    Ludziom dosłownie skacze po stole a oni myślą że tak ma być -sam mało jej nie oddałem na reklamacje takie bicie i wibracje.
    Tarcze już są założone w sklepie tylko z przekładkami tekturowymi.

Ja obstawiam grubość tarczy w "krajzedze" -pamiętam w ósmej klasie nauczyciel na ZPT zbeształ mnie za te słowo to jest "piła tarczowa" ha ha.
    Krajzega to jak klapcęgi lub śrubokręt itp.
  • #21 19238734
    Darcho505
    Poziom 10  
    Wątpię żeby to była grubisc tarczy ale poczekajmy co autor napisze
  • #22 19238999
    Andzek
    Poziom 8  
    Jak usunąć wibracje piły tarczowej? Jak usunąć wibracje piły tarczowej? Jak usunąć wibracje piły tarczowej? [img-0]

Dodano po 1 [minuty]:

To jest moja krajzega z nowym wałkiem

Dodano po 5 [minuty]:

Jak usunąć wibracje piły tarczowej?
    Jak usunąć wibracje piły tarczowej?

Dodano po 2 [minuty]:

A to wałek który wrzuciłem z nowymi łożyskami które wstawiłem, bo z początku myślałem że to wina łożysk
  • #23 19239479
    Darcho505
    Poziom 10  
    No ta podkładka wyglada slabo w sensie ze mala

Dodano po 2 [minuty]:

Jeśli nie ma żadnych luzów w mocowaniu itd to zwieksz srednice pierścienia albo zobacz czy tarcza nie jest krzywa
  • #24 19239617
    Andzek
    Poziom 8  
    Wieksze pierscienie mam założyć do tego walka nowego

Dodano po 7 [minuty]:

Jutro wezmę nową pile założę
    Choć nie wiem czy to pomoże

Dodano po 7 [godziny] 56 [minuty]:

Darcho505 napisał:
    Hey.
    Nie wiem jak mocowana jest tarcza?

Dodano po 1 [minuty]:

I co to znaczy,,,, tarcza zwykla 2lata. W sensie że już tą tarczą pracowałeś?
    Czy po włączeniu są drgania na silniku Czy tarcza bije?

Pracowałem tarcza, zwykła czyli bez widi
    Silnik chyba nie ma wpływu na drgania, problem leży gdzieś przy pile i walku
  • #25 19242087
    Darcho505
    Poziom 10  
    Nie ko widze ze walek masz caly nowy wraz z jego prowadzeniem wiec wątpię żeby walek byl zly.
    Cos z tarcza albo tymi pierscieniami

Dodano po 2 [minuty]:

Jeśli chcesz się przekonać czy silnik powoduje wibracje to uruchom go bez zamocowanej tarczy
  • #27 19242133
    Darcho505
    Poziom 10  
    jdubowski napisał:
    Pasek to się już do śmietnika nadaje.

Haha kaj tam śmietnik....
    Jak szczeli to się go wyrzuca, moze nie wygląda najlepiej ale działa. I wracając do tematu to wibracje które powstają napewno nie są spowodowane paskiem

Dodano po 8 [minuty]:

Jutro wezmę nową pile założę
    Choć nie wiem czy to pomoże
    Po co zakładasz nowa pile jak nie znasz przyczyny. Pierw sprawdz wszystko jak ci napisalem.
  • #28 19242199
    60jarek
    Poziom 28  
    Dokręca mocowanie piły na max ale tarcza jest za cienką aby ją prawidłowo zamocować po prostu gwint na wałku mu na to nie pozwala. Pod wpływem obrotów zaczyna wpadać w wibracje. Krzywa podkładka dociskająca tarcze?
    Musi coś obcierać o tarczę piły.
    Skoro fi mocowania wałka i piły takie same -to tylko złe mocowanie lub gdzieś obciera.
    Za małe flansze dociskowe w stosunku do wielkości piły -piła się okręca na osi wałka podczas pracy.
  • #29 19242392
    Darcho505
    Poziom 10  
    60jarek napisał:
    Dokręca mocowanie piły na max ale tarcza jest za cienką aby ją prawidłowo zamocować po prostu gwint na wałku mu na to nie pozwala. Pod wpływem obrotów zaczyna wpadać w wibracje. Krzywa podkładka dociskająca tarcze?
    Musi coś obcierać o tarczę piły.
    Skoro fi mocowania wałka i piły takie same -to tylko złe mocowanie lub gdzieś obciera.
    Za małe flansze dociskowe w stosunku do wielkości piły -piła się okręca na osi wałka podczas pracy.

No nie wiem. Nie pytałem czy ma wgl luźna tarcza przy zakladaniu, ale wydawało mi się ze jak powymieniał walki z mocowaniem to ma jakieś pojęcie w tym temacie i takie podstawy odnośnie zakładania tarczy ogarnie 😅
    Moim zdaniem wina bedzie pierścieni dociskowych
  • #30 19242397
    homo_sapiens
    Poziom 24  
    Ocena: 128
    Andzek napisał:
    Witam mam problem z krajzegą zmieniłem tarcze z 250mm na 400mm, problem polega na tym że straszne są drgania

Może poniższy temat coś pomoże, tam są zalecenia Globusa w zakresie tarcz dociskowych:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2530736.html

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drganiami piły tarczowej po wymianie tarczy z 250 mm na 400 mm. W dyskusji poruszono kwestie związane z mocowaniem tarczy, niewyważeniem, a także zastosowaniem pierścieni redukcyjnych. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie luzów w mocowaniu, prostopadłości flanszy do osi wałka oraz ewentualnych uszkodzeń wałka. Wskazano również na możliwość, że drgania mogą być spowodowane niewłaściwą grubością tarczy lub zbyt małymi pierścieniami dociskowymi. Użytkownik zamieścił zdjęcia piły oraz wałka, a także planował dalsze testy z nową tarczą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA