logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szlifowanie asfaltu - jakie elektronarzędzie wybrać? Frezowanie nawierzchni garażu.

bitflip 20 Lut 2021 17:30 1269 9
REKLAMA
  • #1 19270393
    bitflip
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Cześć.
    Mam problem z drzwiami garażowymi, które podczas otwierania zaczepiają o powierzchnię asfaltu.
    To jakaś stara nawierzchnia, która wytrzymała już pewnie kilkadziesiąt lat. Powierzchnia nie wygląda tak jak równa jezdnia tylko jakby ktoś wylał całość z jakiejś beczki.

Zastanawiam się jak sfrezować milimetr lub kilka milimetrów na powierzchni kilkudziesięciu cm2.
    Najlepsze byłoby jakieś narzędzie na wiertarkę lub wkrętarkę.
    Szlifierka oscylacyjna z "grubym" papierem ściernym chyba tego nie ruszy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19270649
    Millaka
    Poziom 24  
    Ocena: 225
    A dlaczego chcesz go szlifować? Weź jakiś palnik i jak asfalt zrobi się plastyczny to możesz go uformować tak jak będziesz chciał.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19270785
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1163
    Jak się upierasz przy szlifowaniu, tak samo jak beton. Tarcza z widią lub diamentem.
    Praktyczniej jednak jak wspomniał kolega - trochę temperatury i asfalt mięknie.
    Aczkolwiek, żeby go rozgrzać potrzeba sporo ciepła, więc dobra byłaby lanca gazowa, taka jak do klejenia papy na gorąca (też przecież bitumiczna).
  • Pomocny post
    #4 19270874
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6570
    bitflip napisał:
    Mam problem z drzwiami garażowymi, które podczas otwierania zaczepiają o powierzchnię asfaltu.
    A sprawdzałeś czy czasem problem nie jest w uniesionym asfalcie, ale w opuszczonych drzwiach?
  • #5 19271509
    bitflip
    Poziom 9  
    @Millaka Nie wpadłem na podgrzewanie asfaltu, nigdy tego nie robiłem i obawiam się że drzwi np. przykleją się do asfaltu a to była by niezła porażka.

@Madrik Nie wiem jak podejść tarczą z widią lub diamentem do płaskiej powierzchni, chcę usunąć milimetr może kilka, przydałoby się narzędzie które pracuje jak polerka/cykliniarka gdzie mogę przyłożyć czoło narzędzia do powierzchni.

@zbich70 Nie chciałbym ich ruszać - dobrze pasują do ramy, natomiast zaczepiają w jednym miejscu gdzie asfalt jest wyraźnie wyżej. W zimie zaczepiają, a gdy jest ciepło przechodzą nad tą górką.

Ten asfalt jakiś dziwny jest, taki na drodze po zimie rozwala się i powstaje pełno dziur, ten leży tam pewnie kilka dekad i nic. Tyle że jest inny w wyglądzie, nawierzchnia drogi jest równa, na tym który chcę zeszlifować widać ślady jak płynął i dziurki po "bąblach powietrza". Tak jakby ktoś na środku postawił beczkę, odetkał korek i poczekał aż się rozpłynie :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19271541
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2581
    Można spróbować tarczą segmentową garnkową zgrubną do kamienia
    Szlifowanie asfaltu - jakie elektronarzędzie wybrać? Frezowanie nawierzchni garażu. Szlifowanie asfaltu - jakie elektronarzędzie wybrać? Frezowanie nawierzchni garażu.
    Małe obroty, podłoże cały czas polewane wodą (inaczej tarcza się zaklei po kilku obrotach)
    V.
  • Pomocny post
    #7 19271548
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 957
    bitflip napisał:
    na powierzchni kilkudziesięciu cm2.

Szerokie dłuto.

Pozdrawiam i powodzenia.
  • Pomocny post
    #8 19271560
    anders11
    Poziom 30  
    Ocena: 204
    Podnosi się nie asfalt tylko uwięziona pod nim woda powoduje pęcznienie gruntu, to z braku podkładu.
    Może wystarczy dobra zagęszczarka. Zastosowana w ciepłej porze powinna zagęścić grunt pod asfaltem na tyle, by osiadł o ten centymetr, przy okazji stanie się miej wodochłonny.
  • Pomocny post
    #9 19273524
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4782
    bitflip napisał:

@zbich70 Nie chciałbym ich ruszać - dobrze pasują do ramy, natomiast zaczepiają w jednym miejscu gdzie asfalt jest wyraźnie wyżej. W zimie zaczepiają, a gdy jest ciepło przechodzą nad tą górką.

A w czym Ci rama przeszkadza? Zeszlifuj spód skrzydła i finisz!
  • REKLAMA
  • #10 19274907
    bitflip
    Poziom 9  
    Dziękuję za podpowiedzi, dzisiaj jest cieplej i drzwi już przechodzą nad górką bez przeszkód, do następnej zimy problem wyeliminuję.

Skrzydła raczej nie chcę ruszać, zdejmowanie i zakładanie to niezła zabawa, skrzydło trochę waży.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z drzwiami garażowymi, które zaczepiają o nierówną nawierzchnię asfaltową. W dyskusji zaproponowano różne metody rozwiązania problemu, w tym szlifowanie asfaltu za pomocą tarczy widiowej lub diamentowej, a także podgrzewanie asfaltu palnikiem, co może ułatwić jego formowanie. Inne sugestie obejmowały użycie tarczy segmentowej garnkowej do kamienia oraz szerokiego dłuta. Zauważono również, że problem może wynikać z uwięzionej wody pod asfaltem, co powoduje jego pęcznienie. Użytkownik zdecydował się na odczekanie cieplejszej pogody, co pomogło w rozwiązaniu problemu z drzwiami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA