logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Napięcie w lampie 22V i spada zamiast 230V - lampa nie świeci

gewubu 26 Lut 2021 18:22 999 15
REKLAMA
  • #1 19284056
    gewubu
    Poziom 8  
    Ocena: 16
    Witam,

Podczas montażu białego lampy na jednym z obwodów się nie świecą. Przełączniki zwykłe proste pojedyncze bez podświetlenia. Na 10 żarówek w 4 lampach, świeci się jedna i to na "pół gwizdka" (ledwo się żarzy - żarkówka LED 5W).

Sprawdziłem miernikiem bezpośrednio na przełączniku i napięcie zamiast 230V wynosi 22V po czym spada do 14-15V i na takim poziomie się utrzymuje. Co może być przyczyną takie stanu rzeczy ? Błędne połączenie przewodów w WAGO czy może szukać problemu w rozdzielni ?

Na razie zauważyłem to tylko na 1 obwodzie w garażu.
    Dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 19284079
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4294
    Co na tym przełączniku zmierzyłeś?
    Narysuj sobie cały układ połączeń, "wepnij" woltomierz tam gdzie pisałeś i zastanów się co zmierzyłeś?
  • #3 19284114
    gewubu
    Poziom 8  
    kkas12 napisał:
    Co na tym przełączniku zmierzyłeś?
    Narysuj sobie cały układ połączeń, "wepnij" woltomierz tam gdzie pisałeś i zastanów się co zmierzyłeś?

No jeżeli odpiąłem(zdemontowałem) przełącznik i do kabli L i N które wchodzą to tego przełącznika, przyłożyłem końcówki miernika, ustawiając pomiar napięcia to zmierzyłem napięcie jakie jest na obwodzie wychodzącym z rozdzielni w puszce przełącznika w ścianie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19284131
    kkas12
    Poziom 43  
    gewubu napisał:
    No jeżeli odpiąłem(zdemontowałem) przełącznik i do kabli L i N które wchodzą to tego przełącznika, przyłożyłem końcówki miernika, ustawiając pomiar napięcia to zmierzyłem napięcie jakie jest na obwodzie wychodzącym z rozdzielni w puszce przełącznika w ścianie.
    Gdyby była to prawda to w momencie załączenia przełącznika nastąpiło by zwarcie.
    Więc po raz kolejny proszę byś narysował układ połączeń i dokładnie przemyślał co woltomierz zmierzy na zaciskach wyłącznika?
  • REKLAMA
  • #6 19284140
    gewubu
    Poziom 8  
    Czyli w takim razie, napięcie 230V powinno być lampie, a w puszcze przełącznika mamy tylko kabel fazowy i 0 ?
  • Pomocny post
    #8 19284156
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 991
    Żeby zmierzyć we włączniku, musiałbyś zewrzeć oprawkę którą włącza włącznik.
    Takie coś udałoby się z normalną żarówką, zmierzyłbyś napięcie za wkręconą żarówką, bez żarówki byłaby przerwa w obwodzie.
    Z LED'ówką nie, nie ma żarnika i mierzysz z jej elektroniką, zapewne mostek prostowniczy.

Włączasz fazę włącznikiem, ten dochodzi na "środek" oprawki.
    Skąd jest brany drugi przewód na gwint żarówki?
  • #9 19284158
    gewubu
    Poziom 8  
    kkas12 napisał:
    gewubu napisał:
    w puszcze przełącznika mamy tylko kabel fazowy i 0 ?
    Nie.

to czym jest ten "drugi" przewód jeśli nie jest przewodem ani neutralnym ani zerowym ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 19284165
    g107r
    Poziom 41  
    Przewodem czasem zasilanym przez włącznik.
    To przewód z włącznika do oprawki żarówki.
    Od oprawki "odchodzi" drugi przewód. Gdzie?
  • #11 19284167
    gewubu
    Poziom 8  
    g107r napisał:
    Żeby zmierzyć we włączniku, musiałbyś zewrzeć oprawkę którą włącza włącznik.
    Takie coś udałoby się z normalną żarówką, zmierzyłbyś napięcie za wkręconą żarówką, bez żarówki byłaby przerwa w obwodzie.
    Z LED'ówką nie, nie ma żarnika i mierzysz z jej elektroniką, zapewne mostek prostowniczy.

Włączasz fazę włącznikiem, ten dochodzi na "środek" oprawki.
    Skąd jest brany drugi przewód na gwint żarówki?

Jest puszka potrójana z następującym układem przewodów:
    1 puszka -> faza +niebiski z żółto- zielonym - przełącznik przechodni
    2 puszka -> faza + brazowy + brązowy - zwykly podwojny
    3 puszka -> faza + brazowy + brązowy - zwykly podwojnhy

Dodano po 4 [minuty]:

g107r napisał:
    Przewodem czasem zasilanym przez włącznik.
    To przewód z włącznika do oprawki żarówki.
    Od oprawki "odchodzi" drugi przewód. Gdzie?

od 3 oprawek żarówkek w lampie przewody podpięte są fabrycznie pod kostkę. W kostce mam oznaczenie L oraz N, przewód PE podpina się pod metalową obudowę lampy. Z sufitu wychodzi przewód 3 żyłowy - napięcie jest na brązowym więc podpinam pod L, niebieskie pod N, zółto-zielony pod PE
  • Pomocny post
    #12 19284226
    kkas12
    Poziom 43  
    gewubu napisał:
    to czym jest ten "drugi" przewód jeśli nie jest przewodem ani neutralnym ani zerowym ?

Prosiłem byś narysował układ"
    Narysuj i sam znajdziesz odpowiedź na swe pytanie.
  • Pomocny post
    #13 19284227
    g107r
    Poziom 41  
    Faza idzie ze skrzynki bezpieczników do włącznika.
    Włączasz go, faza poprzez włącznik leci tym dziwnym kabelkiem do oprawki, na jej środek, ten pipek.
    Przechodzi przez żarówkę i z jej gwintu wychodzi, wraca do skrzynki do tego 0.
    Bezpośrednie połączenie z fazą masz tylko DO włącznika, i OD 0 w oprawce.
    Pośrodku jest przewód z włącznika do oprawki.
    https://forumsep.pl/files/thumbs/t_wyacznik_wiecznikowy_i_podczenie_yrandola_103.jpg
  • Pomocny post
    #14 19284907
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3521
    gewubu napisał:
    Sprawdziłem miernikiem bezpośrednio na przełączniku i napięcie zamiast 230V wynosi 22V po czym spada do 14-15V i na takim poziomie się utrzymuje.
    Nie ma takiej możliwości w sprawnej instalacji.
    Instalacja autora jest "spartaczona".
    Jakiś odbiornik jest włączony szeregowo W "L" lub w "N".

Należy wezwać elektryka, żeby zrobił pomiary IPZ.
    Na każdym przyłączu IPZ musi być ok.

Awaria banalna - dlatego elektryką powinni zajmować się fachowcy - nie laicy.
  • #15 19286774
    gewubu
    Poziom 8  
    CYRUS2 napisał:
    gewubu napisał:
    Sprawdziłem miernikiem bezpośrednio na przełączniku i napięcie zamiast 230V wynosi 22V po czym spada do 14-15V i na takim poziomie się utrzymuje.

Dzięki
  • #16 19286775
    gewubu
    Poziom 8  
    CYRUS2 napisał:
    gewubu napisał:

Dzięki

Dodano po 1 [minuty]:

spróbuje jeszcze raz podejsc do tego tematu i sprawdzić.... to nie może być takie trudne jeśli instalacja jest dobrze wykonana :)

Podsumowanie tematu

✨ Podczas montażu lampy LED użytkownik zauważył, że napięcie na obwodzie wynosi tylko 22V zamiast oczekiwanych 230V, co skutkuje brakiem działania lampy. Użytkownik sprawdził połączenia, jednak nie znalazł przewodu neutralnego w puszce przełącznika, co może być przyczyną problemu. Uczestnicy dyskusji sugerują, że instalacja może być nieprawidłowa, a problem może wynikać z błędnych połączeń lub uszkodzonego odbiornika w obwodzie. Zalecają również wykonanie pomiarów przez elektryka, aby zdiagnozować problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA