logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błyskająca lampa LED. Jak wyprostować napięcie?

wzielonymgaju18 09 Wrz 2016 14:46 2514 10
REKLAMA
  • #1 15921062
    wzielonymgaju18
    Poziom 18  
    Ocena: 110
    Do lampy halogenowej włożyłem dedykowane LEDy j118. Błyskająca lampa LED. Jak wyprostować napięcie?. Niestety LED zachowuje się jak stroboskop. Bardzo szybko błyska kilkanaście razy na sekundę. Co zrobić aby LED świeciła stałym światłem. Jakiś kondensator lub coś innego?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15921075
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3014
    Obawiam się, że LEDowe zródło światła ma uszkodzoną elektronikę.
    Wnioskuję, że lampa jest podłączona do sieci i LED jest przystosowany do napięcia sieciowego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15921413
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15921437
    Zygaqra
    Poziom 35  
    Ocena: 496
    Christophorus napisał:
    Powodem efektu stroboskopowego może też być neonówka podświetlająca włącznik tej lampy
    Na prawdę spotkałeś się z takim przypadkiem? Dla mnie na 90% uszkodzony sterownik czy jakikolwiek układ, który steruje zasilaniem lampy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15921445
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 15921509
    wzielonymgaju18
    Poziom 18  
    Ocena: 110
    Tak, lampa jest podłączona do sieci do napięcia 230V prądu zmiennego. Żarówka jest według producenta przystosowana do napięcia 230V. Lampę podłączyłem na krótko, więc przełącznik nie ma nic do rzeczy.

Co do neonówki, to faktycznie może się tak zdarzyć, że neonówka w obwodzie z żarówkami LED będzie powoli ładować kondensatory w elektronice żarówki i w efekcie będą się raz na kilka sekund błyskać, ale przy wyłączonym włączniku, na włączonym wszystko jest w porządku.

Dodano po 4 [minuty]:

Może jest jakiś sposób aby wyprostować napięcie dochodzące do żarówki, bo myślę że w tym jest problem, żarówka być może ma uszkodzoną elektrronikę, więc chciałbym równolegle podłączyć jakiś inny układ prostujący napięcie.
  • Pomocny post
    #7 15921533
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6440
    wzielonymgaju18 napisał:
    Może jest jakiś sposób aby wyprostować napięcie dochodzące do żarówki, bo myślę że w tym jest problem, żarówka być może ma uszkodzoną elektrronikę, więc chciałbym równolegle podłączyć jakiś inny układ prostujący napięcie

Człowieku oddaj na gwarancji źródło Led albo napraw sterownik, bo tam w środku jest zaawansowany sterownik i taki musi być.

Żadna dioda i kondensator tu nie pomogą w naprawie, w całkowitym spaleniu owszem.
  • #8 15921563
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3014
    Nie ma LEDów wprost dostosowanych do 230V. Tam jest po prostu malutki zasilacz impulsowy obniżający napięcie do 12V czy innego do jakiego są dostosowane LEDy. Zasilenie prądem stałym moze doprowadzić do jego zniszczenia.
    Na przykład ja mam oświetlenie LEDami akceptujące zasilanie od 100 do 240V.

Błyskająca lampa LED. Jak wyprostować napięcie?

Notabene bardzo dobre lampki. Moc porównywalna do halogenów 35W.
  • #9 15922235
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1888
    A co w takiej oprawie jest (elektronika), jeżeli jest to oprawa halogenu na 230V z żarnikiem na 230V.

Trzeba sprecyzować jaka to jest oprawa a najlepiej ją rozkręcić, może coś tam jest
  • #10 15922318
    Zygaqra
    Poziom 35  
    Ocena: 496
    Christophorus napisał:
    żarówki LEDowe
    Bardzo mocno i gorąco proszę nie łączyć tych wyrazów światło z LEDów nie ma nic wspólnego z żarówkami ani innymi lampami naftowymi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z lampą LED, która błyska jak stroboskop po podłączeniu do sieci 230V. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną mogą być uszkodzenia w elektronice LED, problemy z włącznikiem neonowym lub niewłaściwe zasilanie. Wskazano, że LEDy nie są bezpośrednio przystosowane do napięcia 230V, a zamiast tego wymagają zasilacza impulsowego. Użytkownik rozważał możliwość prostowania napięcia, ale doradzono mu, aby oddał lampę na gwarancję lub naprawił sterownik, ponieważ proste rozwiązania, takie jak kondensatory, mogą nie wystarczyć.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA