Buduję swojego pierwszego robota, i jestem na etapie wyboru akumulatora. Zdecydowałem się na ogniwa Li-Pol (dobry wybór? Czy lepiej Li-Ion?), lecz pakiety o odpowiedniej wydajności prądowej mają takie napięcia, że nie potrafię znaleźć do nich ładowarek w formie modułów (nie chcę wyciągać akumulatora do ładowania w specjalnej, osobnej ładowarce, wolałbym aby ładowarka była wbudowana w robota, i jak chcę podładować akumulator to wpinam robota do zasilacza a na pokładzie jest odpowiednia ładowarka). Znalazłem jednak odpowiadające mi ogniwo, ale ma za małą wydajność prądową. Nominalna to 0,8A. Mój robot przy maksymalnym obciążeniu będzie brał ok. 2A. Maksymalna wydajność tych ogniw to 4A, ale nie wiem czy mogę ciągle je tak obciążać
. Czy da się jakoś połączyć dwa takie ogniwa by uzyskać większą wydajność prądową? Czy lepiej kupić pakiet (np. jakiś Redox) i szukać odpowiedniej ładowarki? Jeżeli tak, to jaką ładowarkę, zna ktoś jakiś moduł? I ostatnie pytanie: aby zasilać układ z akumulatora, wystarczy że podłączę aku bezpośrednio do jakiegoś stabilizatora lub przetwornicy i nim będę zasilał układ?