logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akumulatory Li-Pol do robota. Czym ładować, jak łączyć?

kamik1979 11 Mar 2021 09:40 1116 15
  • #1 19310622
    kamik1979
    Poziom 7  
    Ocena: 6
    Buduję swojego pierwszego robota, i jestem na etapie wyboru akumulatora. Zdecydowałem się na ogniwa Li-Pol (dobry wybór? Czy lepiej Li-Ion?), lecz pakiety o odpowiedniej wydajności prądowej mają takie napięcia, że nie potrafię znaleźć do nich ładowarek w formie modułów (nie chcę wyciągać akumulatora do ładowania w specjalnej, osobnej ładowarce, wolałbym aby ładowarka była wbudowana w robota, i jak chcę podładować akumulator to wpinam robota do zasilacza a na pokładzie jest odpowiednia ładowarka). Znalazłem jednak odpowiadające mi ogniwo, ale ma za małą wydajność prądową. Nominalna to 0,8A. Mój robot przy maksymalnym obciążeniu będzie brał ok. 2A. Maksymalna wydajność tych ogniw to 4A, ale nie wiem czy mogę ciągle je tak obciążać :?: . Czy da się jakoś połączyć dwa takie ogniwa by uzyskać większą wydajność prądową? Czy lepiej kupić pakiet (np. jakiś Redox) i szukać odpowiedniej ładowarki? Jeżeli tak, to jaką ładowarkę, zna ktoś jakiś moduł? I ostatnie pytanie: aby zasilać układ z akumulatora, wystarczy że podłączę aku bezpośrednio do jakiegoś stabilizatora lub przetwornicy i nim będę zasilał układ?
  • #2 19311768
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19312347
    kamik1979
    Poziom 7  
    Wiem, że pakiety są drogie, ale chyba się na nie zdecyduję. Wybrałem taki: https://botland.com.pl/akumulatory-li-pol/302...t-li-pol-redox-racing-4000mah-35c-2s-74v.html. Do tego weznę ładowarkę: https://wiki.dfrobot.com/USB_Charger_for_7.4V_LiPo_Battery_SKU__DFR0564#target_9. Chciałbym tym zasilić 4 takie silniki: https://www.dfrobot.com/index.php?route=product/product&path=47_110&product_id=100 napięciem 5V z takiej przetwornicy: https://botland.com.pl/przetwornice-step-down...przetwornica-step-down-5v-9a-pololu-2866.html. Czy taki zestaw jest ok?

PS jakby mógł ktoś miły mi powiedzieć ile ten silnik może max. brać prądu? Bo się nigdzie doczytać jakoś nie umiem
  • #4 19312437
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9434
    kamik1979 napisał:
    ile ten silnik może max. brać prądu?
    To zależy od napięcia zasilajacego silnik i jego obciążenia.
    Jałowo pobiera ok. 140-170mA a z obciążeniem ? To musisz zmierzyć najlepiej. Do zmierzonej wartości dodaj co najmniej 50% i taki prąd musisz zapewnić.
  • #5 19312686
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19313002
    kamik1979
    Poziom 7  
    Sterownik do silniczków właśnie wybrałem taki jak mi zaproponowałeś, tego Cytrona x2 (bo 4 silniczki). Co do ładowarki to wolałbym taką którą mógłbym wlutować w PCB i ładować układ zwykłym zasilaczem. A ta przetwornica, powinna mi uciągnąć te 4 silniki, nie?

Dodano po 1 [minuty]:

398216 Usunięty napisał:
    kamik1979 napisał:
    ile ten silnik może max. brać prądu?
    To zależy od napięcia zasilajacego silnik i jego obciążenia.
    Jałowo pobiera ok. 140-170mA a z obciążeniem ? To musisz zmierzyć najlepiej. Do zmierzonej wartości dodaj co najmniej 50% i taki prąd musisz zapewnić.

Niestety dopiero projektuję układ więc nie mam tych silników u siebie.

Czy ten pakiet Redox, który podałem, mogę podłączyć bezpośrednio do przetwornicy czy jeszcze muszę dodać jakiś układ ochraniający? BMS do takiego czegoś nie znalazłem. Prosiłbym o dokładne wyjaśnienie jak się z takim akumulatorem obchodzić, jak podłączać, jak ładować. Muszę użyć Li-Pol ponieważ mam ograniczone miejsce. Jedyny taki mój wymóg to ładowarka w postaci modułu.
  • Pomocny post
    #7 19313640
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19313765
    kamik1979
    Poziom 7  
    Dodano po 57 [minuty]:

Arcetron napisał:

Normalnie w środku powinno być tak z BMS:
    Akumulatory Li-Pol do robota. Czym ładować, jak łączyć?
    Ale w środku tego nie ma, ogniwa są sumowane 3,7+3,7= 7,4 trzeba zabezpieczenie na
    zewnątrz , dlatego nie lubię gotowych pakietów , sam robię z BMS

Ok, a czy w ten sposób sumuje się pojemność ogniw oraz ich wydajność prądowa? Taki BMS może być https://allegro.pl/oferta/ladowarka-balanser-bms-5s-100a-18-5v-li-ion-18650-10103205528? To takiego BMSa mogę podpiąć i li-ion i li-pol?
  • #9 19314145
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19314175
    kamik1979
    Poziom 7  
    Pomysł, dobry. Jak to wygląda tylko z łączeniem tych akumulatorów. Co się sumuje? Przetwornica obawiam się będzie zbyt słaba, ale to jest najmniejszy problem. Sterownik silników mi nie bardzo pasuje, ponieważ sam projektuję PCB do robota więc shield do Arduino nie bardzo. Wydaje mi się że ten sterownik mógłby być: https://botland.com.pl/sterowniki-silnikow-mo...-dwukanalowy-sterownik-silnikow-dc-16v3a.html. Natomiast ładowarka którą mi wysłałeś chyba jest do akumulatorów Li-Pol. Co myślałbyś o tej: https://allegro.pl/oferta/ladowarka-balanser-bms-5s-100a-18-5v-li-ion-18650-10103205528?
  • #11 19314233
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 19314348
    kamik1979
    Poziom 7  
    Możliwe, natomiast nigdy nie za wiele. Nie wpływa to bardzo na cenę, a mam układ zdolny do zasilenie czego mi się podoba. Co do własnego układu, to tak, pomyślałem o wygodzie korzystania z Arduino dlatego projektuje płytkę kompatybilną z Arduino, ale tylko pod względem programowania, układ pinów jest inny. Moim głównym celem było dowiedzenie się ogólnie jak używać takich akumulatorów. Czeka mnie jeszcze dużo przeszukiwania internetu. Dziękuję za wszelką pomoc.
  • #13 19314640
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 19317624
    kamik1979
    Poziom 7  
    Jak mam dobierać BMS do ogniw? Nie rozumiem dlaczego BMS o maksymalnym prądzie 100A, nie może pracować na niższych prądach. Czy jeżeli BMS jest przeznaczony dla pakietu 2S, to mogę podłączać do niego dowolne pakiety 2SxP, gdzie x jest dowolną liczbą? (dopóki mieści się w zakresie BMS)
  • #15 19317698
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9434
    kamik1979 napisał:
    Nie rozumiem.
    I tu się zgodzę - pisząc:
    kamik1979 napisał:
    podłączę do tego BMS 5 ogniw o wyd. prąd. 10A, napięciu 3,7V i pojemności 3,5 Ah, będę mógł ciągnąć z BMS do 50A (5 * 10A), całość będzie miała napięcie 18,5V (5 * 3,7V, mieści się w zakresie BMS, 18,5 - 21V) oraz pojemność zestawu będzie wynosić 17,5 Ah.
    potwierdziłeś to, a także to, że nie oglądałeś filmu z pierwszego linku.
  • #16 19318369
    kamik1979
    Poziom 7  
    Przepraszam za błędy, faktycznie coś poknociłem. Poprawiłem post.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik buduje robota i rozważa zastosowanie akumulatorów Li-Pol, jednak napotyka trudności w doborze odpowiednich ładowarek oraz w zapewnieniu wystarczającej wydajności prądowej. W dyskusji poruszono kwestie związane z łączeniem ogniw, wyborem BMS (Battery Management System) oraz ładowarek. Ustalono, że pakiety akumulatorów są droższe, ale oferują wbudowane zabezpieczenia. Użytkownik zdecydował się na pakiet Li-Pol Redox Racing 4000mAh 2S oraz ładowarkę USB. Wskazano na konieczność stosowania BMS dla ochrony ogniw przed nadmiernym rozładowaniem i przeładowaniem. Podano również przykłady sterowników silników oraz przetwornic, które mogą być użyte w projekcie robota.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA