logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tester USB i czy można uszkodzić urządzenie USB zbyt niskim napięciem?

Krzeszny 20 Mar 2021 21:33 537 4
REKLAMA
  • #1 19331065
    Krzeszny
    Poziom 5  
    Ocena: 12
    Cześć. Kupiłem z AliExpress taki tester z kolorowym wyświetlaczem
    https://www.aliexpress.com/item/1005001339941124.html

Niestety dzisiaj się zepsuł. Zastanawiam się, czy to moja wina, bo podłączyłem go do baterii litowej, która niestety napięcie miała 3,1 V zapominając, że działa on powyżej 4 V. Zaczął się restartować jak to normalnie robi gdy zadziała zabezpieczenie niskiego napięcia (zabezpieczenie można ustawić na minimum 4 V), ale później podłączyłem go do portu USB i nawet przy normalnym napięciu pokazuje się ekran powitalny, po czym podświetlony ekran pozostaje czarny. Tester normalnie przesyła prąd do swojego wyjścia USB, ale nic nie wyświetla.

Nie znalazłem w Google informacji, czy urządzenia USB można uszkodzić zbyt niskim napięciem.

2 pytania: czy to moja wina (więc czy powinienem go reklamować) i czy diagnoza i naprawa byłaby praktyczna? Oczywiście nie wiem jak go zdiagnozować.

Pozdrawiam

Tester USB i czy można uszkodzić urządzenie USB zbyt niskim napięciem? Tester USB i czy można uszkodzić urządzenie USB zbyt niskim napięciem? Tester USB i czy można uszkodzić urządzenie USB zbyt niskim napięciem?
  • REKLAMA
  • #2 19331101
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Mało prawdopodobne. miałeś pewnie pecha - chyba że coś puściłeś między t-r ...( nie wiem jak to jest zbudowane w środku). Przy cenie kilkunastu zł - reklamacja?
    Używam takich kilka szt od róznych dostawców - wszystkie działają.
    W jednym było bardzo ciekawe rozwiązanie - wtyk USB wchodzący w obu pozycjach. :D
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #3 19331107
    vieleicht
    Poziom 37  
    Ocena: 460
    Spróbuj włożyć tester do portu USB trzymając przycisk przez kilka sekund. Powinien się zresetować.
  • REKLAMA
  • #4 19331158
    Krzeszny
    Poziom 5  
    Ocena: 12
    vieleicht napisał:
    Spróbuj włożyć tester do portu USB trzymając przycisk przez kilka sekund. Powinien się zresetować.

Nic z tego. Trudno, i tak muszę kupić taki działający od 3 woltów do mierzenia pojemności 18650.
  • #5 19332970
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2519
    Do ogniw chyba lepszym wyborem będzie moduł ZB2L3 mierzący pojemność w czasie rozładowania.

Nie podłączyłeś przypadkiem odwrotnie ogniwa do testera? Może poleciała dioda S4 lub stabilizator napięcia?
REKLAMA