logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pyronix Matrix 832+ przesunięcie czujnika PIR, sabotaż i brak kodów

byrrt 21 Mar 2021 13:56 1557 4
  • #1 19332220
    byrrt
    Poziom 21  
    Ocena: 833
    Proszę o pomoc w sprawie systemu Pyronix jak w tytule. Znajomi kilka lat temu kupili dom w którym był zamontowany system oparty o centralę Matrix 832+ z dwoma manipulatorami - jednym tekstowy, drugim jakimś mniejszym u góry. System jakiś czas temu został odłączony od sieci pewnej znanej firmy ochroniarskiej i jest sprawny. Jest choć od kilku lat nie jest używany i właściciele domu nie znają do niego kodów (mają jeszcze poszukać kodu użytkownika/administratora - sami nie wiedzą co tam kiedyś dostali jak kupowali dom). Zakładam opcję najgorszą czyli brak jakichkolwiek kodów. Obecnie trwa remont jednego z pomieszczeń i była konieczność przeniesienia jednego z czujników PIR. Otworzyłem centralę, uruchomił się sabotaż, zdjąłem zasilanie AC i odłączyłem akumulator. Za kilka dni ekipa ma kończyć remont i wtedy będę wieszał czujnik w nowym miejscu i trzeba będzie uruchomić centralę. Obawiam się że jak włączą prąd spowoduje alarm sabotażowy. Czy jest możliwość aby hasła instalatora/administratora odzyskać lub zresetować bez ustawiania całego systemu od nowa? To nie tak że ja nie czytałem instrukcji - czytałem, ale dla osoby która miała głównie z Satelem do czynienia system jest dla mnie bardzo enigmatycznie opisany i zwyczajnie nie chciałbym się w to bardzo zagłębiać. Ma działać jak działało i tyle. Jest zawsze opcja wezwania firmy ochroniarskiej aby odblokowali centralę i ustawili nowy kod ale to są dodatkowe koszta - zakładam, że niemałe. Jest jeszcze nadzieja że gdzieś znajdzie się kod administratora/użytkownika ale nie mogę znaleźć informacji czy wystarczy on do skasowania sabotażu z systemu..
    Czy ktoś obeznany z tymi systemami mógłby mnie pokierować?

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 19332277
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1277
    Niestety to nie satel. Resetujesz wszystko albo nic o ile funkcja samego resetu nie jest zablokowana.
    byrrt napisał:
    Jest jeszcze nadzieja że gdzieś znajdzie się kod administratora/użytkownika ale nie mogę znaleźć informacji czy wystarczy on do skasowania sabotażu z systemu.

O ile nie została ustawiona funkcja" wezwij instalatora po sabotażu" to jak najbardziej wystarczy.
    byrrt napisał:
    Jest zawsze opcja wezwania firmy ochroniarskiej aby odblokowali centralę i ustawili nowy kod ale to są dodatkowe koszta - zakładam, że niemałe.

Zazwyczaj koszt wizyty serwisowej. Sam musisz ocenić co się bardziej opłaca.
    Sam system nie jest zbyt skomplikowany i programowanie o ile system nie jest zbyt rozbudowany przebiega dość szybko. A instrukcja to fakt mogła by być napisana lepiej... Jakby coś pytaj.
    Tak po krótce to jak wszędzie wyszukujesz urządzenia magistralowe ( moduły, klawiatury) robisz kilka ustawień globalnych i kilka dla partycji. Prosty system opierasz o jedną partycję ( bo i tak działania na kilku z jednej klawiatury na tym systemie to makabra) a posługujesz się trybami uzbrojenia ( A, B, C, D) dla każdego z nich poczyniając odpowiednie ustawienia wejść. Pewnie cos pominąłem, ale to tak na szybko z głowy.
  • #4 19735697
    Piotrek_71
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    byrrt napisał:
    Ok bardzo dziękuje Kolego, będę próbował.

Witam,
    czy udało się rozwiązać problem?
REKLAMA